Sari la conținut

Stabilizator electronic tensiune,pentru generator electric

Postări Recomandate

Un prieten si-a cumparat un generator in doi timpi,de 230V/50Hz/600W,cu care sa alimenteze centrala termica pe lemne,cateva becuri,etc,iarna,cand mai pica reteaua.

Problema intampinata de el,e ca turatia motorului nu e stabila,deci apar variatii a tensiunii si frecventei de iesire.Toate reglajele incercate n-au dat rezultate,asa ca nu vad decat o solutie.Stabilizarea tensiunii de iesire,pe care o vad realizabila astfel:tensiunea generatorului redresata si filtrata,introdusa intr-un convertor cc/cc,care la iesire sa ofere o tensiune fixa,indiferent de variatia tensiunii oferite de generator.Dupa aceea o punte H,care sa dea la iesire sinus modificat.Am gasit o schema,care dupa mine ar fi perfecta,desigur cu modificarile de rigoare.

http://danyk.cz/univ_m.html

Desigur ca as fi interesat si de alte solutii mai bune ca aceasta,asa ca astept pareri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 38
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Tensiune relativ fixa(nici retea de 230V nu are tensiune fixa) se poate obtine cu un circuit de comanda a excitatiei(similar cu cel de pe alternatoarele auto), motorul cu ardere interna nu ofera o turatie stabila nici cu sarcina constanta.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Solutia e ok. Un soi de flyback-boost (parca avea si un nume dedicat). Avantajul fata de boost (sau pfc activ, poate-ti dau idei) este ca se pot stabiliza si tensiuni inferioare valoric celei de alimentare. Dar sinusul modificat nu-i tocmai ideal acolo.

Link spre comentariu

Daca generatorul este similar cu acesta http://www.alibaba.c...Backup.html?s=p poate este depasita puterea pe care o poate debita(220V/3,8A).

Referitor la solutia Dvs.(ca principiu un UPS) cred ca un acumulator intercalat intre redresor si puntea H este necesar.

motor asincron,deci e sensibil la frecventa

O variatie eventuala de +/- 10% a frecventei nu cred ca este o problema pentru pompa.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Solutia e ok. Un soi de flyback-boost (parca avea si un nume dedicat). Avantajul fata de boost (sau pfc activ, poate-ti dau idei) este ca se pot stabiliza si tensiuni inferioare valoric celei de alimentare. Dar sinusul modificat nu-i tocmai ideal acolo.

Posibil sa functioneze si cu pcf activ,dar daca creste turatia peste o anumita valoare,sau scade sarcina,s-a dus stabilizarea.Schema e simpla,dar nu stiu sa dimensionez inductanta la ''struto-camila'' asta...

Stiu ca s-ar preta sinus pur,e insa mai simplu si mai ieftin cu sinus modificat.Cateva ore sau zile pe an,e totusi putin,iar singurul afectat ar putea fi motorul pompei.

@miron1947,acela e generatorul,asa cum spuneam,un junghi.Rolul acumulatorului il va juca filtrajul dupa redresare,dar trebuie testat.

Link spre comentariu

Poate ca e vina mea,n-am dat suficiente detalii.Tensiunea de iesire a generatorului,variabila intre,sa zicem,150-250Vac,dupa redresare si filtrare,va alimenta sursa in comutatie,cu cca 210-350Vcc.La iesirea acesteia se va obtine o tensiune stabilizata,de 320Vcc.Aceasta tensiune alimenteaza puntea H,la iesirea careia se obtine 230V/50Hz,sinus modificat.

Link spre comentariu

Nu prea imi dau seama ce doriti sa obtineti cu aceasta instalatie.

Daca tensiunea este prea mare o puteti reduce cu un transductor(amplificator magnetic), dar daca scade din cauza depasirii puterii generatorului nu vad cum puteti compensa aceasta.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

E un stabilizator de tensiune. Ar putea darui o tensiune stabila de 310Vcc, indiferent de ceea ce ofera generatorul. Din cei 310Vcc se poate un sinus modificat cu frecventa si efectivul stabil.

Matache, dupa ce te hotarasti cu schema (frecventa, tensiune, etc), trebuie sa alegi modul de lucru: continuu sau discontinuu. Pulberea de fier merge numai la continuu, cu variatie curent suficient de mica pentru regim termic. Ferita merge in ambele cazuri, dar necesita o sectiune mai mare: inductia maxima e mai mica (de vreo doua ori). Regimul tranzistorului e mai usor in discontinuu (curentul pleaca de la zero) iar radiatiile sunt mai mici, miezul necesar e mai mic. Insa variatia de curent solicita redresarea si filtrarea. Etc...

Link spre comentariu

Ar putea darui o tensiune stabila de 310Vcc, indiferent de ceea ce ofera generatorul.

Eu cred ca depinde si de sarcina, deoarece puterea maxima este fixa, deci daca cu consumatorii de acum nu poate asigura consumul la tensiunea nominala, nu vad cum ar putea s-o faca indiferent de cate stabilizatoare ar atasa.

Daca ce deranjeaza este o tensiune prea mare, eu cred ca solutia propusa de mine(transductor) este cea mai "scurta" si nu deformeaza forma de unda.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock