Sari la conținut

Putere boxe Saba

marius1289

Postări Recomandate

Salut.Cati wati credeti ca "duc" boxele de mai jos?Ce e drept sunt foarte vechi,dar suna acceptabil.Va intreb poate a mai avut cineva asa ceva.Le-am desfacut dar nu scrie nimic de putere,doar impedanta de 5ohmi, si as vrea sa stiu cam cu ce putere maxima as putea "sa le atac".Precizez ca diametrul difuzorului este de 25cm.

post-24530-0-34052400-1374484928_thumb.jpg

post-24530-0-09559300-1374484936_thumb.jpg

post-24530-0-07338600-1374484944_thumb.jpg

post-24530-0-10426400-1374484951_thumb.jpg

post-24530-0-10735900-1374484958_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 33
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Le-am cumparat de ocazie cu un pret foarte mic de la un amic.Oricum se cunoaste ca sunt vechi atat dupa carcasa cat si dupa modul cum au fost construite la vremea respectiva si zic asta pentru ca am observat ca difuzorul mare se incalzeste la redarea frecventelor inalte si asta asta pentru ca nu are filtru cu bobina inseriat.Pe tweeter are condensator bipolar in serie,ca filtru.V-am intrebat pentru a ma orienta cam la ce putere maxima sa le "adaptez".Boxele credca au fost de la vreun pick-up,mag..

Link spre comentariu

Da,aveti dreptate cu "anii 65-69" ,pe carcasa interior scrie data fabricatiei 22noiembrie1965,deci sunt foarte vechi dar de sunat suna binisor avand in vedere vechimea lor.Le-am testat pe amplificatorul de mai jos alimentat la 55v,suna destul de tare,ce ziceti,se distruge in timp avand in vedere tensiunea de alimentare destul de marisoare 55v,a amplificatorului?

post-24530-0-00651600-1374490928_thumb.jpg

Link spre comentariu

Amplificatorul pe care am testat este cel de mai jos,carcasa este a unei statii Electromures 2x15w din care am scos tot ca era distrusa statia si am bagat tot ce tine de schema amplificatorului de mai sus,bineinteles i-am adaugat si corector,preamplificator....Este una dintre primele statii facute de mine pe tranzistori asa ca sa nu va mirati de constructia sa un pic mai novice.In definitiv sa inteleg ca aceasta poate debita pana la 70w rms,am atasat si niste poze care le-am facut la vremea cand am facut amplificatorul.Am atasat aceste poze pentru a vedea si traful,sa-mi dati o parere daca chiar cu acel traf poate debita pana la 70w ceea ce nici prin gand nu-mi trecea,ma gandeam ca duce undeva la 40-50w.Precizez ca absolut toate piesele de acolo sunt din recuperari,iar statia isi face treaba de minune.

post-24530-0-28274200-1374501272_thumb.jpg

post-24530-0-63782500-1374501273_thumb.jpg

post-24530-0-48722200-1374501275_thumb.jpg

post-24530-0-04478300-1374501277_thumb.jpg

post-24530-0-07664800-1374501278_thumb.jpg

post-24530-0-61074900-1374501279_thumb.jpg

post-24530-0-65027900-1374501281_thumb.jpg

post-24530-0-48316900-1374501282_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ce sectiune are, din ce aparat provine sau ce scrie pe el?

Nu mai stiu exact ce sectiune are ca pozele au fost facute la momentul cand lucram la statia respectiva,dar dupa cum a specificat @flomar este exact acel traf din imagine,si acum imi aduc aminte ca de fapt pentru etajul final aveam nu 55v,ci 50v masurati obtinuti de pe infasurarea de 34,5,aceasta infasurare era cu sarma dubla.Celelalte infasurari le folosisem pentru fan controller,preamplificator,Vu-Metru...Acesta a fost unul dintre motivele pentru care alesesem acest traf,dar si pentru ca se incadra perfect in carcasa.

Link spre comentariu

Poate suna tare dar nu prea mult timp, cu acest amplificator, care, dupa schema si tensiunea de alimentare, estimativ poate debita cca.70W.

Scuze de double post,dar daca tot ati precizat acest aspect,insist sa va intreb,ca tot am auzit tot felul de pareri..ca ar fi mai bine ca statia sa fie sub puterea pe care o pot duce boxele; ca statia poate sa debiteze chiar cu 50% mai mult decat pot duce boxele,pentru a nu distorsiona la volum mai mare,mai exact sa nu intre in clipping din cauza trafului care nu poate debita puterea "ceruta" de boxe etc etc. Eu din ce am observat pana acum,un difuzor chiar daca "este atacat" cu putere mai mare decat cea suportata teoretic de el,poate lucra lejer atata timp cat i se da sunetul pe frecventa pe care el o poate reda,adica daca are filtrul necesar.Spre exemplu folosesc niste boxe de 10w/8ohmi la un amplificator de 30w rms de ceva timp fara probleme,dar cu filtru cu bobina,inainte sa-i pun filtru se incalzea foarte tare bobinajul difuzorului la volum mai mare acum sta rece chiar si cu volum la maxim.Asta clar m-a dus cu gandul ca difuzoarele respective nu erau capabile sa redea frecvente inalte,iar sunetul respectiv trebuia si el eliminat cumva,mai exact prin caldura.Sa ma corecteze cineva daca gresesc.

Link spre comentariu

Un difuzor este similar cu un motor electric, daca este supraalimentat fata de tensiunea proiectata se va distruge intr-un timp invers proportional cu tensiunea suplimentara aplicata.

Eu optez pentru difuzoare cu putere mai mare de minim 15-20% fata de cea a amplificatorului.

Link spre comentariu

In legatura cu THD-ul amplificatoarelor,este adevarat ca un THD mai mare strica boxele mai repede,cu cat distorsioneaza mai mult cu atat se distrug difuzoarele mai repede?

Este adevarat intr-o oare care masura - atunci cand factorul THD ( TOTAL HARMONIC DISTORSION ) atinge valori mari transformand etajul de putere intr-un comutator al tensiunii de alimentare catre difuzoare , mai ales in cazul amplificatoarelor cu alimentare simetrica unde sarcina( difuzorul ) este cuplat galvanic direct la amplificator!

De obicei acest fenomen apre mai ales in care etajul final este atacat cu un semnal mai mare (decat are nevoie) pe intrare , amplificatorul intrand in limitare iar semnalul de la iesirea acestuia incepe sa-si deformeze forma sinusoidala !

Am intalnit cazuri de difuzoare cu puteri destul de mari 75-100W ,prajite de un amplificator cu o putere de numai 25 W ( situatii frecvent intalnite pe la chefuri unde aburii acoolului alterau puernic si auzul , adica cheflii deveneau cam surzi)

Editat de dominicue
Link spre comentariu

Personal prefer sa folosesc un amplificator mai mare cu 20/25 % decat puterea difuzoarelor si bineinteles atac amplificatorul cu un semnal mai mic cu pana 25% mai mic decat are el nevoie, astfel incat nu aduc amplificatorul in zona de limitare ( chiar daca nu lucreaza la intreaga lui capacitate ) si atac boxele , difuzoarele cu un semnal cat mai pur sinusoidal!

Mai mult de atat amplificatorul devine mai stabil in regimurile tranzitorii ( semnal de intrare cu amplitudine mare pentru scurt timp denumite si varfuri ) si obtin si o dinamica destul de mare plus un sunet clar cu un THD cat mai mic posibil ( imperceptibil pentru ureche)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock