Sari la conținut

Central? termic? instalat ?n grill cu roc? vulcanic?

Postări Recomandate

Bun? ziua,

Am citit ?n topic-ul postat de ?comsa? (serpentina de cupru realizare), p?reri pro ?i contra (ceea ce e foarte bine), fapt ce m-a determinat s? apelez la p?rerile voastre pentru realizarea unei centrale (serpentine) montat ?n imediata apropiere a arz?toarelor unu grill cu roc? vulcanic?.

Men?ionez c? am o mic? pr?v?lie (sal? de mese 11 x 4 m2) ?i m-am g?ndit s? diminuez costurile utilit??ilor, ?ns? nu m? pricep la detalii tehnice.., iat? ce idee mi-a ?tr?snit? prin minte: s? ?ncorporez o serpentin? din cupru ?ntr-un gr?tar cu roc? vulcanic?.., ?n opinia mea a? avea 3 avantaje, respectiv:

a - s? folosesc gr?tarul ?n scop ini?ial pentru frigere a produselor ce le comercializez ?n pr?v?lie;

b - ?nc?lzirea spa?iului destinat clien?ilor;

c - ap? cald?.

Detalii despre arz?toarele grill-ului:

- 3 arz?toare de 40 cm lungime fiecare;

- arz?toarele sunt confec?ionate din ?eav? neagr? de 1 ?ol/2 mm grosime ?n carne, perforate pe 2 laturi;

- putere caloric? degajat? (?n dreptul arz?toarelor) minim 250-300?C.

?ntreb?ri:

1 - Ce materiale sunt necesare pentru serpentin? (eventual din ce aliaj ?i grosimea ?evii);

2 - Ce tip de pomp? de recirculare - compatibil? pentru 2 calorifere cu 25 de elemen?i;

3 - Dac? e nevoie de supap? de presiune;

4 - Unde se monteaz? pompa de recirculare (pe tur sau retur);

5 - Unde se monteaz? supapa de presiune (direct pe serpentin? sau pe tir);

6 - Dac? mai sunt necesare alte componente.

Not?:

La returul instala?iei doresc s? m? racordez la ap? rece, iar la dur s? las un T-eu pentru ap? cald? la chiuvet?...

Concret: ce ?anse sunt ca aceast? idee s? fie eficient?? Eventual dac?-mi poate furniza cineva o schem??

?n a?teptarea comentariilor dvs., mul?umesc tuturor pentru p?reri.

Editat de alisultan
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu este domeniul meu, singurele cunostinte sunt cele din fizica predata in scoala, deci raspunsurile mele trebuie citite in aceasta cheie.

?ntreb?ri:

1 - Ce materiale sunt necesare pentru serpentin? (eventual din ce aliaj ?i grosimea ?evii).Din cupru, despre grosime nu stiu ce sa spun.

2 - Ce tip de pomp? de recirculare - compatibil? pentru 2 calorifere cu 25 de elemen?i;Cred ca una de centrala termica de apartament.

3 - Dac? e nevoie de supap? de presiuneMai simplu ar fi cu vas de rupere(expansiune), cum era la centralele din blocurile vechi.Tot despre sistemele vechi de incalzire centrala, acestea nu aveau pompe de recirculare, circulatia agentului termic se facea prin termosifon.

4 - Unde se monteaz? pompa de recirculare (pe tur sau retur.Eu cred ca ar fi mai bine pe retur, este mai putin solicitata termic.

5 - Unde se monteaz? supapa de presiune (direct pe serpentin? sau pe tir);Daca serpentina este in focar, nu.

6 - Dac? mai sunt necesare alte componente.Din punct de vedere energetic, nu obtineti nimic in plus daca serpentina este incalzita din focar, deoarece incalzirea apei(agentul termic) presupune si consum marit de combustibil, cel mai economic ar fi daca ati recupera energia termica care care se pierde pe cos.

La returul instala?iei doresc s? m? racordez la ap? rece, iar la dur s? las un T-eu pentru ap? cald? la chiuvet?...

Concret: ce ?anse sunt ca aceast? idee s? fie eficienta?Daca va referiti la randament termic, nu stiu, dar va poate rezolva probabil problema incalzirii.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu

Nu este domeniul meu, singurele cunostinte sunt cele din fizica predata in scoala, deci raspunsurile mele trebuie citite in aceasta cheie.

?ntreb?ri:

1 - Ce materiale sunt necesare pentru serpentin? (eventual din ce aliaj ?i grosimea ?evii).Din cupru, despre grosime nu stiu ce sa spun.

2 - Ce tip de pomp? de recirculare - compatibil? pentru 2 calorifere cu 25 de elemen?i;Cred ca una de centrala termica de apartament.

3 - Dac? e nevoie de supap? de presiuneMai simplu ar fi cu vas de rupere(expansiune), cum era la centralele din blocurile vechi.Tot despre sistemele vechi de incalzire centrala, acestea nu aveau pompe de recirculare, circulatia agentului termic se facea prin termosifon.

4 - Unde se monteaz? pompa de recirculare (pe tur sau retur.Eu cred ca ar fi mai bine pe retur, este mai putin solicitata termic.

5 - Unde se monteaz? supapa de presiune (direct pe serpentin? sau pe tir);Daca serpentina este in focar, nu.

6 - Dac? mai sunt necesare alte componente.Din punct de vedere energetic, nu obtineti nimic in plus daca serpentina este incalzita din focar, deoarece incalzirea apei(agentul termic) presupune si consum marit de combustibil, cel mai economic ar fi daca ati recupera energia termica care care se pierde pe cos.

Concret: ce ?anse sunt ca aceast? idee s? fie eficienta?Daca va referiti la randament termic, nu stiu, dar va poate rezolva probabil problema incalzirii.

.........................................................

Mul?umesc pentru r?spunsuri...

Sincer s? fiu nu prea am ?n?eles r?spunsul la punctul 6?

Serpentina vreau s-o confec?ionez din cupru cu un total de total 5 elemen?i de captare a c?ldurii, amplasate la cca 2 cm de flac?r?, adic? ?ntre cele 3 arz?toare unde temperatura atinge minim 250-300?C.

Cu privire la ?recuprarea c?ldurii pe co?? ... Acest lucru nu va da randament, deoarece grill-ul are deasupra o hot? de absorb?ie a fumului ?i mirosului alimentelor supuse tratamentului termic. Vreau s? spun c? ?n hot? ?i respectiv, ?n burlanul de evacuare temperatura nu ajunge mai mult de 60-70?C pentru simplul fapt c? distan?a de la focar la hot? este de cca 1 metru, ?n timp ce (repet) ?ntre arz?toare, loc ?n care vreau s? montez serpentina. temperatura degajat? de arz?toare atinge 250-300?C.

Ce p?rere ave?i?

Link spre comentariu

?recuprarea c?ldurii pe co?? ... grill-ul are deasupra o hot?

Pai puteti pune serpentina in fata hotei.

evacuare temperatura nu ajunge mai mult de 60-70

Daca reusiti sa recuperati cat mai mult din aceasta temperatura(ideal ar fi integral, dar nu este posibil) si 500 ar fi suficient pentru incalzire.

Aceasta este ideea de la punctul 6, caldura din focar daca este utilizata simultan pentru gatit si incalzire, presupune un consum mai mare de calorii, deci si de combustibil.

Un proverb danez , "Cea mai mare sursa de bogatie, este sa nu risipesti", in context, reducerea pierderilor.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu

Pai puteti pune serpentina in fata hotei.

Daca reusiti sa recuperati cat mai mult din aceasta temperatura(ideal ar fi integral, dar nu este posibil) si 500 ar fi suficient pentru incalzire.

Aceasta este ideea de la punctul 6, caldura din focar daca este utilizata simultan pentru gatit si incalzire, presupune un consum mai mare de calorii, deci si de combustibil.

Un proverb danez , "Cea mai mare sursa de bogatie, este sa nu risipesti", in context, reducerea pierderilor.

.............................................

Ok.., am ?n?eles ideea ?i v? mul?umesc pentru amabilitate ?i timpul alocat.

Probabil c? n-am fost suficient de explicit ?), pentru a contracara deficien?a, voi ata?a o schi??. Pierderile (?n opinia mea) nu vor fi sesizabile pentru c? deasupra fl?c?rii arz?toarelor se afl? gr?tarul din font? ?n care se a?eaz? roca vulcanic?, peste care este gr?tarul propriu zis.

Serpentina va fi montat? ?ntre arz?toare la nivelul fl?c?rii ?i nu deasupra ca s? afecteze temperatura de tratare termic? a alimentelor. Efectiv, serpentina va fi ?nc?lzit? prin radierea c?ldurii ?i nu cu flac?r? direct?, ?n simplitatea mea nu v? de ce s? creasc? consumul de gaze, poate la ?nceput p?n? se va ?nc?lzi apa din serpentin?...

Oricum v? mul?umesc pentru ajutor ?i dac? ave?i alte explica?i/sugestii, v? rog s? le posta?i.

Cu respect Ali.

Link spre comentariu

Explica?ii suplimentare

Eu stiu ca daca sunt mai multe elemente care absorb energie, deci daca sunt mai multi consumatori si energia transferata va fi mai mare.

.........................

Din p?cate n-am ?tiut edita topic-ul ca s? includ schi?a.., oricum am reu?it s-o postez separat (apare dup? ultimul comentariu postat de tine).

Dac? ai timp ?i vrei s? vezi despre ce e vorba.., acceseaz? acest link: https://drive.google.com/file/d/0B1GZKcCspSgsSmpRMllRTWxtbjg/edit?usp=sharing

Toate cele bune.

post-27111-0-28313900-1385912024_thumb.png

Link spre comentariu

Bun? ziua,

Am citit ?n topic-ul postat de ?comsa? (serpentina de cupru realizare), p?reri pro ?i contra (ceea ce e foarte bine), fapt ce m-a determinat s? apelez la p?rerile voastre pentru realizarea unei centrale (serpentine) montat ?n imediata apropiere a arz?toarelor unu grill cu roc? vulcanic?.

Men?ionez c? am o mic? pr?v?lie (sal? de mese 11 x 4 m2) ?i m-am g?ndit s? diminuez costurile utilit??ilor, ?ns? nu m? pricep la detalii tehnice.., iat? ce idee mi-a ?tr?snit? prin minte: s? ?ncorporez o serpentin? din cupru ?ntr-un gr?tar cu roc? vulcanic?.., ?n opinia mea a? avea 3 avantaje, respectiv:

a - s? folosesc gr?tarul ?n scop ini?ial pentru frigere a produselor ce le comercializez ?n pr?v?lie;

b - ?nc?lzirea spa?iului destinat clien?ilor;

c - ap? cald?.

Detalii despre arz?toarele grill-ului:

- 3 arz?toare de 40 cm lungime fiecare;

- arz?toarele sunt confec?ionate din ?eav? neagr? de 1 ?ol/2 mm grosime ?n carne, perforate pe 2 laturi;

- putere caloric? degajat? (?n dreptul arz?toarelor) minim 250-300?C.

?ntreb?ri:

1 - Ce materiale sunt necesare pentru serpentin? (eventual din ce aliaj ?i grosimea ?evii);

2 - Ce tip de pomp? de recirculare - compatibil? pentru 2 calorifere cu 25 de elemen?i;

3 - Dac? e nevoie de supap? de presiune;

4 - Unde se monteaz? pompa de recirculare (pe tur sau retur);

5 - Unde se monteaz? supapa de presiune (direct pe serpentin? sau pe tir);

6 - Dac? mai sunt necesare alte componente.

Not?:

Concret: ce ?anse sunt ca aceast? idee s? fie eficient?? Eventual dac?-mi poate furniza cineva o schem??

?n a?teptarea comentariilor dvs., mul?umesc tuturor pentru p?reri.

https://drive.google...dit?usp=sharing Editat de alisultan
Link spre comentariu

Nu este corect ca radiatoarele sa fi conectate in serie, ultimul se alimenteaza practic cu returul primului, deci primeste agent termic mai rece.Alimentarea chiuvetei din acelasi circuit cu cel de incalizire, presupune o completare aproape permanenta(la fiecare utilizare) cu apa.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu

Nu este corect ca radiatoarele sa fi conectate in serie, ultimul se alimenteaza practic cu returul primului, deci primeste agent termic mai rece.Alimentarea chiuvetei din acelasi circuit cu cel de incalizire, presupune o completare aproape permanenta(la fiecare utilizare) cu apa.

Ok.., am mai ?nv??at ceva... Mersi mult.

Prin urmare caloriferele trebuiesc racordate ?n paralel, chiar dac? (?n cazul meu), ambele deservesc aceia?i ?nc?pere?

Instala?ia nu necesit? completarea cu ap? pentru c?, ?ntre pompa de recirculare ?i serpentin?, vreau s? montez un racord alimentat de la conducta de ap? curent? (rece), care va suplini consumul de ap? cald? folosit la chiuvet?. Deci, ?n acest caz nivelul de ap? din instala?ie se va auto-completa.

Privi?i mai atent schi?a ?i spune?i-mi ce p?rere ave?i?

MERSI MULT.

Editat de alisultan
Link spre comentariu

Pai asa sunt conectate uzual, chiar daca servesc aceluiasi scop, doar daca nu exista un motiv real ca unul sa functioneze cu agent termic mai rece, in acest caz pot fi racordate in serie.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pai asa sunt conectate uzual, chiar daca servesc aceluiasi scop, doar daca nu exista un motiv real ca unul sa functioneze cu agent termic mai rece, in acest caz pot fi racordate in serie.

Am ?n?eles, opinia dvs despre racordarea caloriferelor ?n paralel este foarte corect?.., ca atare voi face a?a cum a?i contuzionat.

Nu mi-a?i r?spuns cu privire la auto-completarea instala?iei printr-un racord legat la alimentarea cu ap? curent? a?a cum am prev?zut ?n schi???

?n opinia mea, ?n acest caz, nu mai este necesar s? completez apa din instala?ie (consumul de ap? cald? de la chiuvet?), pentru c? se va auto-completa direct din re?eaua de ap? rece.., adic? apa cald? consumat? se va completa cu ap? rece.

Ce p?rere ave?i?

Numai bine.

Link spre comentariu

se va auto-completa direct din re?eaua de ap? rece..

Pai cum auto, eu vad o vana care probabil se actioneaza manual

apa cald? consumat? se va completa cu ap? rece.

Dupa opinia mea, ar fi mai eficient un vas de expansiune(si renuntati la supapa de presiune) cu alimentare printr-un robinet cu flotor(cala cel de WC), in plus completarea eu as plasa-o intre chiuveta si serpentina.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu

Am ?n?eles, opinia dvs despre racordarea caloriferelor ?n paralel este foarte corect?.., ca atare voi face a?a cum a?i contuzionat.

Nu mi-a?i r?spuns cu privire la auto-completarea instala?iei printr-un racord legat la alimentarea cu ap? curent? a?a cum am prev?zut ?n schi???

?n opinia mea, ?n acest caz, nu mai este necesar s? completez apa din instala?ie (consumul de ap? cald? de la chiuvet?), pentru c? se va auto-completa direct din re?eaua de ap? rece.., adic? apa cald? consumat? se va completa cu ap? rece.

Ce p?rere ave?i?

Numai bine.

Este mai complicat cu vasul de expansiune din cauza lipsei de spa?iu.., gr?tarul este amplasat ?ntr-ul spa?iu limitat (precum un sertar), deasupra am hota iar sub gr?tar am un loc c?t s? ?ncap? o butelie. Deci nu am cum s? renun? la hot? ?i nu ?tiu dac? vasul de expansiune se poate monta sub nivelul apei din serpentin??

Robinetul la care v? referi?i va fi montat pentru orice eventualitate.., adic?, ?n caz de avarie sau la var? c?nd voi scoate serpentina din gr?tar, s? nu fiu nevoit s? opresc apa de la conducta general?. Acel robinet va r?m?ne deschis pe timp de iarn? c?t timp serpentina va fi montat pe gr?tar.

Dac? a? monta alimentarea cu ap? curent? ?ntre serpentin? (tur) ?i chiuvet?, ?n acest caz nu voi mai avea ap? cald? de c?t 100-200 mililitri.., iat? de ce consider c? apa rece trebuie montat ?ntre pomp? ?i intrare ?n serpentin?, astfel ca apa rece s? aib? timp s? se ?nc?lzeasc? f?c?ndu-?i circuitul prin serpentin?.

De asemeni, pompa nu o voi monta dup? alimentarea de re?ea, pentru c? vor fi oscila?ii de temperatur? atunci c?nd voi folosi ap? cald? de la chiuvet?. Am considerat c? este mul mai bine s?-l montez la retur dup? ultimul calorifer, unde temperatura va fi c?t de c?t constant?.

Poate gre?esc.., cu at?t mai mult c? nu sunt de meserie.., a?tept ?n continuare sugestiile dvs.

Cu mult respect, Ali

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock