Sari la conținut

echivalenta tranzistor

mariuscristian

Postări Recomandate

buna seara

incep printr-o scurta descriere:

intr-un amplificator audio stereo am gasit in etajul prefinal o pereche de tranzistori prajiti. tinand seama de faptul ca al doilea caal functioeaza am masura tranzistorii prefinali si am constata asa cum banuiam ca sunt complementari. ca si capsula cestia sunt TO92-L ; desi sunt intacti pe canalul 2 nu am putut stabili tipul acestora. avand in vedere faptul ca etajul final este construit cu tranzistori de tipul 2sc5200 si 2sa 1943 rog respectuos sa postati comentarii si pareri cu privire la folosirea de tranzistori din seria bd139/140 ; bd237/238 sau orice echivalente pe care le pot folosi.

amintesc ca amplificatorul se alimenteaza cu tensiune diferentiala de +/- 40v si are o putere de 100w/canal pe o sarcina de 4 ohm.

multumesc! anticipat pentu intelegere si sprijin

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un raspuns cat mai corect la problema de mai sus se poate formula daca ne spuneti cate perechi de finali 5200/1943 are amplificatorul (una sau doua perechi, pentru ca mai multe e putin probabil sa aiba).

Link spre comentariu

amplificatorul este in varianta stereo. fiecare canal are o singura pereche de tranzistori 2sc5200/2sa1943. masurand paraneri pe canalul are functioneaza se poate aprecia urmatoarele valori: masurant curentul pe baza finalilor am constat umtoarele valori : si anume alimentat la + - 30v curentul de atac pe baza tranzistoarelor finale este in jur de 550mA pentru o putere estmata in urul valorii de 70w, alimentat la + - 40 v curentul de atac pe baza tranzistoarelor finale este in jur de 800...950mA variatia curentului aparant odata cu modificarea temperaturii tranzistoarelor prefinale temperatura ce atice valoarea de 115 grade C ceea ce induce o instabilitate in functionare a amplificatorului si anume blocarea tranzistoarelor finale si aparitia de praguri(rupturi) in sinusoida. consultant datele tehnice ale tranzistoarelor 2sc5200/2sa1943 am constatat ca suporta un curent de aproape 1,5A pe baza si astfel icep sa a gandesc daca tranzistorii prefinali sunt suficienti pentru a asigura un curent nominal de atac.

asa cum mi-ai recomandat am folosit seria bd139/140 si am constat ca functioneasa ireprosabil la puteri reativ reduse adica pana la 60w pe o sarcina de 4 ohmi insa am marit sarcina la 8 ohmi si am constatat ca se poate mari plaja de functionare a amplificatorului si anume ca am marit tensiunea de alimentare la + - 45v si am folosit 2 perechi de tranzistori 2sc5200/2sa1943 pe canal si am constat ca : monajul lucreaza stabil in temperatura(adica admite o plaja normala de temperatori cuprinsa intre 35...55 grade C pe tranzistorii prefiali cu un radiator acceptabil dar nu suficient ca suprafata ; etajul final ajungand la o temperaura de 55....70 grade C pe radiator ventilat natural) la o putere de 160w cu distorsiuni sub 0,8% daca le-am masurat corect la un nivel de semnal de 75 mv aplicat la intrare in preamplificator..... . in principiu sunt foarte multumit de amplificator sper sa functioneze fara bufuri si prajeli sperant sa nu fi gresit la masuratorile parametrilor.

multumesc pentru ajutor iar daca sunteti interesati astept si alte sfaturi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock