Sari la conținut

Postări Recomandate

Felicitari Smilex, pentru efort.

am observat ca in primele 7~8 pagini apar artefacte gen "?" printre formulele de calcul.

Ar fi fain daca macar partea explicata de smilex, la inceput, ar putea fi corectata.

Stima.

Editat de mducu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 years later...

Am o intrebare:
Cum se calculeaza corect sectiunea sarmei*(manunchiului de fire) pentru cele doua secundare la un transformator utilizat in smps semipunte in functie de raportul de transformare si de sectiunea sarmei din primar?

De exemplu la un raport de transformare 3 sectiunea sarmei din cele doua secundare va fi de 3 ori mai mare? ... sau exista vre-un factor de miscsorare deoarece la redresare se ia doar cate o semialternanta din fiecare.

----------------------------------------------------------

Mi-am facut un invertor de sudura semipunte la care am pus transformatorul pe baza a doua perechi de ferite traf linii care e ok insa am constatat ca raportul de transformare 3 nu e cel bun(cca3,8cm² - primar 18sp litat 0.44mH/3,54mm², secundar 6+6 spire litat 7,43mm²+7,43mm². raport 3). Sudeaza ok cu electrozi rutilici de 2,5 si 3,2 insa cu bazici nu vrea deloc de aceea as vrea sa-mi fac alt transformator cu raport de transformare 2,5 sa-mi creasca putin tensiunea de amorsare care acum o am cca 55 volti.

Deocamdata ma documentez sa vad ce tensiune de amorsare optima trebuie pentru electrozi bazici, din ce am inteles undeva intre 60 si 70 volti ar fi necesar.

---

Astazi am masurat aprozimativ transformatorul de iesire facut pe tor la un invertor stromo sw 295 si se pare ca nu respecta deloc raportul de sectiuni sarma intre primar si secundar si in plus grosimile la manunchiurile de sarma de bobinaj par foarte subdimensionate.
 Detalii tor invertor sudura stromo sw 295, masurare aproximativa dimensiuni cu sublerul (cu erorile din cauza izolatiei sarmei si feritei), iar frecventa masurata prin cautarea rezonantei pe un circuit acordat extern neconectat cu aparatul care mi-a dat doua frecvente adica 50Khz si 150Khz, posibil a doua sa fie armonica.
-------------------
primar 12 sp litat diametru 2,7mm
secundar 5+5 sp litat diametru 3,1mm
raport transformare 2,4 (desi are peste 60 volti iesire nici asta nu vrea cu bazici)
diametru tor 5,5 cm
inaltime tor 25mm
grosime 11 mm
sectiune tor cca 2,75 cm²

Link spre comentariu

La 13.07.2021 la 23:40, c_anicai a spus:

Sudeaza ok cu electrozi rutilici de 2,5 si 3,2 insa cu bazici nu vrea deloc

Iti recomand sa citesti ceva teorie specifica sudarii. Din cate stiu eu, la sudarea cu electrozi bazici se inverseaza polaritatea.

• Like 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock