Sari la conținut

Postări Recomandate

Buna seara, vreau sa fac o sursa de alimentare in comutatie care sa aiba posibilitatea sa scada sau sa creasca tensiunea fata de cea de intrare. Am dat de mult timp peste schema asta:

http://danyk.cz/univ_m_en.html

 

Ma gandesc sa inlocuiesc partea de comanda cu un tl494 si driveri aferenti, vreau sa folosesc tl494 deoarece am posibilitatea sa dau o referinta externa folosind un microcontroler.

 

Referitor la redresarea sincrona din ce am citit, tranzistorul de forta si cel de redresare nu trebuie sa conduca in acelasi timp si sa aiba dead time obligatoriu(similar la varianta semipunte), acum nu stiu daca va functiona in aceasta configuratie, daca nu atunci voi folosi un buck-sincron. La mine e problema eficienta sa fie peste 90%, estimez puterea total care va fi livrata de aceasta sursa undeva la 300W si curentul sa fie limitat la 10-15A.

Deocamdata atat, acum rog pe cineva exprimentat sa ma duca spre un drum bun. Multumesc!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/
Distribuie pe alte site-uri

Deocamdata atat, acum rog pe cineva exprimentat sa ma duca spre un drum bun. Multumesc!

:sign_welcome: ....mai bine faci schema lui Danyk...eventual o ..modifici un pic...app de ..,,drumul bun'' ..pe ala il gasesti singur ..cei ..,,experimentatzi nu au timp de asta ,altzii o sa... :bash: cu ..teoria ...pt ca practica... :no: .Daca le ai cu programarea ?C...renuntza la TL494 si implementeaza un dsPic...ai totul in el...controller spwm,monitorizare parametri si afisare pe lcd..pui ceva protectzii si o sa ai o sursa digitala ..perfecta.Tinem aproape, :yes:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50145
Distribuie pe alte site-uri

Eu n-as renunta la uc3843.Acesta asigura o protectie sigura la supracurent,494 nu poate face acest lucru.Cred ca referinta externa o poti da si la 3843.Folosesti de ex un operational,pe o intrare tensiunea reglabila de referinta,pe cealalta,prin divizor tensiunea de iesire.Iesirea operationalului,sa comande pinul 1 la 3843.Cu un al doilea operational,citind tensiunea de pe un sunt,ai putea face si reglarea limitarii de curent.Exact asa functioneaza sursa pe care vreau s-o fac reglabila,cu referinta oferita de PIC,doar ca la mine,AO,comanda un optocuplor.

Redresarea sincrona s-ar justifica la tensine mica/curent mare pe iesire.Daca totusi vei folosi mosfet,cred ca acesta trebuie comandat cu un driver,gen IR2110,comandat de la iesirea 3843,printr-un inversor,ca mosfetul din redresare,sa conduca cand mosfetul ce comanda inductanta este blocat.Probabil trebuie asigurat un deadtime,nu stiu insa cum ar putea fi asigurat.Sa-l asteptam pe smilex,care va scoate din sacul sau o solutie.

 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50147
Distribuie pe alte site-uri

Vezi ca au existat niste discutii pe topicul lui tyc (cred) la invertor sudura, discutii despre deosebirea dintre comanda in curent si cea in tensiune. Comanda in curent e superioara, e apanajul UC3843 din schema. Daca insa consideri ca e ok si o comanda in tensiune, poti folosi 494.

Redresarea sincrona e foarte complicata (ca timpi de comanda), dar pentru tipul asta de redresare ar putea fi acceptabila. Am insa convingerea ca te poti inscrie cu diode bune.

Nu ai precizat ce tensiune ai la dispozitie si ce tensiune (tensiuni) doresti. Ar putea exista si alte solutii...

In ce consta referinta? E variabila? Intre ce limite de tensiune? Care sunt corespondentele la iesire dorite, pentru limitele referintei?

 

Pentru inocularea referintei nu e neaparata nevoie de un alt AO, un simplu sumator rezistiv in pin 2 (UC3843) face modificarile dorite.

Editat de smilex
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50148
Distribuie pe alte site-uri

Salut, multumesc de raspuns, intradevar comanda in curent e net superioara decat cea in tensiune, dar am nevoie sa am control asupra tensiunii si curentului din calculator, prin bluetooth, acum referinta va fi o tensiune variabila si stabila cuprinsa intre 0 si 5V. Tensiunea de intrare cred si sper sa nu depaseasca 30V. Ziceam de tl494 ca el are incorporat functia de semipunte si pot folosi si un dead time si atunci e nevoie doar de driver pentru redresare sincrona. dar daca stau bine si ma gandesc daca aleg niste diode bune cu Vforward mic s-ar putea sa ma multumeasca, mai aleg si un mosfet de putere cu rds-on mic, fac transfomatorul cu litz wire, trasee mici si groase si cositorile, condensatori LOW-ESR, poate am noroc. Pana acum raman cu schema cu uc3843, se vrea a fi un convertor dc-dc de mare eficienta pentru un sistem cu panou fotovoltaic care va fi comandat si supervizat de la distanta(tema lucrare de dizertatie) si in prima faza va incarca un acumulator auto deci doar buck,dar ma gandesc ca e bine sa fie si cu alta configuratie poate voi avea nevoie sa alimentez un invertor la 48V sau mai stiu eu ce . Tensiunea de intrare nu o stiu exact pentru ca nu stiu cate panouri voi avea si cum vor fi legate, doar presupun. Multumesc deocamdata.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50152
Distribuie pe alte site-uri

Iti recomand solutia pusa de tine chiar asa cum e, dar pe ferita. Se poate adapta o comanda 0-5V foarte corect. Asta pentru dc/dc.

Daca vrei insa sa incarci un acumulator de la panou solar, solutia asta nu e potrivita. Gasesti pe aici solutii dedicate care respecta MPPT pentru extragerea maxima din panou. Si nu doar aici, vorbeste cu matache.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50155
Distribuie pe alte site-uri

Astazi la cursuri m-am gandit, o sa fie cu uc3843 comanda, iar comanda de curent si tensiune o sa studiez schema lui Marian de pe celalat forum. si o sa revin cu o schema de dezbatere. MPPT il voi realiza digital, nu stiu acum cum dar il voi face.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50160
Distribuie pe alte site-uri

Mihai,de regula tensiunea panourilor e mai mare decat a a acumulatorilor.Se prefera o tensiune mai mare,din considerente economice,e mai simplu si mai ieftin de inseriat panourile.La aceeasi putere,tensiune mare inseamna curent mic,deci sectiune mai mica a conductorilor.De aceea ,de regula ,regulatoarele solare MPPT,sunt buck,nu stiu sa existe boost.Dar daca doresti ca la intrare sa ai orice tensiune,mergi pe schema cehului.MPPT,nu e un bloc separat,orice sursa in comutatie,poate fi fortata sa realizeze acest lucru.Daca vrei MPPT digital,dar sa folosesti si UC3843,balaiezi umplerea la iesirea din PIC, functie de curentul prin acumulator,astfel incat acesta sa fie maxim.Dar umplerea oferita de PIC,o filtrezi obtinand o tensiune continuua,cu care comanzi UC3843,modificandu-i acestuia umplerea.UC3843 va comanda mosfetul,cu umplere variabila.E cam aiurea,ai putea comanda direct din PIC,mosfetul,dar trebuie implementata protectia la supracurent si stabilizarea de tensiune. Protectia la supracurent,o vad posibila , cu stabilizarea poate mai sunt sugestii.

Te las pe tine sa explici functionarea digitala a MPPT,despre care am vorbit la telefon,sa vad daca ai inteles ideea si nu in ultimul rand,sa inteleaga si smilex,un tip de moda veche,analogic ca si mine.Desi pana mai ieri nu vedeam posibila corcirea analogicului cu digitalul,azi mi se pare realizabila.Ce-o iesi din incrucisarea asta , ramane de vazut....

  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50163
Distribuie pe alte site-uri

Salut, la protectii la scurt cu uC inca nu am incredere din ce am facut eu is cam lente, deci prefer protectiile sa fie analogice. Voi folosi un uC cu 100 de pini smd care va fi procesorul central care va comanda sursa in comutatie in functie de ceea ce ia de la panouri solare. si apoi ai dreptate cu sursa buck, o sa vad ce mai gasesc din cocumentatii, Ca sa comand direct din pic mosfetul am nevoie de algoritm de autoreglare si inca nu stiu sa lucrez cu astfel de algoritmi (PID controler se numesc) de aia e mai frumos cu analogic si sa dau o tensiune din digital. Sunt indecis privind convertorul dc/dc.

 

Referitor la MPPT trebuie configurat digital sa caute un punct maxim de curent absorvit de a sarcina(acumulator)(eventual pot face inintial de teste cum e in cazul tau cu butoane dupa care le integrez dinrect in program) dar sa ramana si tensiunea constanta, chestia asta se face prin control asupra uc3843 prin variaerea umplerii si stabilind un punct maxim dupa care se stabileste in program. Inca nu sunt la punct bine cu chestiile astea dar trebuie sa incerc de undeva. Practic cresc umplerea pana curentul maxim ajunge la o limita superioara, iar daca mai cresc umplerea curentul ar trebui sa scada, sper sa fi inteles bine.

Editat de Blue_man
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50164
Distribuie pe alte site-uri

Desi pana mai ieri nu vedeam posibila corcirea analogicului cu digitalul,azi mi se pare realizabila.Ce-o iesi din incrucisarea asta , ramane de vazut....

:sign_offtopic: Radler

http://de.wikipedia.org/wiki/Radler

..pe romaneste ..bere cu ..limonada..nu te imbata dar te ..trimite la ..toilete... :giggle:

On topic...Digitalul e fascinant dar nu se poate fara ..analogic,in schimb analogicul e ..limitat deci ..solutzia cea mai buna tot prima este ..digital cu analogic....precizia digitalului plus maleabilitatea analogicului.Se pare ca incepe sa devina interesanta ideea topicului...presimt ca va fi unul...lung. :clapping: ...si sper ca vom avea ce invatza de aici...

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50167
Distribuie pe alte site-uri

Din nefericire lucrez si cu microcontrolere (face-m-as ceva pe ele). De acord, suspiciunile mele sunt uneori neintemeiate. Dar doar uneori. Sa-l ia naiba de releu de semnalizare cu soft. Si alte cele. Pe tot rahatul se pune soft. Si mai si comunica cu un calculator central ca sa nu mai mearga nimic. Am mereu impresia ca totul este intentionat. Ca sa cumperi softuri si testere. Asta-i off. Dar lamureste punctul meu de vedere.

 

Eu iti recomand sa faci etajul de incarcare cu acel mppt. Simplu, cu UC. E testat si functional. Nu are nevoie de soft, nu poate face nimic in plus, nu poate imbunatati nimic.

Apoi, modifici tensiunea acumulatorului dupa voie, cu acea schema sau cu microC sau combinat.

Editat de smilex
  • Like 3
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50169
Distribuie pe alte site-uri

Daca ar fi vorba de un anumit panou,solutia analogica e valabila.Dar daca se doreste un regulator universal,la care se poate conecta orice panou,iar el sa gasesaca automat punctul de putere maxima,cred ca e mai simplu cu soft.Aminteste-ti de discutia cu regulatorul de eoliana,unde trebuia modificata umplerea,gasit maximul de putere,pastrata umplerea un timp nemodificata,apoi o alta modificare a umplerii.Asta poate face un banal PIC,sa modifice umplerea de la zero,cu pasi de 1%.Simultan sa masoare curentul prin acumulatori,o data la o secunda,sa zicem.La fiecare masuratoare sa compare cu valoarea obtinuta anterior,si sa sesizeze cresterea sau scaderea curentului.In functie de asta sa scada sau sa creasca umplerea .

  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50173
Distribuie pe alte site-uri

O sa fac sursa cehului pentru inceput cu cateva modificari, miez de ferita din ala rotund nu am asa mare ca sa transfere circa 200W asa ca voi folosi un EE-33. Ma gandesc ca nu e nevoie de intrefier. partea de comanda o sa fac cu smd-uri ca sa ma obisnuiesc cu ele. O sa revin cu o varianta de cablaj pentru discutii zilele astea. Multumesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5278-tl494-convertor-cukredresare-sincrona/#findComment-50181
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock