Sari la conținut

Constructie variator de turatie polizor unghiular Makita

Postări Recomandate

Buna ziua,

As dori sa realizez un variator de turatie, bazat pe schema nr.5, "Variator 1kW SGS-Thomson", oferita de "donpetru" in topicul "Scheme De Variatoare Si Regulatoare De Tensiune"

Il voi folosi pt. a regla turatia la un polizor unghiular Makita de 710 W.

As avea nevoie de cateva lamuriri.

1. cele 2 triace pot fi inlocuite cu altele cu specificatii de curent si tensiune mai mari ? (in cazul in care nu gasesc pe piata variantele din schema)

2. potentiometrul de 220K este unul obisnuit sau trebuie dimensionat pt. un curent anume ?

3. trimerul de 1M cum trebuie reglat ?

4. diac-ul poate fi DB3 ?

5. care este rolul celor 2 diode Zener, in configuratia din schema ?

donpetru a sugerat ca "inainte de a demara un asemenea proiect, verificati care este tensiunea de start aplicata polizorului si cum variaza turatia polizorului de la tensiunea de start la cea nominala. Un asemenea test il puteti realiza cu un autotransformator." Din pacate nu am posibilitatea de a realiza testul, pt. ca nu posed un autotransformator.Exista si alta modalitate de a face aceste masuratori ?

In speranta ca veti gasi timpul si rabdarea de a-mi raspunde, va multumesc anticipat.

post-24303-0-74079000-1375696714_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Precum ati citat, v-am spus intr-un topic separat, ce anume trebuie sa faceti. Este nevoie de acel test pentru a vedea cam in ce limite puteti varia turatia polizorului, pentru ca exista nesansa, sa puteti varia turatia cu ajutorul potentiometrului din schema in limite destul de inguste, ceea ce e deranjant, ca sa nu spun nefolositor. Deci, pentru a evita sa ajungeti intr-o asemenea situatie, testati polizorul asa cum v-am spus, in caz contrar, nu va ramane altceva de facut decat sa experimentati montajul de mai sus.

Link spre comentariu

Poti inlocui un tiristor/triac cu un altul cu performante minim identice pentru un comportament la fel de bun. Imi pare important curentul de amorsare in poarta, curentul maxim, tensiunea. Unele au inductante si capacitati parazite mai mici, facandu-le mai putin pretentioase fata de snubbere.

De ce nu optezi pentru unul mai simplu, gata facut? O gramada de aspiratoare se arunca cu tot cu regulatoare (cred ca si eu am facut asta). Si au puteri mari.

Link spre comentariu

M-am gandit si eu la varianta cu unul d'a gata de la vreun aspirator, dar n-am pus mana pe vreunul stricat si de la cel al casei...e bai daca-i schimb locatia. Revin totusi cu intrebarea pt.donpetru. De ce este nevoie de autotransformator pt.a realiza testul de masurare a tensiunilor. Nu exista si alta solutie de a-l efectua, fara autotransformator ?

Link spre comentariu

Se poate folosi si un variator in loc de autotransformator, pentru a face acel test, cu conditia ca utilizatorul sa detina unul suplimentar (cum ati spus, recuperat dintr-un aparat electrocasnic). Deci, exista si aceasta varianta, dar varianta cu autotransformatorul e ceva mai precisa pentru ca un aparat de masura digital, obisnuit, are erori mai mici de masura atunci cand masoara tensiuni cat mai sinusoidale, decat in cazul cand masoara o tensiune de la un variator (spre exemplu cu tiristor). Erorile de masura nu sunt cine stie ce de pregnante dar sunt notabile. Din acest motiv am recomandat varianta cu autotransformator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock