Sari la conținut

Cerere proiectare PCB

dan_e

Postări Recomandate

Luna asa vreau sa finalizez o schema cu microcontroler si mi-ar place sa arate ca proiectele din colectia Tehnium Azi (bine, fara coperta), in format PDF, ca cele facute de donpetru. Din cauza ca nu ma pricep sa fac PCB-urile asa de bine, am o intrebare la dl.donpetru daca ma poate ajuta in acest sens si cat costa ? Sau daca faceti proiecte de alea PDF, ca in colectia Tehnium Azi, dar la comanda?

multumesc anticipat

Cu stima

Dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru Romania nu am postat ofertele de pret de proiectare PCB din cauza ca Romania inca nu este o piata plauzibila in acest sens dar daca tot ati intrebat, puteti vedea, informativ, topicul pe care l-am deschis pe diyaudio.com:

http://www.diyaudio.com/forums/vendors-bazaar/218944-pcb-design-services-prototypes-serial-products.html#post3149240

Tot acolo veti vedea si preturile.

Mai multe detalii referitoare la cererea de proiectare PCB discutam pe privat (asta daca doriti musai formatul PDF la care faceti referire si, de ce nu, fisierele Gerber).

Numai bine

Link spre comentariu

Donpetru,

fiind in meseria asta de mult timp, iti dau un sfat comercial, in primul rand corecteza tot ce ai scris acolo ca am gasit cel putin 7 greseli de exprimare (limba engleza) al doilea sfat e: simplifica toata oferta, e mult prea complicata si greu de inteles, nimeni nu calculeaza numarul de componente, numarul de pini sau de lipituri, fa un pret unitar sau mai bine da-le o oferta pe un proiect specificat ("request for quote")

daca poti detaseaza partea de proiectare de cea de realizare (asamblare si punere in functiune) - in general evita sa asamblezi (pui in functiune) placi dupa schema clientului, altfel o sa ajungi sa-i repari bug-urile clientului pe timpul (banii) tai.

O alta greseala de marketing, daca te adresezi unor hobbyisti (asta e impresia mea) - nu cred ca sunt multi hobbyisti care sunt dispusi sa cheltuie 200 USD pe ceva experimental si la distanta cu cineva pe care nu-l cunosc. - daca vrei sa te adresezi idustriei atunci fa sa dispara "formatul pdf" (asa ceva nu exista in industrie) si nimeni nu-si cauta furnizori seriosi de servicii pe forumuri de hobby (din start te declari hobby-ist punind oferta acolo)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

road, crezi ca nu sunt oameni in lume care sa dea pe kituri cand costa un amplif nou?

Spre exemplu, cunostii site-ul asta:

http://www.aussieamp.../onlineshop.htm

cum ti se par preturile ? dar ca sa faci proiectul PCB, fara partea practica, cat ai lua ?

Editat de leo_electro
Link spre comentariu

pai oferta e pentru a proiecta / asambla PCB-uri. Tu vorbesti despre cumapararea unui kit care e functional (deci nu e un experiment) - sunt sigur ca exista unii care vad valoare in kit-urile alea (alfel nu ar exista afacerea)

sfaturile de mai sus nu fac referire la pret, asta isi stabileste fiecare pe criterii numai de el stiute, ce incercam eu sa spun acolo e ca daca te adresezi pietei de hobby cu oferte de proiectare ai mici sanse sa faci bani, sau mai mici decat daca incerci acelasi lucru ca un business (ca o companie) care incerca sa vanda serviciul de proiectare la alte companii.

Nu discut pretul, ca si companie lucrez cu totul alfel, mie contractele imi vin de la clienti (alte companii) cu care am mai lucrat, si sunt foarte selectiv cu lucrarile care le accept, si anume nu-mi convine sa fac PCB design ca nu acolo sunt banii, fac mult mai multi bani cu digital design FPGA in petrecand acelasi timp . (mai fac PCB design daca e o lucrare cu totul la pachet, de la idee la produs)

la un moment dat imi trecuse prin cap sa subcontractez lucrari mai mici (lucrari care nu ma atrageau) la ingineri din RO. din pacate nu functioneaza decat toretic, iti dau un pret se apuca de treaba, nu o termina, cauta scuze si la sfarsit se plang ca ei primesc prea putin. (de parca nu ei si-au facut pretul la inceput) - deci am patit-o, nu multumesc, prea multa bataie de cap.

RR

PS - sfaturile mele sunt mai mult comerciale decat tehnice.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

al doilea sfat e: simplifica toata oferta, e mult prea complicata si greu de inteles, nimeni nu calculeaza numarul de componente, numarul de pini sau de lipituri, fa un pret unitar sau mai bine da-le o oferta pe un proiect specificat ("request for quote")

Cum adica nimeni nu calculeaza numarul de componente ? Majoritatea soft-urilor au in meniu o unealta de export sau creeare a listei de componente, implicit numarul total a lor. Bineinteles, exceptie de la acest lucru o fac cei care deseneaza pe hartie schema lor dar si in acest caz, daca se aplica o numerotarea componentelor, numarul total de componente rezulta de la sine. Apoi, ai cumva clienti care iti dau schema direct pe hartie, scrisa de mana ? Nu cred.

daca poti detaseaza partea de proiectare de cea de realizare (asamblare si punere in functiune) - in general evita sa asamblezi (pui in functiune) placi dupa schema clientului, altfel o sa ajungi sa-i repari bug-urile clientului pe timpul (banii) tai.

Oferta la care am facut trimitere mai sus, este strict dedicata laturii hobby cat si cele profesionale, dar celei profesionale intr-o anumita masura sau mai bine zis complexitate. Apoi, modul de calcul al pretului este strict informativ, deci nu este pretul exact. Pretul exact sau final se afla dupa un "request for quote" la adresa de email specificata acolo.

Formatul PDF l-am ales special pentru acei electronisti amatori care vor sa-si prezinte produsul lor simplu, asemenea proiectelor din Colectia Tehnium Azi. Apoi, pentru companiile care vor sa-si etaleze produsul dar si sa-l produca in serie la un producator de PCB-uri, am considerat necesar prezentarea solutiei PDF + Gerber Files (sau numai Gerber Files). Metoda informativa de calcul a pretului am conceput-o facand o asa-zisa medie a preturilor din toata lumea. Nu ma puteam axa la piata strict Irlandeza sau Australiana, unde scorurile prezentate de mine sunt chiar mici comparativ cu preturile de proiectare PCB practicate in acele tari. Pe de alta parte, clientii cu greutate nu se obtin prin forumuri, ci intr-un cadru profesional, cu ceva mai mult background sau experienta pe partea de proiectare PCB in sfera digitala sau micro. Cum momentan timpul nu-mi permite sa abordeze proiecte complexe, care sunt de regula facute de o echipa de ingineri, am zis ca acum nu e timpul potrivit ca sa prezint o asemenea oferta, care s-ar ridica la niste costuri multe peste oferta prezentata acolo. Dar mai multe aspecte referitoare la aceste lucruri le putem discuta pe privat.

O alta greseala de marketing, daca te adresezi unor hobbyisti (asta e impresia mea) - nu cred ca sunt multi hobbyisti care sunt dispusi sa cheltuie 200 USD pe ceva experimental si la distanta cu cineva pe care nu-l cunosc. - daca vrei sa te adresezi idustriei atunci fa sa dispara "formatul pdf" (asa ceva nu exista in industrie) si nimeni nu-si cauta furnizori seriosi de servicii pe forumuri de hobby (din start te declari hobby-ist punind oferta acolo)

RR

Asa cum am spus mai sus, completez, oferta se adreseaza in special acelor useri sau firme care vor sa proiecteze un set de kituri electronice (50,100, 1000 bucati) si/sau propriul lor prototip. Totodata, oferta s-a nascut din cauza ca au fost destul de multe cereri a formatului PDF asa mult criticat de tine. Bineinteles, cereri de oferta formulate de hobbyisti in ale electronicii. Deci, in niciun caz nu am creeat o oferta speciala sau tipica pentru industrie, unde scorurile de proiectare PCB pot fi de 100 de ori mai mari (sau chiar sunt). Dar mai multe referitoare la aceste lucruri, daca doresti, discutam pe privat.

Oricum, mersi pentru observatii iar in ceea ce priveste lb engleza, o sa ma straduiesc, desi nu este punctul meu forte (nu prea imi place sa ma exprim in engleza sau intr-o limba straina, sunt mai nationalist de fire), deci o sa incerc sa scriu ceva mai bine.

Numai bine

Link spre comentariu

nimeni nu mai calculeaza numarul de componente ca sa faca pretul final. Unul din proiectele mele a avut 1200 de condensatoare de decuplare pe aceasi placa, la alt proiect am avut 20 buc, dar tot 500 euro /zi a fost tariful (evident mai multe zile la proiectul mai mare) dar nu le-am pus pe factura 1200 de condensatoare, 150 de filtre de ferita, 400 de rezistoare si 3000 de vias.

Aici pretul se calculeaza simplu, cand te-ai lamurit ce vrea clientul calculezi cate zile iti ia sa-l faci si inimultesti cu tariful orar sau zilnic, nu sta nimeni sa se justifice cate piese, gauri, etc.

chiar si fabricantii de pcb-uri au grile de calcul simple, daca are sub 2000 de vias au un pret daca nu altul (cand comand stencil de pasta pentru lipire e in functie de numarul de pad-uri sub 600 sau peste)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

,,Unul din proiectele mele a avut 1200 de condensatoare de decuplare pe aceasi placa, la alt proiect am avut 20 buc, dar tot 500 euro /zi a fost tariful (evident mai multe zile la proiectul mai mare) dar nu le-am pus pe factura 1200 de condensatoare, 150 de filtre de ferita, 400 de rezistoare si 3000 de vias.''

Apropos....ce dimensiuni avea...placa?

Link spre comentariu

@roadrunner, crezi ca daca schimbam modul de prezentare al ofertei si afisam un 500 Euro/zi, intr-un forum, aveam mai multe sanse de reusita ? Eu nu cred.

Deci, ofertele de pret pentru industrie, intr-adevar, asa cum spui, se calculeaza cu alte tarife si in general, se prezinta intr-un alt format si mediu web, pe cand ofertele low cost pentru hobby sunt alta poveste. Facand o paranteza la cele spuse, ma uitam zilele trecute pe site-ul elance.com, cand un presupus utilizator din USA (cred ca era din alta tara dar la inregistrare folosise un proxy) postase scheme de subansamble mecanice (gen suruburi, piulite etc.) in format JPG si le vroia reproduse cu sigla firmei lui intr-un soft gen AutoCAD (erau peste 100 de astfel de imagini - sheet-uri): la sub 500USD ?? Pesemne tintea un pret de 1USD /plansa A4, de-a dreptul alarmant. Si daca doresti iti mai dau exemple de pe acel site web, chiar si pe parte de PCB design, unde chiar utilizatori/firme din europa occidentala vroiau proiecte facute sub cat ia pe ora un maturator in tara lor. Dar, ma rog, pesemne sursa ta de clienti este alta. Dar, tinand cont de piata de acolo si facand o medie a preturilor din toata lumea in ceea ce priveste proiectarea PCB, in ultimul an, oferta pe care am prezentat-o eu pe site-ul diyaudio.com (si nu numai acolo), reflecta, intr-o oarecare masura, punctul unde se intalneste cel mai bine cererea si oferta in mediul asta hobby (in special).

Link spre comentariu

Donpetru,

eu nu am zis nicaieri sa pui un pret sau altul, ba din contra am zis ca pretul si-l face fiecare cum stie el. - totusi ce am spus e sa simplifici oferta, ca suna disperat cand inmultesti numarul de rezistoare cu 0.x $. Nu e neparat sa-mi urmezi sfatul, e doar un sfat si daca-l consideri prost asta e, nu-l urmezi.

Nu-i mai judeca pe aia din occident pentru ca, cauta preturi sub pretul pietii din tara lor pentru diverse servicii, asta e incerca si ei, si de cele mai multe ori obtin o lucrare mediocra si au cheltuit si banii si au pierdut si timpul, dar e problema lor. Eu am incercat sa va dau o imagine la cum merg lucrurile pe aici poate va intereseaza pe unii, probabil ca nu intereseaza pe nimeni. (selectia clientilor e de multe ori cheia sucesului in afaceri)

RR

PS - faci mai multi bani facand o lucrare de 1000$ decat facand o 10 lucrari de 100$ (pentru ca la 10 lucrari ai de inteles 10 scheme, de negociat de 10 ori, de discutat de 10 ori cu 10 oameni diferiti)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Bun? seara!

Nu v? sup?ra?i c? intervin si sper s? fi postat unde trebuie. Vreau s? anun? c? pot realiza scheme, PCB-uri simple sau mai pu?in complexe....nu prea complexe deoarece le realizez manual. Nu conteaz? ?n ce format primesc schemele (PDF,doc, imagine sau de m?n?) sau cum(e-mail, po?t?). Pot doar s? realizez circuitul pe placa de cupru sau s? si asamblez piesele...ale mele sau ale d-voastr?...

Link spre comentariu

Pentru a obtine o eventuala solicitare, ar trebuii sa prezentati o realizare a Dvs. prin aceasta metoda si un pret pe suprafata/complexitate.

Probabil toti am avut in timp realizarii prin aceasta metoda, cu rezultate mai mult sau mai putin reusite, deci este cu atat mai indicat sa prezentati realizarile si conditiile Dvs. de pret.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock