Sari la conținut

Condensatori in paralel,serie

Postări Recomandate

Salut.Se stie ca la montarea condensatorilor in paralel capacitatea se aduna si la montarea condensatorilor serie capacitatea scade dupa formula

(1/CTOTAL) = (1/C1) + (1/C2) + (1/C3) .....Insa nu sunt ferm convins la montarea serie ce tensiune cade pe fiecare dintre condensatori.E 50% pe unul si 50% pe altul?Adica spre exemplu daca dupa redresare&filtrare obtinem o tensiune de 50V,iar pentru filtrare sunt folositi 2 condensatori serie la 35v,pe fiecare dintre ei "cad" cate 25v?Dar daca folosim tot serie unul la 35v + altul la 40v e aceeasi chestie?Eu am facut mai multe teste si am observat

ca difera caderea de tensiune si in functie de diferenta de capacitate dintre acestia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

difera caderea de tensiune si in functie de diferenta de capacitate dintre acestia.

Corect, cand se doreste ca tensiunile sa fie egale pe cei doi, sau mai multi condensatori inseriati, se conecteaza in paralel cu ei post-9-0-05161900-1372334517_thumb.jpg rezistente de egalizare.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Am inteles.Asta e valabil si in cazul devalorizarii lor cu timpul.Deci ar fi mai bine ca la montarea condensatorilor in serie sa fie conectata fiecaruia in paralel cate o rezistenta?Valoarea acesteia cum se stabileste?

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Am inteles,dar ziceam de devalorizarea lor in timp,pentru ca din cate stiu cu timpul le scade capacitatea,se usuca astia electrolitici.In legatura cu rezistenta montata in paralel pe fiecare dintre condensatorii serie,ce valoarea trebuie sa aiba?In functie de ce se alege valoarea acesteia?

Link spre comentariu

Pentru a avea o garantie ca aceasta poate compensa si pierderile si diferenta de capacitate, din ce am mai citit, curentul prin ele trebuie sa fie cca.1-5mA, deci valoarea variaza in functie de tensiunea aplicata.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

In cazul asta pot monta ampermetrul in serie cu rezistenta necesara,pentru a-mi da seama daca aceasta are o absorbtie de cel putin 5mA,mai exact sa nu fie nici cu mult peste 5mA absorbtia pentru a nu avea pierderi?

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Pai nu-i mai simplu sa calculati(legea lui Ohm) in functie de tensiunea sursei?

In exemplul prezentat de mine, tensiunea pe grupul de condensatori este de cca.75V, deci curentul prin rezistente la aceasta tensiune este cca.3,7mA.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Salut.Se stie ca la montarea condensatorilor in paralel capacitatea se aduna si la montarea condensatorilor serie capacitatea scade dupa formula

(1/CTOTAL) = (1/C1) + (1/C2) + (1/C3) .....Insa nu sunt ferm convins la montarea serie ce tensiune cade pe fiecare dintre condensatori.E 50% pe unul si 50% pe altul?Adica spre exemplu daca dupa redresare&filtrare obtinem o tensiune de 50V,iar pentru filtrare sunt folositi 2 condensatori serie la 35v,pe fiecare dintre ei "cad" cate 25v?Dar daca folosim tot serie unul la 35v + altul la 40v e aceeasi chestie?Eu am facut mai multe teste si am observat

ca difera caderea de tensiune si in functie de diferenta de capacitate dintre acestia.

In cazul in care avem doua condensatoare conectate in serie si care au, sa presupunem, C1 = 1uF si C2 = 10uF, atunci condensatorul de valoare mai mica va suporta o tensiune mai mare decat celalalt condensator. Deci, practic, daca vom ajunge vreodata in acest caz, va trebui sa alegem o tensiune de lucru mai mare la capacitorul care are o valoare mai mica.

Relatiile de calcul sunt urmatoarele:

- tensiunea pe capacitorul C1 va fi:

U1 = Utotal * C2 / (C1 + C2);

- tensiunea pe capacitorul C2 va fi:

U2 = Utotal * C1 / (C1 + C2);

Un alt exemplu de calcul este cazul cand avem doua condensatoare in serie care au capacitati diferite dar aceeasi tensiune de lucru. Intr-un asemenea caz ne intereseaza sa aflam tensiunea maxima care se poate aplica la bornele celor doua condensatoare conectate in serie. Aplicam relatia:

U2 = U1 * C1 / C2, unde U1 reprezinta tensiunea de lucru a celor doua condensatoare (am spus amandoua pentru ca am considerat initial ca au aceeasi tensiune de lucru).

Dupa aceea calculam Utotal = U1 + U2.

Pentru a pastra in limite nominale caderile de tensiune pe cei doi capacitori precum si pentru a asigura o descarcare corecta a lor, in paralel cu acestia se conecteaza cate un rezistor de putere corespunzatoare.

Numai bine

Link spre comentariu

Un alt exemplu de calcul este cazul cand avem doua condensatoare in serie care au capacitati diferite dar aceeasi tensiune de lucru. Intr-un asemenea caz ne intereseaza sa aflam tensiunea maxima care se poate aplica la bornele celor doua condensatoare conectate in serie. Aplicam relatia:

U2 = U1 * C1 / C2, unde U1 reprezinta tensiunea de lucru a celor doua condensatoare (am spus amandoua pentru ca am considerat initial ca au aceeasi tensiune de lucru).

Dupa aceea calculam Utotal = U1 + U2.

In cazul asta spre exemplu folosesc 2condensatori de 25v ambii in serie ,unul la 4700uF(C1),altul la 3300uF(C2) ce filtreaza o tensiune maxima obtinuta sa zicem 40v.Vom avea:

U2=25*4700/3300 ; U2=35,6v

Apoi,vom avea? U total=U1+U2; 50=U1+35,6; U1=14,4 ?Va intreb pentru ca aici nu sunt lamurit,ori nu am inteles U total la care tensiune totala se refera,la tensiunea maxima pe ambii condensatori?

Sper sa nu va suparati ca am intrebat dar parca nu pot trece cu vederea partea aceasta.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Utotal reprezinta tensiunea maxima aplicata celor doi condensatori conectati in serie.

Formula pe care ati aplicat-o mai sus corespunde cazului cand tensiunea de lucru a celor doua condensatoare este aceeasi. Adica, ori este 25V, ori 40V, nu cum ati presupus mai sus.

Spre exemplu, daca fiecare condensator este de 25V atunci tensiunea maxima care se poate aplica la bornele ansamblului serie format din cele doua condensatoare va fi:

Utotal = U1 + U2 = U1 + (U1 * C1 / C2 ) = 25 + (25 * 3300/4700) = 25 + 17,55 = 42,55V (in practica nu trebuie sa atingem aceasta valoare ci va trebui sa ne rezumam la o valoarea mai mica decat cea calculata anterior, din motive lesne de inteles)

Atentie, intr-un asemenea calcul din cauza ca - asa cum am spus mai sus - capacitorul de valoare mai mica va sustine o tensiune mai mare, in calcule vom considera intotdeauna ca fiind U1 tensiunea pe acel condensator, deci C1 va fi condensatorul de valoare mai mica, implicit raportul C1/C2 va fi intotdeauna subunitar.

Link spre comentariu

Formula pe care ati aplicat-o mai sus corespunde cazului cand tensiunea de lucru a celor doua condensatoare este aceeasi. Adica, ori este 25V, ori 40V, nu cum ati presupus mai sus.

25v ma refeream la tensiunea maxima de lucru a fiecaruia dintre cei doi condensatori,iar 40v am luat un exemplu referindu-ma la tensiunea obtinuta dupa redresare &filtrare,in cazul in care condensatorii vor fi folositi intr-o sursa de alimentare.

Atentie, intr-un asemenea calcul din cauza ca - asa cum am spus mai sus - capacitorul de valoare mai mica va sustine o tensiune mai mare, in calcule vom considera intotdeauna ca fiind U1 tensiunea pe acel condensator, deci C1 va fi condensatorul de valoare mai mica, implicit raportul C1/C2 va fi intotdeauna subunitar.

Asta era,de aici venea nelamurirea mea si mi se parea rezultatul bizar la calcule,daca ati observat,in exemplul dat am considerat C1 condensatorul de capacitate mai mare 4700uF,iar pe C2 l-am luat pe ala de capacitate mai mica 3300uF si clar la calcule mi-a dat altceva.Acum am lamurit-o si pe asta. @donpetru va multumesc pentru timpul acordat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock