Sari la conținut

comanda ceasoficare

quinn

Postări Recomandate

Buna ziua!

Intr-o fabrica veche exista o retea de ceasuri comandate de un ceas mama gen

pendula.Acesta nu este foarte exact.Comanda ceasurilor se face cu un impuls

la fiecare 60 sec de 24 Vcc dar de fiecare data cu polaritate inversa adica

in min 1 + - 24v,min 2 - + 24v,min 3 - + 24v samd.Va rog sa ma ajutati cu proiectarea unui circuit care sa comande aceasta retea de ceasuri bazat pe folosirea unei baze de timp pilotata cu cuart.

Va multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu mai e nevoie, e anul 2013 si exista GPS. - e cel mai simplu si ieftin mod sa sincronizezi ceasuri semafoare etc.

sau daca ai internet exista NTP (network time protocol) care se sincronizeaza cu niste ceasuri atomice care-s legate la niste servere. (deci un calculator care e online poate furniza semnalul de sincronizare pe un port, sau direct ora in format absolut)

e mult mai simplu sa cumperi niste ceasuri industriale, care au asa ceva deja incorporat.

RR

PS sau sincronizeaza-le cu reteaua, macar merg prost la fel toate.

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu

...un calculator care e online poate furniza semnalul de sincronizare pe un port...

Te rog sa dezvolti putin. Cat de complicat e sa fac sa am si eu practic acest semnal disponibil?
Link spre comentariu

ce vrei sa obtii un semnal de 1 Hz sau ora in format absolut?

cam toate sistemele de operare windoze/linux au incorporat in OS mecanismul NTP, practic e un serviciu software care se uita ca ceasul software (nu RTC-ul de pe motherboard) sa fie in sync cu serverele NTP din internet, deci daca setezi in OS, nu te mai sincroniza cu RTC-ul de pe motherboard, atunci serviciul asta se conecteaza la serverele NTP si-ti ajusteaza ora automat la PC. (chestia asta are o valoare inestimabila la severe care ruleaza baze de date si au nevoie de un timestamp beton)

Deci daca ai facut enable la serviciul asta in OS PC-ul va avea ora ajustata automat de cate ori exista un ecart intre ora lui si severele NTP.

mai departe tine de fantezia fiecaruia, poti sa arunci ora pe RS485 la 1 Km prin toata "uzina". Trebuie scris un software de vro 20 de linii care din cand in cand citeste ceasul intern din PC si scuipa pe RS485 datele.

RR

PS - solutia cu GPS e mult mai simpla si nu necesita fire aiurea prin "uzina" (eventual antena trebuie scoasa afara din hala) - in rest are marele avantaj ca nu mai trebuie "reglat" stie unde e si-si ajusteaza automat ora dupa offsetul geografic relativ la GMT. Deci il pui si arata ora, mai simplu nu se poate.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Indiferent de solutia pentru baza de timp, mai ramane comanda fizica, cu inversarea polaritatii.

Dupa ce va hotarati pentru ce varianta optati ca baza de timp incercam sa compatibilizam cele doua montaje.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

@RR

Nu vreau mate prin toata uzina. Doar un semnal de 1Hz, din computerul de pe birou, sa-l folosesc la ceasul din atelier.

Sa ne avertizeze cand s-a facut ora de plecare, de cele mai multe ori uitam, si intram aiurea in banii nostri...

Editat de em2007
Link spre comentariu

Emil,

ah, e simplu muti atelierul in Irlanda ca astia rup usa cu 20 de ms inainte de ora plecarii. (astia vin cu ceasurile potrivite la munca, nu se bazeaza pe ala din workshop)

daca e vorba de cativa metrii, o poti face din portul paralel (daca ai) daca nu, cumperi un convertor USB la RS485 si o faci pe RS485, trimiti un caracter aiurea la fiecare secunda, in partea opusa pui un driver/receiver de RS485 (urmat de un monostabil cu 555 ca sa ascunzi bitii de start stop si caracterul propriuzis) si folosesti semanlul ala.

uite aici in shop la mine sa-ti faci idee, vezi ca e si-o schema http://altelectronic...er/prod_76.html

RR

PS - de fapt tu ai nevoie de o hupa (cred) mi se pare o coplicatie inutila sa trimiti 1Hz din PC (eventual trimiti ora absoluta la intervale regulate, 1 ora, 12 h etc, ce faci cand faci un reboot?) - sau la minut ar fi suficient.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Indiferent de solutia pentru baza de timp, mai ramane comanda fizica, cu inversarea polaritatii.

Dupa ce va hotarati pentru ce varianta optati ca baza de timp incercam sa compatibilizam cele doua montaje.

Am schema unei baze de timp de 1 Hz

Link spre comentariu

Am schema unei baze de timp de 1 Hz

bravo, iti mai trebuie un releu cu doua randuri de contacte NC/NO (sau o punte H cu tranzistoare) daca curentii sunt mici poti folosii doua iesiri de la driverele RS232 (MAX232) in contratimp. - ai avantajul ca are si charg pump si face tensiunea de plis/minus 12V fata de masa din 5V.

nu prea am inteles daca e plus/minus 24 (diferential) sau un 24V care-si schimba polaritatea.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

bravo, iti mai trebuie un releu cu doua randuri de contacte NC/NO (sau o punte H cu tranzistoare) daca curentii sunt mici poti folosii doua iesiri de la driverele RS232 (MAX232) in contratimp. - ai avantajul ca are si charg pump si face tensiunea de 12V din 5V.

nu prea am inteles daca e plus/minus 24 (diferential) sau un 24 care-si schimba polaritatea.

RR

nu cred ca e suficient,impulsul e la 60 secunde

nu cred ca e suficient,impulsul e la 60 secunde

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock