Sari la conținut

Supravoltare TDA 2050

bosshaky

Postări Recomandate

Salut. Am un amplificator cu tda 2050 si l-am supravoltat. In datasheet-ul lui scrie sa-l alimentezi cu +/- 18 V la 4 ohmi sau +/- 22 V la 8 ohmi. Problema e ca e ca eu l-am alimentat cu +/- 23 V la 4 ohmi. Am masurat cu multimetrul fara semnal +/- 23,4 ; 10% volum +/- 23 V ; 80% volum +/- 22 V. Poate avea efecte negative pe termen lung? Daca da, da-ti-mi o solutie sa mai reduc din tensiune. Momentan am doua canale la amplificator e inca in faza de teste dar mai apoi vreau sa-l asamblez amplificatorul pe 5.1 canale si nu vreau sa se strice repede. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stabilizatoare pe ramurile de alimentare.

Pffff... Pai pierd mult din putere dl.Miron. Am un traf de 200 VA putere pentru 2 canale. Daca pun stabilizator cat pierd din putere? Alta solutie nu se poate?

Link spre comentariu

Ar fi doua solutii:

1. Rebobinare secundar transformator (renuntati la cateva spire daca practic se poate si se merita);

2. Folositi 2xTDA7294 (functioneaza destul de bine pe un transformator de 200VA);

Numai bine

Link spre comentariu

Ar fi doua solutii:

1. Rebobinare secundar transformator (renuntati la cateva spire daca practic se poate si se merita);

2. Folositi 2xTDA7294 (functioneaza destul de bine pe un transformator de 200VA);

Numai bine

De rebobinat nu se pune problema e nou trafu e toroidal.

Pt tda 7294 e cam mica tensiunea

Ar mai fi o solutie daca merge. La redresare plus filtrare am folosit urmatoarea schema:

Ma gandesc daca o mai fac odata partea cu rezistentele de taiere (bleeder) filtru pi si de deparazitare adica so pun dupa cea existenta ar exista vreo cadere de tensiune dupa?

Pai pentru reducerea tensiunii ce alta solutie vedeti?

Ar merge daca as inseria cateva diode de putere?

Am citit undeva "caderea pe o dioda e de 0.7 V"

post-4046-0-47703100-1372696983_thumb.jpg

post-4046-0-50458600-1372696995_thumb.jpg

post-4046-0-22331000-1372697002_thumb.jpg

Link spre comentariu

E cam mica tensiunea daca folositi incinte acustice de 8 Ohmi dar nu este cine stie ce problema. De fapt, mai bine folositi varianta cu 2 x TDA7294 care va functiona foarte bine pe 4 Ohmi (deci va arde watti mult mai util, pentru a genera dB mai multi) decat sa ardeti o parte din watti pe niste rezistoare de balast ca imaginea de mai sus. Mai ganditi-va.

Atitudinea dvs. imi aduce aminte de o experienta de electronica practica avuta prin facultate cand am realizat doua montaje cu TDA2050. Atunci, tin minte ca am facut cele doua montaje si de abia dupa aceea am facut rost de un transformator pentru ele. Din pacate, era un transformator care avea doua infasurari de 17,5V (un transformator dintr-un magnetofon rusesc). Vazand ca tensiunile sunt prea mari, la vremea aceea, am incercat sa construiesc (lucru si facut) un stabilizator cu dioda zener si tranzistor extern (un BD sau BDX parca erau). Un stabilizator era conectat pe + alimentare si altul pe minus. Circuitul a functionat foarte bine dar nu m-a multumit rezultatul pentru ca se pierdea putere inutila pe acele tranzistoare. Daca nu va deranjeaza asta, puteti incerca desi cred ca este mult mai utila versiunea cu 2x TDA7294.

Asadar, ganditi-va bine.

Numai bine

Link spre comentariu

Daca nu va deranjeaza asta, puteti incerca desi cred ca este mult mai utila versiunea cu 2x TDA7294.

Asadar, ganditi-va bine.

Numai bine

Nu m-ar deranja atat de mult doar ca ma axasem pe tda 2050. Treaba e ca si celalalt traf l-am comandat identic cu primu deci trebuie sa adopt solutia asta. Proiectul e sa fac un amplif 5.1. Pot sa pun infasurarile de la cele doua trafuri in paralel ca sa insumez curentii? E suficient doua trafuri de 200 VA pt. 5 TDA 7294? Si o ultima rugaminte aveti cumva cablajul imprimat scara 1:1 la TDA 7294 sau altcineva? Multumesc!

Editat de bosshaky
Link spre comentariu

Am avut si eu nevoie sa scad o tensiune dintr-un traf toroidal si am testat pina am gasit tensiunea de care avean nevoie(pe care e bine sa te hotarasti )si am mai scos o priza din traf acolo,deci nu strici ,in cel mai rau caz pierzi o spira .Asa se poate face dintr-o infasurare,o impartire in doua pentru alimentare dubla.Tu hotarasti.Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock