Sari la conținut

Redresor Automat 24V 50A

Postări Recomandate

Va salut!

Am nevoie de o mica automatizare pentru un redresor care incarca o baterie de 24V 500A .

As dori sa se decupleze incarcarea undeva la 29V si sa se cupleze automat inapoi DOAR cand tensiunea pe baterie scade la 23V . De preferat ar fi sa pot regla tensiunea la care sa decupleze incarcarea in gama 27- 32V si tensiunea la care se cupleaza incarcarea in gama 21-24V .

Va rog domnilor profesori faceti un amator fericit acum de sarbatori :) si postati o schema insotita de cateva cuvinte pentru setari .

Va multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cred ca ar fi util sa spui de ce curent maxim de incarcare dispui, daca acest curent e fix sau variabil (functie de soare/vant), adica, daca automatizarea e pt un sistem fotovoltaic/eolian/etc.

Editat de baldovica
Link spre comentariu

Doresc o automatizare pentru un redresor de retea - dispun de un transformator urias si de o punte redresoare care imi furnizeaza mult peste 50A .Asta nu e o problema pentru ca pot sa comand un transformator care sa imi furnizeze exact 50A . Am nevoie de automatizarea care sa decupleze incarcarea cand bateriile sunt incarcate si sa cupleze incarcarea doar cand tensiunea din baterii ajunge la 23V.

Sper ca acum m-am facut inteles .

Stima

Editat de dexterboot
Link spre comentariu

Exista solutia ca incarcatorul sa functioneze permanent, oprit fiind de tensiunea maxima. Daca ea scade cu 1V (de exemplu) functionarea incarcatorului ajuta bateria sa faca fata consumatorului. Daca insa din diverse motive solutia nu convine, atunci cea mai simpa schema este cu AO+tranzistor care sa comande un releu ce cupleaza un traf anume dimensionat pentru a debita curentul dorit la 23V dar acel curent va fi mai mic la 28,8V. Inevitabil. Pe cand o solutie electronica (vezi cu tiristor) cu incarcare permanenta iti poate asigura acelasi curent (constant) la ambele limite a tensiunilor dorite.

Editat de smilex
Link spre comentariu

Exista solutia ca incarcatorul sa functioneze permanent, oprit fiind de tensiunea maxima. Daca ea scade cu 1V (de exemplu) functionarea incarcatorului ajuta bateria sa faca fata consumatorului. Daca insa din diverse motive solutia nu convine, atunci cea mai simpa schema este cu AO+tranzistor care sa comande un releu ce cupleaza un traf anume dimensionat pentru a debita curentul dorit la 23V dar acel curent va fi mai mic la 28,8V. Inevitabil. Pe cand o solutie electronica (vezi cu tiristor) cu incarcare permanenta iti poate asigura acelasi curent (constant) la ambele limite a tensiunilor dorite.

Ma puteti ajuta cu o schema functionala care sa-mi decupleze incarcarea la 29V si sa cupleze iar incarcarea la 23V ? Ar fi OK versiunea cu releu pentru ca este mai simplu de realizat pentru mine ca incepator si chiar am un releu cu bobina de 24V si 150A . Multumesc

Link spre comentariu

post-1355-0-50744800-1386589792_thumb.gif

Din P1 se regleaza tensiunea de 23V. Din P2 cea de 28,8. Spun asa, pentru ca efectul P2 este mai pronuntat spre 28,8 decat spre 23. Reglajele nu sunt independente, deci trebuie rabdare si revenire asupra reglajelor pana se obtine ce se doreste.

E greu sa faci astfel de reglaje cu acumulatorul, deci recomand inserarea unui rezistor de 100 ohmi (?) si 1000uF (?) in locul bateriei.

post-1355-0-68028600-1386589797_thumb.gif

Asta va simula ciclul mai rapid si permite efectuarea reglajelor. Daca e prea rapid, condensatorul se poate mari valoric, 4700-10000u.

Am pus BD681 (darlington, 4A) in speranta ca bobina releului nu consuma mai mult de 2A. Poate fi inlocuit cu BDW93C.

Consumul electronicii este undeva la 5mA.

Link spre comentariu

Suna destul de bine :) Execut montajul si vin cu un cablaj .

Sper sa functioneze ca deja am testat cateva zeci de scheme simple fara succes.

Multumesc smilex

Editat de dexterboot
Link spre comentariu

Cred ca se poate si cu reglaje independente,cu doua TL431 si doua relee cu doua perechi contacte.Daca tensiunea e peste 23V,RL1 va fi aclansat,contactele normal inchise,vor fi deschise.TL431 din dreapta va fi blocat,acumulatorii incarcandu-se prin contactul normal inchis,al RL2.Cand tensiunea ajunge la 29V,RL2 e alimentat,se deconecteaza acumulatorii,dar contactul normal deschis,prin rezistenta R3,tine referinta peste 2,5V mentinand releul blocat.Cand tensiunea scade sub 23V,RL1 pierde alimentarea,contactii NI,sunteaza referinta TL431 din dreapta la masa,si ciclul se reia.Asta daca n-am gresit pe undeva...

post-25543-0-94969200-1386613713_thumb.jpg

Editat de pisica matache
Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez: daca pentru reglaje ciclul e prea rapid, se poate mari si rez. de 100 ohmi la 220-470.

Se poate si cu reglaje independente, dar chiar daca complica schema, e mai bine cu un singur releu sau contactor.

@dexterboot Ce scheme ai testat? Chiar zeci?

Editat de smilex
Link spre comentariu

Cred ca se poate si cu reglaje independente,cu doua TL431 si doua relee cu doua perechi contacte.Daca tensiunea e peste 23V,RL1 va fi aclansat,contactele normal inchise,vor fi deschise.TL431 din dreapta va fi blocat,acumulatorii incarcandu-se prin contactul normal inchis,al RL2.Cand tensiunea ajunge la 29V,RL2 e alimentat,se deconecteaza acumulatorii,dar contactul normal deschis,prin rezistenta R3,tine referinta peste 2,5V mentinand releul blocat.Cand tensiunea scade sub 23V,RL1 pierde alimentarea,contactii NI,sunteaza referinta TL431 din dreapta la masa,si ciclul se reia.Asta daca n-am gresit pe undeva...

O sa testez si aceasta schema daca imi dati valorile pentru toate componentele - am TL431 si 2 relee cu bobina de 24V

Am uitat sa mentionez: daca pentru reglaje ciclul e prea rapid, se poate mari si rez. de 100 ohmi la 220-470.

Se poate si cu reglaje independente, dar chiar daca complica schema, e mai bine cu un singur releu sau contactor.

@dexterboot Ce scheme ai testat? Chiar zeci?

Am testat cateva de pe internet cu mosfeti etc - mai mult fum decat success :)

Editat de dexterboot
Link spre comentariu

Am refacut schema,in ideea de a folosi un singur releu,comandat de un mosfet.TL431 duce max 100mA.In schema sunt inversati contactii releului,am observat abia dupa ce am postat.In serie cu R3 si R7,se poate inseria cate un led,pentru a usura reglarea.Din R2 se regleaza ca ledul sa se stinga la 23V,din R8 se regleaza ca ledul sa se aprinda la 29V.

Il rog pe smilex,sau orcine va vedea schema sa semnaleze eventuale nereguli.

post-25543-0-82054400-1386651584_thumb.jpg

Editat de pisica matache
Link spre comentariu

Am sa presupun ca acumulatorul se afla pe bara de sus, altfel nu citeste nimic.

Daca tensiunea coboara sub 23V, T1 se deschide. Daca urca peste 23, se blocheaza. Dar la ce folosesc semnalizarile lui T1 daca TL431 pentru 29V este deja blocat de coborarea la sub 29? In preajma a 23V acel TL fiind blocat, nu mai conteaza ca il blocheaza suplimentar si T1.

Link spre comentariu

Cand tensiunea depaseste 29V,releul e decuplat,dar prin contactele NI si R9,tine referinta peste 2,5V.Adica releul ramane decuplat pana la 23V,cand T1 va sunta referinta.Cu acumulatorul ai dreptate,e la bara de sus.Cred ca se poate renunta si la contactul NI,folosindu-se un mosfet canal P,cu sursa la plus,poarta la R6/anod TL431,drena la R9.Caderea de tensiune pe R6 va deschide mosfetul,ridicand potentialul referintei.Si daca se renunta la un contact,s-ar putea renunta si la cel de forta,folosindu-se un mosfet capabil sa comande acumulatorii.

Editat de pisica matache
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock