Sari la conținut

redresor din alm. tehnium 1983

Postări Recomandate

Scuze, nu am citit textul articolului - este pre marunt pentru mine. Bobina din E2 al TUJ-ului, este cuplata magnetic cu cea din poarta tiristorului? Apoi, nu inteleg, daca schema de "simulare" a TUJ-ului prin 2 tranzistori bipolari, poate fi utilizata ca alternativa a acestuia, sau este doar un "moft".

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca nu sunt cuplate(probabil pe un miez) montajul nu are cum functiona, deci cred ca este doar o scapare la desenare a autorului.

Acum am citit si scrie ca transformatorul de impuls este realizat pe un inel sau oala de ferita, 100+100 spire CuEm 0,2.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Multumesc domnule @miron1947! Bineinteles ca banuiam si eu ceea ce ati observat dmneavoastra, insa o schema trebuie clarificata prin simboluri. Intre timp, am citit si eu (mai mult pe ghicite textul) care cred ca nu spune nimic despre cei doi bipolari schitati in stanga sus, ca fiind o schema de "simulare" a TUJ-ului. Ramane deci intrebarea a doua. Poate o simulare in multisim ma va dumiri.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Nu este un moft. Pe vremuri TUJ-urile se g?seau foarte greu, a?a ?nc?t erau adesea simulate cu 2 tranzistoare.

Ast?zi ?ns? aceste componente s?nt mult mai accesibile. Exist? o mul?ime de redresoare cu TUJ simulat ?n revista TEHNIUM din '87 (cred) nu mai ?tiu ce num?r. Cred c? am postat c?teva pagini din revist? cu astfel de redresoare pe forum.

De-a lungul timpului am ?i construit c?teva astfel de redresoare, dar am folosit miez de ferit? E+E.

De?i nu este foarte clar? schema (lipse?te simbolul de cuplaj magnetic), se sub?n?elege c? cele 2 ?nf??ur?ri s?nt cuplate magnetic, afl?ndu-se pe acela?i tor de ferit? a?a cum de altfel a?i remarcat ?i dvs. @ola_nicolas ?i @miron1947 ?i a?a cum precizeaz? ?i autorul.

Link spre comentariu

...am citit si eu (mai mult pe ghicite textul) care cred ca nu spune nimic despre cei doi bipolari schitati in stanga sus, ca fiind o schema de "simulare" a TUJ-ului....

De vreme ce a scris cu majuscule ce a scris, eu cred ca e suficient. Schema este foarte raspandita si bine cunoscuta sub denumirea de "SIMULATOR DE TUJ". E atat de raspandita in publicatiile vremii, incat poate fi considerata banala, asa ca o descriere a functionarii nu se impune. Dupa inventarea TUJ-ului a fost popularizata masiv in toate revistele straine din domeniu, de unde a ajuns si in publicatiile romanesti. Si, intr-un fel, poate ca e mai bine ca autorul (Gabor Molnar) ne-a iertat de o descriere amanuntita, pentru ca, dupa notatiile pe care le-a pus in schema, pe mine m-a convins ca habar n-are de denumirile terminalelor TUJ-ului, ori poate era machit cand a elaborat schema si a mai incurcat borcanele. Asa ca, tot raul spre bine.
Link spre comentariu

...autorul (Gabor Molnar) ne-a iertat de o descriere amanuntita, pentru ca, dupa notatiile pe care le-a pus in schema, pe mine m-a convins ca habar n-are de denumirile terminalelor TUJ-ului, ori poate era machit cand a elaborat schema si a mai incurcat borcanele. Asa ca, tot raul spre bine.
Chestia cu denumirile terminalelor TUJ-ului, m-a derutat si pe mine. Altminteri multumesc pentru specificatiile pertinente. Eu am lucrat foarte putin spre deloc cu TUJ-uri si habar nu aveam. Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

multumesc tuturor ptr interventii. sa inteleg ca terminalele nu sunt notate bine in schema? sa nu fac vreo greseala... am facut rost f. greu de tranzistor. ce se gaseste in magazinele de specialitate are simbolul de schema ca al unui tiristor. sunt acolasi lucru?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock