Sari la conținut

MASURAREA PUTERII IN CA


mmarius

Postări Recomandate

Am si eu o rugaminte , am nevoie sa compar randamentul unei surse in comutatie cu o sursa clasica .Datele obtinute dupa masuratori imi ararta ca sursa clasica are un randament mai bun , problema este ca masuratoarea s-a facut cu un aparat profesional in ambele cazuri si am obtinut un randament de 80% pe o schema care incepea cu un traf toroidal si apoi restul , iar la sursa in comutatie , chinezarie , cu 36v la 1,7A un randament sub 50%.Problema este ca nu cred ca aparatul de masura citeste ce trebuie in cazul sursei in comutatie , am masurat si cu un aparat cu specificatie RMS , obtinand aproape acelasi rezultat.Am masurat tensiunea si curentil in ambele cazuri , pe intrare si pe consumatorul de 36V/ 1A.Intrebarea este :este adevarat rezultatul sau pentru a masura puterea si randamentul unei surse in comutatie e nevoie de alta metoda.Un sfat ar fi bun...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Masuratorile in ambele cazuri le-ati facut pe partea de 230V sau mai exact spuneti-mi cum le-ati facut ? Spre exemplu, ce curent absorbea sursa SMPS si ce curent consuma ansamblu trafo toroidal cu redresor si filtraj (curent masurat in ambele situatii pe 230VAC) ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da , masuratorile pe partea de traf intrare aratau 0,300A iar la sursa in comutatie de 0,5A , la aceiasi tensiune.Ma indoiesc de masuratorile pe sursa in comutatie , din ambele surse alimentez leduri de mare putere .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sursa in comutatie afecteaza foarte mult factorul de distorsiuni armonice a curentului (THD curent) sau cu alte cuvinte deformeaza forma curentului. Un aparat digital de masura obisnuit are erori destul de mari la masura curentului mai ales daca factorul THD a curentului creste foarte mult. Din acest motiv nu trebuie sa luati ca buna masura curentului cand ati folosit sursa in comutatie. De acest aspect m-am lamurit cand am analizat mai demult o inregistrare efectuata de un analizator portabil de calitate a energiei electrice (era un model asemanator cu acesta). Intr-o cladire unde existau foarte multe birouri echipate cu PC-uri (era un corp de cladire din cadrul universitatii) factorul THD al curentului era aprox. 35% iar factorul THD al tensiuni era doar cateva procente. In aceste conditii un aparat de masura obisnuit are erori destul de mari la interpretarea valori RMS. Ca sa va lamuriti de acest lucru folositi un osciloscop digital si un aparat de masura si analizati valoarea RMS cand semnalul incepe sa se distorsioneze foarte mult. O sa vedeti acolo diferenta (in ceea ce priveste forma de tensiune analizata). In cazul curentului lucrurile stau cam la fel.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca aparatul arata erori ar fi aratat in ambele cazuri si sunt de acord ca asa arata , dar ma gandeam la masurarea curentului prin sursa in comutatie care are o punte redresoare apoi tensiunea este mai mare, tensunea fiind filtrata cu un condensator pe care sunt peste 230v , atunci diodele vor fi deschise altfel decat ca o alternanta de tensiune alternativa , timp diferit ,iar formula de integrare a curentilui in alernativ nu mai corespunde cu realitatea.Daca aceasta eroare este atat de mare sa justifice diferenta sau chiar este mai proasta sursa in comutatie fata de o sursa relativ simpla este intrebarea.Am reluat masuratorile in conditii mai bune apropo de retea si sursa standard este mai buna ca randament cu 12-15 % decat sursa in comutatie.Este adevarat sau minte aparatul?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock