Sari la conținut

Filtru voce,medii

marius1289

Postări Recomandate

Salut.Am doua difuzoare ceva mai marisoare(nu stiu ce producator,dar sunt de 8ohmi)ma poate ajuta cineva cu o schema a unui filtru pentru medii,voce.Am nevoie de asa ceva pentru ca difuzoarele vreau sa le atasez cu tot cu filtru unor boxe care au deja difuzoare cu filtru pentru inalte si bass.Deci in principiu ma intereseaza acestor difuzoare de 8ohmi sa le elimin bass-ul,sa le folosesc pentru medii,pentru ca le-am testat pe o statie si cu bass-ul mai tare fac urat,deci nu sunt facute pentru bass,putere mare,cu toate ca sunt destul de marisoare ca si dimensiuni.In definitiv,ceea ce ma intereseaza este un filtru pasiv fara prea mari pretentii,cu care sa pot elimina frecventa bass-ului.Din cate stiu in acest sens este nevoie de un condensator in serie cu difuzorul dar dupa cum v-am spus in legatura cu dizoarele nu stiu decat ca au 8 ohmi,iar putere la cat sunt ele de mari nu credca duc mai mult de 20-30w reali.

Daca totusi ar fi eficienta metoda cu condensatorul in serie,as putea monta experimental pe rand mai multi condensatori(bineinteles de capacitati mici si sa lucreze la tensiuni de cel putin 50v) sa vad cum raspunde difuzorul?

V-am spus ma intereseaza doar sa elimin bass-ul.Astept parerile dvs.

Editat de marius1289
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

difuzoarele vreau sa le atasez cu tot cu filtru unor boxe care au deja difuzoare cu filtru pentru inalte si bass.

.

Daca filtrul incintelor existente este cel original, reproduc deja mediile, nu se fabrica incinte cu "pauza" in spectrul audio.

Pentru medii se utilizeaza filtru trece banda, deci un simplu condensator serie nu este suficient, mai este trebuie si macar o bobina.

Ex.

post-9-0-64764500-1373099055_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Daca filtrul incintelor existente este cel original, reproduc deja mediile, nu se fabrica incinte cu "pauza" in spectrul audio.

Inca nu m-am hotarat daca o sa adaug aceste difuzoare boxelor respective,momentan ce ma intereseaza este sa le fac difuzoarelor despre care vorbesc,filtru pentru medii,sa vad cum se aud.

Pentru medii se utilizeaza filtru trece banda, deci un simplu condensator serie nu este suficient, mai este trebuie si macar o bobina.

Ex.

Si cam ce bobina mi-ar trebui,de cati mH,stiu nu puteti sa-mi spuneti exact pentru ca nu stiti difuzoarele dar asa orientativ,pentru ca am o cutie de tot felul de bobine,sau as putea eu sa bobinez una,sau sa cumpar una exact pentru ce am eu nevoie.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Deci o sa pun ca in schema bobina de 0,11mH,iar condensator in functie de cum o sa se auda mai bine pe difuzoarele mele?Sau tot valoarea din schema,adica aprox 17,93uF?

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Tot in acest sens mai am o nelamurire.Din ce am mai citit la astfel de filtre,condensatorii polarizati(spre exemplu cel de la inalte din schema),la puteri mai mari se distrug mai devreme sau mai tarziu.Eu am pus unui difuzor pentru inalte in serie un condensator de 10uF/63v pe o statie ce are ca putere maxima undeva la 60w.Exista riscul in timp sa se distruga?Totusi am mai vazut si la alte boxe la filtru inalte condensator polarizat,deci e ok?

Link spre comentariu

Deci va spun ca am desfacut o boxa,avea difuzorul mare ce avea firele de conectare direct la bornele amplificatorului,si mai avea un difuzor mic pentru inalte ce avea in serie cu el un condensator polarizat.Si m-am uitat bine polarizat era de 2,2uF/50V.Avea insemnul lateral - - - ca si oricare alt condensator polarizat.iar boxele nu mai fusese desfacute,erau de la o combina.

L.E.:Intr-adevar m-am convins care e treaba cu bipolar(nepolarizat),electrolitic(polarizat) in filtrele audio,acum m-ar interesa sa fac din 2 condensatori poalrizati,unul nepolarizat de 10uF,care trebuie sa fie punctul comun al acestora?

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Totusi in schema postata de dvs,cea cu filtru,condensatorii au simbolul "polarizat",din cate stiu simbolul nepolarizat(bipolar) e altfel,adica asa -||-, sau nepolarizat se mai noteaza ca si in schema cu filtru adica |( asa?

Editat de marius1289
Link spre comentariu

• 1 month later...

Sa nu mai deschid alt topic,am zis sa intreb tot aici:

1.Am observat ca la majoritatea boxelor filtrul inaltelor,mediilor este pe - desi in majoritatea schemelor de filtre de pe net filtru este legat pe +.

E o regula in privinta aceasta?Adica se simte vreo diferenta daca filtrul este inseriat pe minusul sau pe plusul difuzorului de inalte sau medii?

2.In legatura cu fazarea din cate stiu se leaga toate difuzoarele din incinta +la+ si -la-(bineinteles cu filtrele aferente) .Zilele trecute am desfacut o pereche de boxe Blaupunkt si am observat ca plusul tweeter-ului era legat la minusul difuzorului mare,iar minusul tweeter-ului era legat prin condensatorul bipolar la plusul difuzorului mare si in boxe nu a mai umblat nimeni pana sa le desfac eu.Deci ce si cum este mai corect sa legam cand vine vorba de filtre,pentru ca am observat ca nu este o regula anume desi eu tot timpul am legat minus tweeter la minus difuzor si plus tweeter prin filtru(condensator nepolarizat) la plus difuzor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock