Sari la conținut

Modificare incarcator cu mos-fet


Postări Recomandate

post-25612-0-71196700-1373269709_thumb.jpg va salut,va propun sa reeditam ideea incarcatorului cu mos-fet care a prezentat-o Pisica Matache pe alt forum.ca avantaj constitue faptul ca nu avem rezistenta de mare putere dificil de amplasat intr-o cutie si pe deasupra vasta dvs experienta in utilizarea mos-fet.mai lipseste sa-i atasati semnalizarea incarcare si sfarsit incarcare.secundarul transformatorului il recomandati undeva intre 16-20v alternativ? Editat de nica
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asa cum v-am spus,schema nu e testa practic;se bazeaza insa pe o schema cu care am reusit sa modific tensiunea efectiva pe o sarcina rezistiva,un bec clasic,de la zero la 230V.Cu siguranta reglarea curentului de incarcare,ar functiona si aici;nu stiu daca si limitarea tensiunii e in regula.

Astept eventuale obiectii la functionarea schemei,sau pe cineva interesat s-o testeze.Semnalizarea sfarsitului incarcarii,s-ar face simplu,citind curentul prin acumulator.La scaderea valorii acestuia sub un prag prestabilit,un comparator ar aprinde un led.Am testat solutia la li-ion,dupa o schema propusa de @smilex,schema care a functionat perfect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc pt raspuns,eu sunt direct interesat de aceasta schema,va trebui sa o realizez si cu siguranta va interesa si pe altii datorita simplitatii si eficientei asa ca invit pe @smilex si pe altii sa o critice si sa o imbunatateasca .dupa aceasta si in limita timpului o voi construi si voi comunica rezultatele dar rog inca odata cine binevoieste sa-si aduca aportul la imbunatatire.multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca cursorul potentiometrului este coborat spre rezistorul de 0,1 iar tensiunea e prea mare, deschiderea BD trebuie sa semnalizeze asta prin urcarea tensiunii la 2,5V pe 0,1 ohm.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O rzeistenta de cativa kiloohmi in cursorul potentiometrului,ar trebui sa rezolve problema.Or mai fi si alte greseli;cum spuneam,trebuie tesat.Maine pun si schema cu partea de semnalizare a sfarsitului incarcarii.Oricum e simpla;un LM358,un Tl431,un led si cateva reizstente.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Or mai fi si alte greseli.

Daca potentiometrul este tot acolo, e nevoie de 25A pentru a deschide TL431, adica 62,5W putere disipata pe 0,1ohm.

Daca nu exista filtraj, de ce nu s-ar apela la solutia cu tiristor? Sau daca exista, e obligatoriu MOS? De fapt, care e ideea, ce se doreste, care sunt datele?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

S-a dorit un incarcator acumulatori auto,cu mosfet.Sigur merge si cu tiristor,insa acesta va disipa mai mult.Comanda mosfetului mi se pare si mai precisa.Cum am gandit functionarea...

In referinta,TL431 de jos,primeste o parte din tensiunea redresata.De la trecerea prin zero a tensiunii,TL va fi blocat iar mosfetul deschis.Amplitudinea semialternantei va creste,iar in momentul in care TL va primi in referinta 2,5V se va deschide blocand mosfetul.Semialternanata ajunge la valoarea de varf,apoi va scadea.Cand amplitudinea va ajunge la o valoare corespunatoare,TL se blocheaza,mosfetul conduce.Acumulatorul se va incarca cu inceputul si sfarsitul fiecarei semialternante.Din potentiometru se regleaza deci curentul de incarcare.Rezistenta din sursa se vrea o protectie la supracurent sau scurtcircuit.Daca va creste curentul prin rezistenta,va creste si tensiunea pe capatul de jos al potentiometrului,scade tensiunea pe cursor,scade deci curentul de incarcare.

Tensiunea pe acumulator e monitorizata de cel de-al doilea TL431;daca tensiunea pe acumulator ajunge sa zicem la 14,5V TL se va deschide,polarizand bipolarul.Acesta va conduce,tragand referinta peste 2,5V blocand astfel mosfetul,indiferent de pozitia cursorului potentiometrului.Are loc astfel stabilizarea tensiunii pe acumulator la 14,5V.

Detectarea sfarsitului incarcarii se face cu un operational.Acesta primeste pe intrarea inversoare caderea de tensiune proportionala cu curentul de incarcare.Pe intrarea neinversoare o tensiune de referinta,de ex 50-100mV.Atata timp cat caderea de tensiune pe rezistenta inseriata cu acumulatorul,e mai mare decat valoarea prestabilita,ledul va fi stins.Acesta se aprinde cand curentul scade sub valoarea prestabilita,semnalizand sfarsitul incarcarii.

post-25543-0-85563800-1373612679_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am uitat de topicul asta. Nu-mi pare ok modul de comutatie. Cand sinusoida creste ar bloca MOS prin deschiderea TL, dar odata cu blocarea MOS, intrarea TL scade datorita rezistorului din sursa. Deci va fi un timp in care pe masura ce sinusoida creste, va scadea curentul prin MOS, e o reactie negativa. Functioneaza cam liniar, nu in comutatie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am testat schema,in alte aplicatii;fara rezistenta din sursa,functioneaza perfect.Semnalul din poarta mosfetului,e perfect dreptunghiular.

Nu stiu cum va functiona cu reactia negativa,trebuie testat;posibil sa deformeze semnalul de comanda.La o adica,se poate renunta la reactie,se pune sursa si capatul de jos al potentiometrului la masa.Dar nu va mai exista protectia la scurt.Una peste alta,schema e super simpla,componentele costa sub 10 lei,asa ca initiatorul topicului o poate proba,daca este interesat.

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Va salut! Eu am facut acest incarcator si sunt foarte multumit de felul cum functioneaza. Singurele modificari pe care le-am facut au fost rezistenta de 10k din semireglabilul de 1k, care am redus-o la 4,7k, pentru ca nu crestea tensiunea mai mult de 1,5 in referinta Tl-ului. Rezistenta de 0,1 am pus-o de 0,33 (doar asta am avut-o)

Reglajele se fac exact asa cum a descris mai sus pisica matache. Am lasat la incarcat o baterie de 12v si 7,5Ah la incarcat 24 de ore si am supravegheat incarcarea. Cand creste tensiunea pe baterie scade usor curentul de incarcare pana aproape de 0

In concluzie, sunt foarte multumit de schema. Pisica matache, iti multumesc incaodata...

 

Daca cineva vrea sa mai fac si alte teste.... sunt pe faza,... pana nu bag montajul in cutie :smile:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock