Sari la conținut

Stabilizator +_9V

Postări Recomandate

Salut.Vreau sa adaptez schema de stabilizator de mai jos pentru +_9v.Initial voi elimina rezistentele divizor,R1 evident va ramane,iar dioda Zener avand in vedere ca la iesire voi avea nevoie de 9V,va trebui sa folosesc o dioda 9v7.In felul asta o sa am + & masa.Acum e nevoie de - & masa.As putea sa adaug inca un montaj asemeni primului si in locul tranzistorului NPN sa folosesc un complementar de-al sau?Sa zicem pe + masa o sa am BD139,iar pe - masa BD140.Sa ma corecteze cineva daca gresesc.Stiu,o sa ziceti ca e mai simplu sa folosesc L7809&L7909,dar de data asta vreau "sa ma joc" un pic si cu altfel de regulatoare.Tensiunea la intrarea stabilizatorului va fi bine filtrata,insa vreau sa folosesc montajul pe mai multe surse cu tensiuni la iesire cuprinse intre +_10v +_15v ce vor urma a fi stabilizate la +_9V,iar in sarcina nu voi avea nevoie de un curent mai mare de 100mA.

post-24530-0-38411700-1382516370_thumb.gif

Editat de marius1289
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

BD139 si BD140 au curentul maxim 1,5A dar conteaza si diferenta intre tensiunea de intrare si cea de iesire, de ex. pentru cei 0,1A(100mA) la o diferenta de 5V puterea disipata este 0,5W iar daca aceasta diferenta este de 50V este de 5W.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pentru puteri mai mari,as putea folosi alti tranzistori de putere mai mare,bineinteles si radiatoare mai mari,dar pentru ce am nevoie momentan e arhisuficienta o pereche de complementari BD135,137,139.../BD136,138,140...avand in vedere ca suporta undeva la 12W,iar diferenta dintre tensiunea de intrare si cea de iesire la stabilizator nu e mai mare de 6V.Va multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Pai da,pe montajul + masa polaritatea ramane asa cum e in schema,iar pe - masa voi avea dioda Zener cu catodul in punctul 0 mai exact masa,condensatorii cu plusul in masa,colectorul tranzistorului PNP la intrarea tensiunii in stabilizator,emitorul la iesirea din stabilizator,pentru o tensiune de intrare de 12V voi lua R1 150ohmi,iar ca semireglabil 1K.E bun asa?

Link spre comentariu

Am inteles.Valoarea rezistentei R1 pentru un curent de 10mA prin dioda o pot afla si cu ampermetrul in serie,folosind un semireglabil apoi inlocuit cu rezistenta fixa.Da,voi face schema si pentru o tensiune de intrare de +_15V,respectiv +_11V.Voi masura si factorul beta,iar ca diode Zener PL10Z.

Link spre comentariu

Nu am mai avut timp sa revin cu reply,stabilizatorul l-am facut,am folosit semireglabili in paralel pe Zener-e pentru egalizare tensiuni +_,apoi am inlocuit cu rezistenta fixa,oricum trebuie tinut cont si de faptul ca tensiunea pe iesire va fi mai mica cu aprox 0.7V decat potentialul din baza tranzistorului,din cauza caderii acestor aprox 0,7V pe jonctiunea baza-emitator a tranzistorului,tocmai de asta am ales ca tensiunea nominala a diodei Zener sa fie cu 0,7V mai mare decat tensiunea maxima dorita la iesire.Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.Numai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock