Sari la conținut

Sa discutam putin despre amplificatoarele audio PSS


releu

Postări Recomandate

Tocmai am avut o discutie despre amplificatoarele audio PSS cu Dl. Yuri D. GUTSATZ pe forumului unde l-am intrebat amical cum a calculat el puterea amplificatoarelor, raportul semnal zgomot si inca vroiam sa-l mai intreb vreo cateva dar vazand ca pierde teren, in special pe partea teoretica in fata mea, a inchis topicul. De fapt a sters din topic ce ia convenit lui si a lasat topicul intr-o nebuloasa totala unde concluzia sa fie favorabila lui.

 

Yuri D. GUTSATZ este un practician convins, teorie omul nu prea stie deloc, multe din realizarile lui bazandu-se pe experimente...cred!

 

Eram sa uit, uitati discutia mea cu GUTSATZ:

http://www.pssaudio.com/indexuk.php?rubrique=forum

 

Ce sa va spun despre omul asta. Recunosc ca a conceput un amplificator simplu, design-ul este super tare si care, in urma discutiei cu donpetru care a si realizat varianta PSS600, se pare ca merge mult mai bine decat se asteapta. Bineinteles, multi o sa spuna ca schemele de amplificatoare de la PSS nu au generator de curent constant pe intrare bla bla bla... asta in anumite cazuri mai putin conteaza mai ales daca sursa de alimentare a amplificatorului este dimensionata bine. In plus, sa presupunem ca facem doua amplificatoare: unul avand generator de curent constant pe intrare si altul nu si acum dorim sa le vindem. Vine o persoana oarecare si asculta ambele amplificatoare dar vede ca amplificatorul cu generator de curent constant pe intrare este cu vreo 50lei mai scump: pe care credeti ca il cumpara ???? Am pornit de la premiza ca ambele amplificatoare au aceeasi perioada de garantie iar cumparatorul nu prea stie sa interpreteze caracteristicile tehnice, cum se intampla de fapt in marea majoritate a cazurilor.

 

Am vazut printre altele ca schema amplificatoarelor audio PSS, care dateaza de acum mai bine de 30 de ani in urma a fost preluata si de romani in amplificatoarele audio ELECTROMURES si chiar am mai vazut-o in cateva scheme a parti de amplificare din magnetofoane. Deci, se pare ca este o alegere buna.

 

Totusi, cei de la PSS, in urma simularilor care le-am realizat, se pare ca in schemelor lor au lasat cateva...cum sa le spun buguri.

 

Multi dintre cei cu care am discutat si pe alte forumuri si care si-au luat amplificatoare audio PSS, spun ca sunt foarte multumiti dar de ce actualmente se incearca scheme mai complexe doar pentru a obtine niste distorsiuni mai mici care oricum pentru majoritatea ascultatorilor nu au un mare impact, impact care sa se concretizeze in a cumpara numai un anumit tip de amplificator ???

 

Acum as dori sa ma ajutati ...pentru ca din acest motiv in primul rand am deschis topicul - sa ma ajutati sa gasim alte scheme asemenea ca celei de la PSS. Faceam la un moment dat comparatia cu schemele amplificatoarelor QSC care nu mi se par asa grozave, fiind doar pentru "facut galagie".

 

Apropo, dupa ce v-ati uitat pe caracteristicile amplificatoarelor audio PSS cam care credeti ca este puterea reala a lor ??? PSS600 se alimenteaza la aprox. +/-55Vdc. PSS1200 la +/-70Vcc; PSS2400 la +/-90Vcc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Recunosc ca a conceput un amplificator simplu, design-ul este super tare si care, in urma discutiei cu donpetru care a si realizat varianta PSS600, se pare ca merge mult mai bine decat se asteapta.

Amplificatoarele audio PSS lucreaza mai mult in clasa B decat in clasa AB avand un curent de mers in gol intre 20-50mA. In general sunt niste amplificatoare foarte reusite fiind concepute sa multumeasca pe toata lumea fara a apela la scheme complexe care necesita o atentie mai deosebita. Un punct forte a acestor amplificatoare este reproducerea frecventelor joase, acest atu fiind unul din motivele principale pentru care recomand aceste amplificatoare ca amplificatoare de subwoofer. Si reproducerea frecventelor inalte este chiar foarte buna. In privinta "design-ului": nota zece sau no comment.

Un sfat rezultat din experienta: daca doriti sa va construiti amplificatoare de putere foarte performante utilizati scheme care contin in etajul final tranzistoare (bipolare, MOSFET, IGBT) in capsula TO-3. Acest lucru coroborat cu un design bine ingrijit, proiectat corespunzator, conduce la realizarea unui amplificator fiabil si performant.

 

releu, referitor la discutia cu Yuri D. GUTSATZ, am vazut ca ai prezentat acolo o simulare care nu corespunde complet cu partea practica a lucrurilor. Nu inteleg de ce ??? In general, cred ca peste 99% din firmele de echipamente PRO-Audio nu redau corect specificatiile tehnice sau daca le redau, afiseaza doar anumite date prin care nu se poate trage o concluzie obiectiva in privinta performantelor. Factorul de distosiuni armonice a amplificatoarelor PSS, de exemplu la varianta PSS600 construita de mine, era la putere maxima aproximativ 0,15%. Deci, nu trebuie sa crezi ce spune "simulatorul", de multe ori greseste pentru ca nu stie parametri exacti a componentelor utilizate intr-o anumita schema. Chiar daca realizezi practic un amplificator de 10 ori, asta nu inseamna ca valoarea curentului de mers in gol va fi aceeasi la toate exemplarele! Uneori si cred ca te-ai convins si tu, numai "un experiment practic" poate da solutia optima.

Vine o persoana oarecare si asculta ambele amplificatoare dar vede ca amplificatorul cu generator de curent constant pe intrare este cu vreo 50lei mai scump: pe care credeti ca il cumpara ???

Fii sigur ca il va cumpara cu o probabilitate de peste 50% pe cel mai ieftin.

Yuri D. GUTSATZ este un practician convins, teorie omul nu prea stie deloc, multe din realizarile lui bazandu-se pe experimente...cred!

S-ar putea aici sa ai dreptate deoarece am citit de curand o discutie intre GUTSATZ, GUTSATZ Jr. si anumiti membri www.diyaudio.com de unde se desprind anumite concluzii, inclusiv una asemanatoare cu a ta. E bine totusi, sa nu discuti sau sa discutam persoana in lipsa.

Am vazut printre altele ca schema amplificatoarelor audio PSS, care dateaza de acum mai bine de 30 de ani in urma a fost preluata si de romani in amplificatoarele audio ELECTROMURES si chiar am mai vazut-o in cateva scheme a parti de amplificare din magnetofoane.

Parmise ca o schema asemnatoare cu topologia amplificatoarelor audio PSS s-a postat in topicul Scheme de amplificatoare audio si daca imi aduc bine aminte era vorba de amplificatorul de 75W in 4 Ohmi Electromures.

Apropo, dupa ce v-ati uitat pe caracteristicile amplificatoarelor audio PSS cam care credeti ca este puterea reala a lor ??? PSS600 se alimenteaza la aprox. +/-55Vdc. PSS1200 la +/-70Vcc; PSS2400 la +/-90Vcc.

Puterea cred ca stii si tu sa o calculezi, mai ales ca cunosti tensiunile de alimentare.

 

P.S. Totusi, care este scopul topicului ????

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

P.S. Totusi, care este scopul topicului ????

Dupa atata pauza si un miniconcediu la munte, asa de sfarsit de minivacanta, revin din nou pe forum. Ramasem la amplificatoarele PSS.

Pai care sa fie scopul topicului. Ma interesa performantele amplificatoarelor, modul constructiv si daca se merita construite in regim DIY. Spre exemplu, chiar discutam cu un amic de bloc cam care ar fi cel mai bun amplificator pentru un subwoofer de putere, adica...putere vreo 300W sau mai mult. Initial ma gandeam la amplificatoarele PSS Audio si as dori sa stiu si parerea ta ???

 

Apropo, intreb acum pe cei mai avizati, inclusiv admin-ul (as dori sa stiu si parerea domnului miron), cum vi se pare radiatorul amplificatoarelor audio de la PSS ??? Initial, cand le-am vazut am crezut ca e cam mic, chiar si ventilat. Cum priviti acest mod de racire, uneori cred ca este la limita!!! Acum ma gandesc la zgomotul cooler-ului din amplificatorul ala PSS. Iti spuneam donpetru ca am fost la cineva in Bucuresti, prieten de prieten, venit din Franta care si-a luat de acolo un PSS1200. Vreo 550Euro spunea ca a dat pe el. Ce spuneti e mult ??? Am auzit si amplificatorul si vreau sa-ti spun ca m-a incantat sunetul (nu am cuvinte). Adica nu ma asteptam sa sune asa de placut. Faceam o comparatie asa cu amplificatorul meu AV400, vreau sa va spun ca la BASS e super PSS1200 si cu volumul la 50% dadea lectie oricarei chinazarii gen PHONIC sau Ecler sau mai stiu eu (ca le-am auzit si pe astea). Cred ca din cauza ca sursa e mult mai tapana la PSS.

 

La amicul cu PSS1200, la volum mic cooler-ul nici nu mergea. Pe la 50% din volum (aprox. putere) turatia era maxima. Oricum, nu era deranjanta. Ce mai, o fi YURI GUTSATZ un practician dar a facut un amplificator super avand la baza o schema pe care cred ca multi acum ar arat-o cu degetul. Dar studiind mai bine schemele de amplificatoarele audio PSS am vazut ca YURI GUTSATZ a avut o idee geniala punand un condensator de 33pF de pe iesirea amplificatorului in baza tranzistorului pilot. Este o alta reactie de tensiune care ajuta la pastrarea castigului ridicat a amplificatorului la frecvente inalte. E buna ideea. Uitati cum o schema simpla cu un condensator in plus i se poate aduce valoric performante comparabile la frecv. inalte cu a etajelor cu MOS. Felicitaru YURI, buna ideea.

 

Deci, pana mai intram si alte detalii legate de amplif. PSS, as dori sa citesc cateva pareri despre modul constructiv al radiatorului ? Auzeam acum un an de zile ca solutia de radiator comun a celor doua etaje de amplifcare corespunzatoare celor doua canale nu este chiar o solutie buna ??? Deci...

Editare ulterioara:

releu, referitor la discutia cu Yuri D. GUTSATZ, am vazut ca ai prezentat acolo o simulare care nu corespunde complet cu partea practica a lucrurilor. Nu inteleg de ce ???

donpetru, am facut asta ca sa pot egaliza curenti de mers in gol pe cele doua ramuri (poz. si neg.). Daca nu faceam asta THD era mult mai mare ca acolo. Totusi, pt ca am auzit cum merge un PSS, cred si nu cred ca ma insel ca in multe cazuri simulatoarele astea soft nu sunt precise deloc dar te ajuta cat de cat sa-ti faci o parere despre un circuit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cum vi se pare radiatorul amplificatoarelor audio de la PSS ???

Radiatorul are dimensiuni potrivite iar cooler-ul are un rol decisiv in functionarea amplificatorului. Daca din diverse motive cooler-ul nu mai functioneaza atunci actioneaza protectia termica a amplificatorului. Este important aici de subliniat faptul ca trebuie utilizat un cooler sau ventilator de foarte buna calitate, avand media timpului de buna functionare cat mai mare. In nici un caz nu recomand celor care vor sa reproduca in regim DIY un astfel de amplificator un cooler simplu "chinezesc" de proasta calitate. Asemenea coolere costa in jur 3-7 lei bucata. Un cooler bun, deci fiabil, costa cam 15-20lei bucata sau chiar mai mult. Deci aveti grija la ce tipuri de coolere utilizati.

In ceea ce priveste metoda adoptata in privinta disipari puterii de etajul final, daca este sau nu cea mai buna, pot sa-ti spun ca are si minusuri dar si plusuri. La puteri disipate de ordinul sutelor de watti adoptarea unui radiator potrivit, chiar si cu rezistenta termica mica, conduce in multe cazuri la alegerea unui radiator de dimensiuni mari. Acest lucru impune din start marirea cutiei sau a carcasei amplifcatorului, implicit si a costurilor de productie. Deci trebuie facut un compromis care consta in cele din urma in alegerea unei metode de ventilare fortata a radiatorului. Debitul de aer in functie de gradiatul puterii diispate reprezinta functia necunoscuta a problemei. Bineinteles ca aceasta functie sau caracteristica se poate determina. Adoptarea unui sistem de reglare a turatiei ventilatorului in functie de temperatura radiatorului trebuie sa respecte cat mai riguros aceasta caracteristica, lucru care nu este foarte usor de indeplinit. Dependenta se face dupa o functie de regula exponentiala dependenta sau influentata de caracteristica termistorului.

Este o alta reactie de tensiune care ajuta la pastrarea castigului ridicat a amplificatorului la frecvente inalte. E buna ideea. Uitati cum o schema simpla cu un condensator in plus i se poate aduce valoric performante comparabile la frecv. inalte cu a etajelor cu MOS. Felicitaru YURI, buna ideea.

Buna observatia releu. Intr-adevar, montarea acestui condensator are un rol important in stabilirea performantelor amplificatorului.

Auzeam acum un an de zile ca solutia de radiator comun a celor doua etaje de amplifcare corespunzatoare celor doua canale nu este chiar o solutie buna ??? Deci...

Solutia cu radiatorul comun nu este chiar atat de rea precum se tot accentueaza in anumite publicatii. Performantele in audiofrecventa ale amplificatorului nu au de suferit daca se iau masuri corespunzatoare in privinta racirii corecte a radiatorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci, pana la urma ati cumpara sau nu acest amplificator ???? Cateva pareri va rog. De exemplu, un prieten mi-ai spus ca ii lipseste un circuit de crossover pe intrare, limiter si un preamplificator chiar foarte necesar, cat si imposibilitatea configurarii intrarii de semnal: intrare balansata nebalansata. Credeti chiar asa de utile aceste lucruri, practic vorbind ????

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Credeti chiar asa de utile aceste lucruri, practic vorbind ????

In marea majoritate a cazurilor sunt utile. Totusi, selectorul BAL NEBAL se poate usor simula configurand sau realizand cablurile special pentru una din modalitati. Cei drept preamplificatorul era necesar, cel putin sa-i mai reduca din sensibilitatea de intrare a amplificatorului deoarece daca se gandeste cineva sa-l foloseasca direct conectat la un calculator, ii va simti nevoia - bine, nu in toate cazurile (nivele de volum). Limiter-ul este deja incorporat si limiteaza suprasarcina amplificatorului. Chiar daca solutia de limitare nu este chiar asa de bine privita ea este buna si te iarta la un scurtcircuit accidental pe iesirea amplificatorului, scurtcircuit intrerupt si de releele de pe alimentare atunci cand pe moment, daca sigurantele nu isi fac datoria, intrerup alimentarea amplificatorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock