Sari la conținut

comanda succesiva


elev

Postări Recomandate

salut !

cum reusesc sa inlocuiesc cinci contacti de tip claviatura cu ajutorul releelor ?

m-ar interesa o schema cu comanda succesiva a cinci relee (mentionez ca am reusit sa le fac sa cupleze succesiv,dar numai intr-un sens)

multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...da, se pare ca am reusit,deci fiecare releu trebuie sa aibe cinci contacti (NI) si doi contacti (ND),in circuitul de comanda al fiecarui releu trebuie inseriat cate un contact(NI) de la fiecare releu,astfel releele pot fi comandate si aleator si succesiv

 

da,nu trebuie sa cupleze doua odata,doar unul...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

de exemplu,pentru selectarea gamei de frecventa la un generator, sau intrarea intr-un divizor rezistiv, in loc de un comutator (rotativ)cu cinci pozitii,sau a unei claviaturi cu cinci pozitii (cum erau cele pentru canale de televizor),folosesc comanda a cinci relee cu ajutorul a cinci butoane,comanda poate fi oricum,cert este ca nu trebuie sa cupleze doua relee deodata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

din pacate asta se intampla cand incerci sa inveti electronica fara sa stapanesti propria limba.

 

succesiv - inseamna unul dupa altul, pe cand tu vrei de fapt comanda exclusiva, cand comanzi un buton sa fie comandat numai canalul respectiv.

 

pui circuitul asta:

http://www.ti.com/li...ink/cd4532b.pdf (priority encoder)

urmat de

http://www.intersil....fn33/fn3303.jpg (decodor binar la zecimal)

 

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Vrea un circuit care sa contina 5 butoane cu revenire (pushbutton) si 5 relee electromagnetice. Atat si nimic mai mult, ca numar de componente.

Fiecarui buton ii este asociat un releu.

La apasarea butonului trebuie sa actioneze numai releul corespunzator, care se automentine.

In orice moment e cuplat un singur releu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si care este avantajul acestui sistem, fata de un comutator mecanic cu automentinerea doar a butonului actionat? In primul rand, daca ar avea in componenta doar cele 5 relee, atunci fiecare releu trebuie sa contina inseriate pe circuitul de comanda cate un contact normal inchis (NI) al fiecaruia dintre celelalte relee. Asta ar insemna niste relee speciale cu cel putin 2 contacte (nu contacti! - @elev) ND (unul pentru automentinere si celalalt pentru comanda utilizatorului) plus 5 contacte NI (dintre care unul pentru utilizator) Nu prea am vazut asa ceva. Mult mai probabil ca se vor folosi relee suplimentare de "excitatie", pentru o schema in comutatie de tip "asincron" si nu "sincron".

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O solutie la problema acestui topic ar fi: folosirea unui MCU (ex. Atmega8) care sa comande acele relee prin intermediul a 5 push-butoane. In partea de software se poate implementa si interblocajul mecanic. Toata solutia, in functie de releele utilizate, poate ocupa un spatiu destul de mic iar fiabilitatea montajului va fi dictata de releele electromagnetice folosite si sursa de alimentare a MCU.

 

P.S. Daca doreste autorul acestui topic ii pot realiza programul care sa faca asta intr-un Atmega8. Nu e foarte greu, dar e important de precizat ce tipuri de relee intentioneaza sa foloseasca.

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock