Sari la conținut

LM1876 - in punte


Postări Recomandate

salutare.....conform graficului din datasheet, la o alimentare de +/-20Vcc LM-ul scoate aproximativ 20W pe 4 ohmi....eu vreau sa folosesc un LM1876 in punte alimentat la +/-20Vcc, iar ca putere teoretic voi obtine aproximativ 40W pe 8 ohmi.....ajunge un transformator de 2*15V 3A (dupa pachetul de tole traful are 110W)?....dupa calcule ar merge dar nu sunt expert si imi mai trebuie o parere.....

post-257-0-18928500-1375436987_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5126-lm1876-in-punte/
Distribuie pe alte site-uri

Fara a apela la niste formule binecunoscute, un amplificator audio in punte se comporta, din punctul de vedere a puterii debitate, ca un amplificator audio "simplu" alimentat la o tensiune de doua ori mai mare decat in mod normal. Sa exemplific, daca acele LM-uri le alimentati la +/-20Vcc, cand le conectati in punte, acestea se comporta din punctul de vedere a puterii debitate ca si cum ar fi un singur LM alimentat la +/-40Vcc. La o asemenea tensiune de alimentare valoarea RMS a tensiuni pe impedanta difuzorului, la puterea nominala, cu niste distorsiuni "acceptabile", este aproximativ un sfert din tensiunea de alimentare. Cum +/-40V inseamna 80V, un sfert din aceasta tensiune rezulta 20Vrms. Deci, in punte, tensiunea pe difuzor va fi aprox. egal cu Udifuzor =~20Vrms.

 

Pe langa acest aspect cu tensiunea RMS pe difuzor, conteaza foarte mult cand evaluam un amplificator audio, ce curba sau caracteristica THD = f(P) sau THD=(Udifuzor) are amplificatorul. De obicei, conectarea in punte, aidoma, fara a imperechea cat de cat etajele (cam greu de facut lucrul asta cu niste integrate in tehnologie monolitica gen LM sau TDA), duce la inrautatirea caracteristici mentionate anterior, cu repercursiuni asupra reproducerii corecte sau placute a semnalului muzical. Un amplificator audio care se vrea performant trebuie sa aiba (si uneori e chiar suficient numai asta), o caracteristica cat mai buna, un SNR de cel putin 100dB si un slew rate cat mai bun. Cele trei conditii sunt relativ suficiente pentru a caracteriza un amplificator sau pentru a compara mai multe amplificatoare audio.

 

Dar sa revin la ceea ce spuneam in primul paragraf de mai sus. Am calculat, "ca un meserias", cam cat ar fi tensiunea la sarcina nominala pe impedanta difuzorului. Mai sus se mentiona de 8 Ohmi. Daca impartim 20/8 = 2,5A. Asta inseamna ca daca avem un transformator care are infasurarile secundare dimensionate la o tensiunea corespunzatoare obtinerii +/-20V si a unui curent de cel putin 2,5A, atunci alimentatorul este potrivit pentru a alimenta o pereche de LM-uri de tipul 1876 conectate in punte.

 

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5126-lm1876-in-punte/#findComment-47609
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock