Sari la conținut

Amplif. de putere


Andrei_Preoteasa

Postări Recomandate

vreau sa-mi construiesc un amplificator, cu tranzistori TESLA KD607 si KD617, dar am facut rost de o pereche de finali MOTOROLA care sunt noi, nu stiu sigur de model, dar am inteles ca sunt putin mai puternici decat cei anteriori. am nevoie de o schema pentru asa ceva, dar nu prea am gasit, am tot cautat pe net, dispun de un traf (nu e toroidal dar este destul de mare si poate fii rebobinat secundarul cu usurinta, cozii de filtraj am, o punte redresoare de 6 A, potentiometrii, si o carcasa. Nu stiu sigur ce putere o sa aiba, dar am vazut la cineva un amplif cu 2 module, fiecare avand 2 TESLA KD606, respectiv unii npn, dar nu am retinut numele, si am fost multumit de putere, tinand cont ca am pus pe doi basi de cate 600 W fiecare :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Cu trazistori KD607 si KD617 - avand caracteristicile 80V 10A 70W 2MHz capsula TO3 - puteti construi un ampliicator audio capabil sa moduleze o putere de maxim 35-40W in 4Ohmi, in clasa AB sau 15-20W in 4 Ohmi, in clasa A. Tensiunea de alimentare recomandata: maxim +/-35Vcc.

 

2. Ar fi bine totusi sa ne mentionati "perechea de finali MOTOROLA care sunt noi". S-ar putea ca cu acesti trazistori sa puteti construi un amplificator "mai puternic".

 

3. Puntea de 6A nu este suficienta pentru un amplificator asa cum doriti si ati mentionat mai sus, citez: "in jur de 100 - 150 W as vrea sa iasa". Pentru o putere de circa 150W in 4 Ohmi va trebuie 4 finali pe canal. Numai daca va limitati la o putere de 100W in 4 Ohmi puteti folosi o singura pereche daca fiecare tranzistor este capabil sa suporte o putere de catalog de minim 200W la un curent, de preferinta, mai mare de 10A. Puntea redresoare, va recomand una standard de 25A. Chiar daca este supradimensionata aplicatiei, in anumite cazuri, tinand cont si de calitatea componentelor, e mai bine asa.

 

4. Notiunea de putere in difuzoare este oarecum relativa deoarece ea este foarte mult dependenta de frecventa si durata (tipul) testului. Spre exemplu: puterea unui difuzor de MIDBASS calculata la 1kHz test, zgomot roz, va rezulta diferita de puterea aceluiasi difuzor testat cu 100Hz, semnal sinusoidal de lunga durata. In general, cu cat frecventa e mai mica, cu atat puterea suportata de difuzor este mai mica. In al doilea rand, puterea suportata de difuzor poate scade sau nu, depinde de tipul difuzorului (midbass, tweeter etc) daca difuzorul este montat intr-o incinta acustica. De regula, daca montam un difuzor de midbass intr-o incinta acustica acordata de la o frecventa, sa presupunem, 1,3*fs, si masuram puterea difuzorului aplicand un semnal sinus avand o frecventa putin superioara frecventei 1,3*fs, vom vedea ca la un curent de numai 3-4A prin bobina difuzorului, excursia membranei acestuia este maxima. Orice depasire a valori curentului, care poate avea loc printr-o marire a tensiunii aplicate bobinei lui, poate conduce la descentrarea memebranei difuzorului. Nu de multe ori, unii au constat ca aplicand unor difuzoare o putere de numai 40W sinus la o frecventa apropiata de 1,3*fs, difuzoare care pretindeau a suporta o putere standard AES, spre exemplu de 200W, dupa o perioada scurta de timp au constat descentrarea bobinei difuzorului sau chiar "arderea acesteia". Si bineinteles exemplele ar continua.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

va multumesc oricum, am facut rost de schema, chiar si de cablaj, am un prieten de profesie electronist, care ma ajuta, si el ma initiaza in electronica, se pricepe si are vreo 30 de ani vechime in amplificatoare, a facut la viata lui sute de amplif'uri, eu sunt doar amator, desi incetul cu incetul invat scratchchin.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock