Sari la conținut

Sursa in comutatie de laborator


tyc

Postări Recomandate

Vreau sa fac o sursa dubla ,in comutatie cu uzualul LM2576 .Pot sa cresc curentul la 8A cu adaugarea de tranzistori externi . http://www.aca-vogel.de/DCDC-Converter/8AfromLM2575_en.html

LM-ul folosit de neamt nu corespunde cerintelor mele ,voi folosi modelul LM2576 ADJ ,la care spre deosebire de LM 2576-5 ,tensiunea de iesire se poate modifica aplicand un potential pozitiv direct proportional pe pinul 4 (FB) .

Marimea acestei tensiuni (de FB) dicteaza tensiunea de iesire si se rezolva cu un simplu potentiometru .

Partea interesanta e controlul curentului .

Pt aceasta voi folosi ACS712 inseriat pe plus . Trebuie sa obtin o tensiune negativa pt o insuma cu tensiunea de fb .

Pana vine ACS-ul ,pot sa fac o sursa pe 8A ; vanzatorul estimeaza ca ic-ul va sosi pe 20 decembrie ,practic in ianuarie o sa-l am ... adica la anul!

Pareri?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ACS712 am vazut ca este pe stoc la tme.eu/ro. Deci, nu vad de ce trebuie sa asteptati pana la anul.

Apoi, schema de pornire, nu am testat-o dar parca i-ar mai trebui ceva (nu ma refer la partea de reglaj cu acel divizor rezistiv). Apropo, de ce valoare va ganditi sa construiti bobina L2 ?

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ACS 712 la TME e la un pret prea mare ,am cumparat de pe ebay cu 2,5$ modulul (placuta cu ic si condensatori+ con. cu surub) . Deci la doua diferenta e si mai mare , cu cei 40 lei cumpar internet @100M/s o luna .

de fapt vot foi doua bobine ,una e cea figurata in sch iar a doua e parte dintr-un filtru (cel din .pdf http://www.ti.com/lit/ds/snvs107c/snvs107c.pdf ,schema de la pag.22) .

Bobina va fi realizata pe un miez E33 dintr-o sursa ATX - sa incapa sarmele si sigur va tine in frecventa. Neamtul vorbeste de 100u dar pe grafic se vede ca randamentul scade cu cresterea curentului - producatorul circuitului indica 100u la 3A dar as proba cu 68u pt ca sunt 8A .

La sursa actuala folosesc o bobina cumparata - DPU100-3 - si merge ok de ani de zile (e sursa cea care sta pe masa,o folosesc zilnic) si are o shottky MBR735 dar aici nu va rezista si am sa pun un MBR de 20A in TO247 din ATX .

Voi adauga si un voltampermetru ;desigur ,se gaseste pe ebay de-a gata dar unde e farmecul? Ca sursa de tensiune am si acum ,e o chestie in plus sa mai fac una ,nu?

Voltampermetrul e cel cu ATtiny 13 si LCD2x8 .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce tensiune ai la intrare, de unde provine, ce variatie doresti la iesire?

Daca consideri necesar, vorbim despre acea inductanta de la a la z. Fie si pe ferita. Aici s-ar preta pulberea, nu sunt tensiuni mari, nu necesita izolatii deosebite.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cum noaptea e un sfetnic bun ,am ajuns la concluzia ca 8A e pt aplicatii speciale ,nu are rost sa fac o sursa de uz curent la pt aplicatii speciale ; probabil ca folosesc o data 8A si in rest cate 2...3A .

La intrare am tensiunea de 56,2 Vca obtinuti dintr-un transformator feromagnetic si redresata cu punte ;stiu ,tensiunea Vpp in cc va fi de 55^1/2 V dar daca producatorul asa indica in datasheet ... .

Bobina de 150u am sa o fac pe toruri (galbene cu alb) de pulbere de pleu de prin ceva sursa ATX si vreau sa fie la 6A in cc ca atunci sigur are 3 Arms . Bobinele de filtrare le recuperez de pe o placa de baza de PC . Sper sa fie de 20u avand in vedere curentii care care circula acolo .

Numarul de spire bobinat initial va fi acelasi cu cea de fabrica ( o sa desfac sursa actuala si iau un releveu ) ,doar nu o folosi chinezul alt miez pt o componenta comuna de la care nu se cer multe - decat inductanta si curent .

Sursa existenta (cea de pe masa) am incercat sa o defectez in fel si chip ; totul a inceput cand am facut un scurt accidental - nu s-a intamplat nimic , am masurat curentul de scurt ,= 5,4A - , am pus o baterie de 12V invers pe iesire si a pleznit MBR-ul (la noua sursa o dioda de sens pe iesire va rezolva problema) ,am alimentat un consumator de 24V la 24 inseriind sursa cu bateria si am obtinut un 24Vcc reglabil , am inseriat in antiserie bateria cu sursa si tot nimic . Din toate astea rezulta ca e o sursa f potrivita pt teste . Pe vremea lui nea Nicu foloseam una cu 723 si 2N3055 si tin minte ca schimbam la 2N intr-o veselie .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Azi dimineata am realizat cablajul la VA https://picasaweb.go...561572924209522 dupa sch cu ATtiny 13 https://picasaweb.go...562093407101106 ,am verificat din mare corectitudinea PCB .

De asemenea am adaugat un conector pt ICSP .

Smilex ,daca folosesc o bobina cu inductanta mai mare ,creste stabilitatea / tot aia e / pt curenti spre maxim scade randamentul ?

Acum ,daca raman la 3A , bobinele tot pe 2x dc le fac pt ca la 6Adc tot nu se va satura la 3 Arms .

Am downloadat un calculator de inductante (Mini Ring Core Calculator 1.2 de la Amidon) dar nu-mi inspira deloc incredere ,parca suna a farmacie -ce are felcerul in comun cu electronica?

Editat de tyc
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

RockDock (sper c-am scris corect) are un topic despre o sursa pentru lampi. Acolo s-a ciocnit de calculele necesare pentru a verifica daca inductanta dorita (pe tor pulbere) se incadreaza in pierderile acceptabile si indeplineste conditiile saturatiei. Poti arunca o privire si poti interveni daca doresti.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am fost pe SMPS pt amp cu lampi dar acolo se vorbeste despre o sursa de la 220 la x ,nu am vazut calcule pt toruri .

Cum spuneai ,astea nu sunt tensiuni mari ,merge si cu sarma mai de care gasesc dar oricum trebuie sa duc un 'celular' /suc ceva care e totusi 5 lei iar cu 3 lei cumpar din magazin ... acum nu e de 6A dar dau jos sarma si rebobinez cu una mai groasa sau mai multe fire pana ajung la valoarea dorita.

Sau recuperez ceva toruri din s. ATX si le bobinez pe alea - totusi m-as duce pe miez de trafuri din surse ca torurile nu stiu daca nu se satureaza la 52kHz .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce doresti tu este un buck. Inductanta este identica ca scop si functionare cu a oricarui forward, inclusiv semipuntile din genul surselor PC. Daca doresti sa folosesti un tor anume (pulbere de fier, nu ferita), trebuie sa indeplineasca doua conditii:

1. Sa stai cat mai departe de zona de saturatie (daca nu cunosti materialul torului aproximezi Bmax=0,5T)

2. Variatia B trebuie sa determine o putere disipata in miez cat mai mica (preferabil sub 1% din puterea utila)

Cele doua conditii au fost cautate si calculate pe topicul amintit si pot folosi ca exemplu.

Sigur ca acele conditii trebuie respectate in regimul de functionare dorit, adica la un anume curent maxim dorit la consumator si o anume variatie de curent preconizata pentru asta.

Daca doresti, putem sa aprofundam pentru cazul particular dorit de tine. Ai nevoie de un L-metru cu care sa masori 30-50 spire pe torul dorit, nu conteaza cu ce conductor (e de sacrificiu).

Frecventa nu satureaza torul, dar determina pierderi.

In general, daca un tor a fost folosit la o anumita putere intr-o configuratie (de exemplu sursa pc), atunci poate fi refolosit pentru cam aceiasi putere sau mai mica. Dar tot ar trebui facute acele verificari ale conditiilor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu frecventa ,dar torul e dintr-o puscatoare chinezeasca . Pierderile rezultate din cauza materialului necorespunzator se comporta similar cu un miez saturat dpdv al elementului de executie -mi se pare un BJT .

Am 'incalecat' un LM 2576 HV cu ajutorul unui tor dintr-o puscatoare . Nu s-a crapat ,decat a aparut o mica bulina in mijloc ,pe unde e marcat.

Asa ca pasul 1 e o sursa in configuratia clasica (din .pdf) fara reglajul in curent. Aici presimt ca o sa probleme cu stabilitatea desi timpul de raspuns al ACS712 e de 5us iar o perioda la 2576 e de 19us .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce faci cu ACS-ul aolo? LM2576 are protectie interna de curent.

Cred ca un tor, oricat de prapadit ar fi, poate fi adaptat la un buck. Evident, daca cu el se indeplinesc conditiile amintite.

Nu poti interveni radical in reactie, e interna. Probabil se poate intervenii pe divizor, daca e cazul, dar nu am vazut pdf 2576 cu caracteristica Bode interna, deci nu pot aprecia corect cam ce-ar trebui facut pe acel divizor, in cazul instabilitatii.

Nu prea e nimic de proiectat la un 2576 in afara inductantei. Bobineaza cele 30-50 spire si masoara inductanta obtinuta pe torul ales de tine. Totodata, pornind de la premisa ca in fata LM se vor gasi maxim 55Vcc (recomand serios nedepasirea), cu valoarea maxima aleasa a tensiunii dorite la iesire, valoarea inductantei la numarul de spire bobinat, dimensiunile miezului (sectiune+volum), putem calcula ce inductanta ai nevoie pentru o anume variatie de curent si daca saturatia si pierderile sunt acceptabile pe torul ales (putem presupune un maxim de 3A si o variatie de 25% adica ?I=0,75A pentru maximul de tensiune dorit la iesire). Inductanta de 100u este probabil cu tenta generala. Daca de exemplu doresti 40V la iesire cu 55V la intrare, umplerea la Ton este de 40/55=73%, adica 27% la Toff care pentru 52kHz inseamna Toff=5,13us iar asta duce la o variatie de curent (pentru 100uH) de ?I=40V?5,13us/100uH=2,05A. Ori variatia de 2A fata de curentul mediu de 3A conduce de obicei la o variatie mare a inductiei si o putere disipata mare. Daca din cauza consumatorului mediu de 3A inductia ar fi de 0,3T (depinde de sectiune) adica o valoare acceptabila, variatia inductiei ar fi de ?B=0,2T deci ar trebui sa cauti pe un grafic ce pierderi provoaca ?B/2 adica 0,1T la 50kHz. Pot fi enorme. Deci da-mi masuratorile si ne descurcam cumva.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La cat de multe 'inverziri' (aici sau altundeva) .

Un 2576 cu reglaj de tensiune si reglaj de curent . In forma canonica .

2576 cu reglaj de tensiune si un comparator care ... compara tensiunea de referinta cu tensiunea furnizata de ACS ; mai bine sa actioneze pe pinul EN de la 2576 . Sa ma uit in datasheet cum creste tensiunea dupa oprire si daca se poate opri in timpul unei oscilatii .

Cred ca e momentul pt osciloscop PC .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista doua tipuri de limitare. Una e generatorul de curent constant. Cealalta e stop la atingerea curentului reglat. Stopul se face mult mai simplu, probabil merge si pe EN. Curentul constant ridica insa si probleme de stabilitate. Ar merge facut pe divizorul care citeste tensiunea, adica atingerea curentului sa creasca acolo tensiunea de referinta independent de tensiunea de alimentare (AO+dioda). Ma indoiesc ca se poate curent constant cu vreo comanda pe pinul EN.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock