Sari la conținut

A.O. :Intrare inversoare vs. neiversoare

Postări Recomandate

Salut.In teorie cred ca fiecare din cei pasionati de electronica stiu cate ceva despre amplificatoarele operationale.Dar in practica,treaba tot timpul parca e un pic diferita si deaceea vroiam sa va intreb, cei care ati testat fel de fel de A.O.,in aplicatiile voastre sa zicem pentru un simplu amplificator de semnal audio cu operational ce intrari folositi,cea inversoare sau neinversoare?Sa presupunem ca amplificam sunetul ce urmeaza

"a fi trimis" mai departe spre un etaj final sau un corector de ton,mixer.Exista avantaje/dezavantaje in ceea ce priveste alegerea schemei pe intrare inversoare/neinversoare.La corectoarele de ton(majoritatea) am observat ca semnalul aplicat la intrare este pe neinversoare,apoi dupa corectie se amplifica prin intrarea inversoare.Exista un castig mai mare pe intrarea inversoare ca si amplificare?Dar mai ales ca zgomot de fond este vreo diferenta in utilizarea celor doua?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5231-ao-intrare-inversoare-vs-neiversoare/
Distribuie pe alte site-uri

In audio frecventa nu conteaza asa mult daca folositi un amplificator operational in montaj inversor sau neinversor, desi cel putin in cazul preurilor am observat o toleranta ceva mai buna la zgomot in cazul montajelor cu AO in montaj inversor.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5231-ao-intrare-inversoare-vs-neiversoare/#findComment-49319

Conteaza daca se doreste respectarea fazei, deci trebuie utilizate doua(inversoare) pentru ajunge in faza semnalul la iesire.

Configuratia neinversoare are amplificare mai mare cu aceleasi valori ale rezistentelor si impedanta de intrare mai mare.

Inversorul sta mai bine din punct de vedere al zgomotului.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5231-ao-intrare-inversoare-vs-neiversoare/#findComment-49320

Am realizat fel de fel de aplicatii in audio cu fel de fel de operationale si intr-adevar pe intrarea inversoare zgomotul de fond este mult mai redus mai ales daca sursa de semnal este conectata pe intrare,dispare complet,asta in cazul in care rezistenta dintre intrare si iesire semnal nu este mai mare de 22k,am folosit valori mai mari doar in cazul unor amplificari mai mari,pentru microfon de exemplu.Ca si sumator in cele mai multe cazuri tot intrarea inversoare am folosit-o,iar ca rezistenta de pe intrare semnal nu am folosit niciodata valori mai mici de 2k2.Totusi nu prea am inteles cu respectarea fazei,adica atata timp cat este sunet la iesirea operationalului,ma gandesc ca e ok,sau nu?E ceva de genul cu fazarea la boxe?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5231-ao-intrare-inversoare-vs-neiversoare/#findComment-49343

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock