Sari la conținut

ARM sau dsPIC ? Ce sa aleg ?


elco

Postări Recomandate

Am inceput sa cochetez putin cu lumea microcontrolerelor si as vrea sa nu aleg ceva simplu pe 8bit ci ceva profesional care sa ma ajute mai tarziu in cariera (daca voi avea norocul sa lucrez in domeniu asta sau macar sa invat sa fac niste aplicatii pro in paralel cu jobul pe care il am de tehnician). Adica as vrea sa invat ceva simplu dar sa folosesc aceeasi platforma (am inteles ca este mai rentabil sa cumperi un dsPIC modest dar mult mai performant decat cel mai celebrui PIC pe 8bit). Din cauza asta ma gandesc sa incep cu ceva... mai fortos, de perspectiva, ca sa nu fie nici scump, usor de ansamblat si nu ma faca mai tarziu, cand vreau sa fac aplicatii complexe, sa schimb platforma de lucru. Din cauza asta ma gandeam sa aleg intre ARM-uri sau dsPIC-uri sau altceva (ceva sfaturi aici) ?

 

ce spuneti? :scratchchin:

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

e irelevant cu ce incepi, si cel mai bine incepi cu un PC si inveti programare in limbaj C. - nu diferentele intre Arm/Pic/AVR o sa fie problema, ci programarea. Programarea in limbaj C e numitorul comun al tuturor arhitecturilor 8/16/32/64 biti, doar dupa ce stapanesti bine programarea te poti concentra la diferentele dintre ele.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Programare C si ceva BASIC cunosc. NU sunt un guru in programare dar voi invata.

Acum as vrea sa stiu ce sa invat astfel incat mai tarziu, cand voi realiza aplicatii complexe, sa nu fiu nevoit sa reinvat cine stie ce structuri. Am auzit la cineva ca programarea in C a PIC-urilor in MPLAB (sau cum i-o spune programului) nu este la fel ca programarea in C a uC Atmel cu AVR Studio. Adica, facand exceptie de bucla void si cateva comenzi asemenea, sunt alte diferente majore care pot face dificila trecerea de la un compilator la altul. Si eu nu vreau sa trec prin asta, pentru ca nu am timp si daca o fi sa bag ceva bani in asta, as vrea sa-i bag intr-o platforma de programare care sa ma ajute sa fac de la aplicatii simple pana la cele mai complexe, si sa fie ceva de perspectiva (pentru ca nu o sa pot sa invat toate astea intr-un an). De asta ma gandeam sa aleg intre ARM (care arm, ca sunt mai multe din ce am citit) sau un dsPIC (pentru ca am auzit ca sunt la moda si mai evoluate decat PIC-urile obisnuite pe 8 bit).

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

probabil ca cel care ti-a zis ca e greu sa treci de la un complilator la altul nu stie programare, daca intr-adevar stii programare e chestiune de 10 minute (mie atat mi-a luat)

Exista un avantaj sa folosesti un compilator comun in industrie (GCC de exemplu) care e acelasi pentru AVR, ARM, Linux, si chiar si sub windows (se numeste mingw in lumea windows)

mie mi-e clar ca nu stii programare din moment ce pomenesti de "bucla void" si numesti instructiunile "comenzi" - dar asta nu e o problema, orice se poate invata. O sa vezi ca "mai evoluate" nu o sa fie prea important cand tu o sa te chinui sa aprinzi niste leduri de la un timer (vezi posturile lui Dan de la rubrica microcontrolere)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

roadrunner, e o diferenta, spre exemplu: intr-un fel arata codul de interconectare LCD in MPLAB IDE si altfel arata codul in Atmel Studio. Mie unul nu mi se pare asa simplu de intuit. Gandeste-te ca sunt mai multe compilatoare de C pentru uC, ARM sau dsp-uri unde fiecare are modul sau propriu de lucru, iar daca esti la inceput, cred ca este greu sa te acomodezi ba cu un compilator, ba cu altul dupa un anume timp si mai ales in 10 minute.

Editat de politehnica
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

la nivel de compilator (comand line) nu e nici o diferenta daca compilezi cu GNU-GCC, ieri am lucrat la 3 proiecte seperate, unul cu doua arm9 (dual arm9) altul cu un Attiny84 si altul pe PC (aplicatie linux) - la toate am folosit acelasi compilator (GCC, evident varianta potrivita) - am folosit un editor de text (emacs) si comand line (make)

pentru diferentele dintr ele (LCD, periferice etc) exista biblioteci scrise de fabricant, ca doar n-o sa ma apuc sa le scriu din nou, trebuie numai sa le intantiezi si sa le incluzi.

(Chiar si pentru porcaria aia de ide de la Arduino mi-am scris un make file ca ma scotea din sarite IDE-ul lor scris in Java)

Absolut toti utilizatorii care se chinuie sa treaca de la un MCU/CPU la altul se impiedica in IDE, si in lipsa cunostintelor temeinice de C.

Nu folosesc Atmel studio (asta nou, care e si pentru Arm) pentru ca e facut idiot, e foarte colorat si plin de bug-uri. Evit pe cat posibil IDE-urile ca sa pot porta codul pe alta platforma (cross compile) - daca totusi nu am incotro folsoesc Eclipse pentru linux. (un fel de IDE universal) dupa 25 de ani de scris software m-am invatat minte, devii expert intr-unul si urmatorul proiect e cu alt mcu si o iei de la capat.

RR

 

Sfatul meu e sa se apuce de orice, dar sa se apuce, ca mie-mi suna a hei-rup de la o posta.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poti sa alegi oricare MCU, ca nu e ca religia, poti sa te razgandesti si sa alegi altul. Legat de bani, nu costa chiar o avere o placa cu un MCU si cablu de programare, iar cheltuiala care o faci se va intoarce inpoi in timp daca avansezi in cariera.

Mie mi se pare un pic neserioasa treaba cand cineva zice ca cocheteaza cu microcontrolerele si vrea sa foloseasca unui mai la moda...dar ma rog

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock