Sari la conținut

Clip indicator

marius1289

Postări Recomandate

Salut.As vrea sa fac indicatorul de clipping de mai jos,insa inainte de asta am zis sa postez si aici sa va intreb cate ceva.In primul rand alimentarea se face direct din tensiunea de alimentare a etajului final de amplificare?Acest indicator as vrea sa-l folosesc pe diverse etaje finale deci tensiunea de alimentare,puterea si semnalul primit o sa difere.In acest caz o sa trebuiasca modificari la schema?Etajul e conceput sa detecteze semnalul distorsionat prin cei doi tranzistori NPN si PNP sau trebuie calibrat in acest sens in functie de etajul final la care se ataseaza montajul?Va multumesc.

clip_indicator.pdf

Editat de marius1289
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pana acum nu am gasit o schema universala care sa indice aparitia saturatiei la orice amplificator audio. Orice schema are avantajele si dezavantajele ei si trebuie corespunzator calibrata pe o anume schema de amplificator audio. Incercati solutia clasica cu dioda Zener pentru ca, desi necesita calibrare, este mai usor si mai ieftin de implementat. O gasiti in multe scheme de amplificatoare audio pe care le-am prezentat, in special in cele din colectia Tehnium Azi.

P.S. Topicul il voi muta la sectiunea "Accesorii Audio".

Link spre comentariu

Dupa opinia mea, este un dispozitiv inutil cand operatorul amplificatorului are posibilitatea controlului auditiv al productiei sonore rezultate, in regim de limitare distorsiunile se pot percepe chiar si de persoane mai in varsta ca mine.

Link spre comentariu

pe cand distorsiunile sunt perceptibile cand amplificatorul a trecut de mult de pragul de limitare.

Daca a intrat in limitare, sinusoida devine trapez, deci apar distorsiunile.

Daca nu ma credeti, vizualizati pe osciloscop cand intra in limitare si comparati cu perceptia calitatii auditiei.

In plus, limitarea poate aparea si etajele anterioare("inecare cu semnal") finalului.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Acest tip de montaj avertizeaza asupra intrari in regim de limitare, deci nu poate fi universal, trebuie adaptate valorile pentru fiecare schema de final.

Pana acum nu am gasit o schema universala care sa indice aparitia saturatiei la orice amplificator audio. Orice schema are avantajele si dezavantajele ei si trebuie corespunzator calibrata pe o anume schema de amplificator audio. Incercati solutia clasica cu dioda Zener pentru ca, desi necesita calibrare, este mai usor si mai ieftin de implementat. O gasiti in multe scheme de amplificatoare audio pe care le-am prezentat, in special in cele din colectia Tehnium Azi.

P.S. Topicul il voi muta la sectiunea "Accesorii Audio".

Dupa cum bine anticipam trebuie adaptat ca dupa fiecare etaj final.

Vedeti aici , este functional

Va multumesc pentru schema.

Dupa opinia mea, este un dispozitiv inutil cand operatorul amplificatorului are posibilitatea controlului auditiv al productiei sonore rezultate, in regim de limitare distorsiunile se pot percepe chiar si de persoane mai in varsta ca mine.

miron, limiter-ul avertizeaza optic ca amplificatorul a ajuns la saturatie sau a intrat in limitare, pe cand distorsiunile sunt perceptibile cand amplificatorul a trecut de mult de pragul de limitare.

Intr-adevar nu e chiar indispensabil unui amplificator acest dispozitiv,dar e cam singurul care nu l-am atasat pana acum la amplificatoarele facute.Distorsiunile,clar sunt sesizabile de ureche,dar parca e bun sa fie acolo si un indicator optic.

Depinde de reglaj, poate fi reglat sa inceapa clipirea exact cand incepe distorsionarea sinusoidei...

Asa o sa si procedez,dar am zis sa intreb in prealabil si aici.

Va multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

dar parca e bun sa fie acolo

Da, este mai spectaculos, dar exista riscul ca in functie de operator sa obtineti contrariu.Eu am vazut operatori carora le placea cum se aprind indicatoarele de supramodulatie(pieak) si reglau sa stea mai mult aprinse, rezultatul era o inregistrare distorsionata.

Pentru anumite persoane poate fi frustrant sa stie ca este acolo un indicator optic si sta tot timpul stins.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Da, este mai spectaculos, dar exista riscul ca in functie de operator sa obtineti contrariu.Eu am vazut operatori carora le placea cum se aprind indicatoarele de supramodulatie(pieak) si reglau sa stea mai mult aprinse, rezultatul era o inregistrare distorsionata.

Pentru anumite persoane poate fi frustrant sa stie ca este acolo un indicator optic si sta tot timpul stins.

Nu,nu e asta.In cazul meu am zis ca e bun sa fie acolo,deoarece pe unele dintre amplificatoarele facute nu umblu numai eu si macar ii zic respectivului/respectivei "dai volum doar pana vezi ca se aprinde LED-ul de culoare..ca altfel...".Am intalnit cazuri in care tocmai din aceasta cauza,ca au dat volum cu nemiluita si nu mai sesizau distorsiunile din n motive :D ,au ars boxe profesionale.

Indicatorul de limiter e bun sa fie acolo, dar nu trebuie sa fie extrem de precis. Din motivul asta limiterul cu dioda Zener facut de donpetru e suficient. Parerea mea. :yes:

Despre care schema vorbiti?

Link spre comentariu

"dai volum doar pana vezi ca se aprinde LED-ul de culoare..ca altfel..."

Din colectia de cugetari a lui Murphy " nu incercati sa realizati un aparat care sa nu poata fi distrus de nepriceputi, acestia sunt foarte ingeniosi " .

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Da,chiar si cu clip indicator tot nu am garantia ca "respectivul operator" va mai vedea LED-ul de avertizare, tot din n motive(la cate un show,aburii alcoolului mai ales..cum zicea cineva pe aici).Adevarul e ca am observat ca cei(nu toti) care nu au inclinatie deloc spre partea asta tehnica,electronica,care nu-si dau seama cum se realizeaza un aparat electronic,strica cu foarte mare usurinta.

schema asta :yes: post-6888-0-07131800-1382298934_thumb.jpg

Multumesc pentru schema.

Numai bine.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock