Sari la conținut

Reconstructie amplificator,piese recuperate.

alinasd

Postări Recomandate

Daca aveti timp si bunavointa,as dori sa ma ajutati sa pun la punct acest "fost amplif-home made"..

Mi-am adus aminte ca aveam pe undeva uitat ,un amplif vechi facut de cineva mai dedemult..si am zis ,Bingo!!ideal pt a mesteri/invata/testa si eu ceva..si asa ca duc momentan lipsa de orice sursa de amplificare..

Sa o luam cu inceputul.Ce sa masor la traf,ce piese sa inlocuiesc,ce sa lipesc,cum sa-l pun la punct.

Va multumesc anticipat..Cu mare nerabdare va astept indraumarile.

Pozele:

DSC06274.jpg DSC06278.jpgDSC06276.jpg

DSC06275.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai daca aveti un mutimetru incepeti cu sursa de alimentare.Verificati traful mai intai sa vedeti daca aveti tensiune la bornele sale,alternativa bineinteles,apoi verificati daca aveti tensiune continua dupa puntea redresoare(vadca aveti o punte de 10A la 400v) deci e suficient.Apoi montati condensatorii aia in paralel(sa fiti atenti la polaritate si la tensiunea suportata de acestia,sa fie mai mare decat tensiune finala obtinuta).Daca e ok cu sursa de alimentare apoi puteti incepe cu amplificatorul.

Link spre comentariu

Pfiuuuu,am ajuns sa reusesc sa fac conexiunile,Traf-Siguranta 3,15A-Puntea Redresoare 10PM4-Conzi 2 x 4700 la 40v pusi in paralel..pana aici..iar la iesire am 32,2 V constant.E ok?

...initial pusesem o siguranta de 025A,care a prajit-o instant..Ar fi bn sa inlocuiesc siguranta cu alta de alta valoare?

Cu ce continui?Se poate pune ceva pt a se descarca conzii mai rapid?sau e ok sa-i las asa?ce ma mai sfatuiti?

P5260058.jpg

Editat de alinasd
Link spre comentariu

Cumpara o punte redresoare noua si 2 condensatori de filtraj la 63V sau mai mult,ca sa nu ai surprize...De fapt trebuie sa masori prima data ce tensiuni ai in secundar(e),exact,si asa stii cam la ce tensiune sa fie condensatorii,oricum 63v cred ca te scapa de orice griji.

Dupa care poti face un cablaj simplu pe care sa pui condensatorii de filtraj si eventual puntea de diode,ca sa poti lucra mai curat si mai in siguranta,nu cu fire fara izolatie,in aer si etc...

Modulele nu cred ca merita refacute,mai bine faci altele de la 0,cu piese noi,nu-s asa scumpe,mai ales daca nu faci ceva foarte pretentios.

Ca si practica poti sa dezlipesti si sa masori una alta de pe cablajele ce le ai acum dar nu cred ca merita refacute...mai ales ca nu prea ai experienta.

Link spre comentariu

Pai in secundare am 38Vca pe firele galbene,38Vca pe firele rosii si 28Vca pe firele maronii.Cablaj chiar as vrea sa invat cum se face/procedeaza,sa incep in viitorul apropiat sa fac si ceva de la 0..(asta fiind etapa urmatoare).Acum experimentez,invat,si practic ceva pe viu,pt a prinde mai bine..

Schema este se pare din editia Almanah Tehnium '84 (amplificator 200w)de prof.Mihai Chirita.

Link spre comentariu

Inainte sa va apucati sa puneti la punct sursa de alimentare verificati daca amplificatorul(schema sa) este bazata pe alimentare simetrica sau simpla.Daca e cu alimentare simetrica din sursa de alimentare o sa va trebuiasca 3 fire,banuiesc ca stiti +_masa,daca e cu alimentare simpla o sa aveti + si masa,deci doar doua fire.In legatura cu amplificatorul dupa cum v-a recomandat si @Letcon ar fi mai bine sa o luati de la 0,pentru ca daca sa presupunem ca asta este defect o sa aveti bataie de cap cu el.Daca totusi considerati ca vreti sa-l readuceti la viata pe asta,identificati mai intai tipul sau de alimentare ca apoi sa puteti pune la punct sursa de alimentare pentru acesta.

L.E.:Din poze banuiesc ca e cu alimentare simpla.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Pai nu stiu,din traf ies 6 fire pe partea de secundar.avand asa:2 fire rosii cu 38Vca ,2 fire galbene cu 38Vca si 2 fire maronii cu 28 Vca.

Link spre comentariu

Din 38Vca o sa trebuiasca sa aveti dupa redresare si filtrare 53,58Vcc,din 28Vca -->39,48Vcc.Din poza vad ca ati folosit o iesire de 38Vac,deci dupa redresare&filtrare o sa aveti aprox. 53,58Vcc,deci curent continuu gata pregatit sa alimentati amplificatorul.

.iar la iesire am 32,2 V constant.E ok?

Daca v-a dat atat la iesire,ori multimetrul dvs nu masoara ok tensiunea alternativa si aveti mai putina tensiunea alternativa pe bornele galbene unde ati masurat curentul alternativ,ori nu masoara bine tensiunea continua.Totusi daca sa presupunem ca aveti tensiune de 38V alternativ pe firele galbene,atentie la condensatori sa suporte peste 53V,altfel o sa fiti surprinsi sa auziti o bubuitura.

Cu ce continui?Se poate pune ceva pt a se descarca conzii mai rapid?sau e ok sa-i las asa?ce ma mai sfatuiti?

De ce doriti neaparat sa descarcati condensatorii mai rapid,lasati-i asa,in plus o rezistenta pe condensatori,nu reprezinta decat o sarcina in plus inutila zic eu.

In legatura cu schema,este cumva cea de mai jos?

post-24530-0-70820600-1372245890_thumb.jpg

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Am facut din nou niste masuraturi si se pare ca acum este ok,am scos ~50Vca dupa punte si conzi.

Am facut si restul masuratorilor,a lipiturilor si m-am blocat,ca nu stiu unde sa ma leg la difuzoare si nici a sursei de semnal muzical ,aceasta din urma am prins-o pe potentiometrul de volum de 100Kohm,ca mai avea un fir in plus si din schema asta ar reiesi.Masa care este si unde se leaga?

Schema si documentatia se afla mai jos la pagina 20(cu titlul - amplificator 200w)

http://blog.copcea.r...i/almanah84.pdf

27xnkv4.jpg screenshot_4.jpg

Editat de alinasd
Link spre comentariu

am scos ~50Vca dupa punte si conzi.

De fapt aprox 50Vcc mai exact curent continuu.

Puntea Redresoare 10PM4-Conzi 2 x 4700 la 40v pusi in paralel..pana

Puntea redresoare e ok,insa daca spuneti ca ati obtinut aprox 50v tensiune continua,condensatorii de 40v sunt prea mici,in cel mai scurt timp o sa-i distrugeti,totusi daca vreti sa-i pastrati ii puneti in serie intre + si - a puntii redresoare,dar o sa va scada capacitatea la 2300uF,atentie la polaritatea lor.

L.E.Aceeasi schema a amplificatorului am postat-o si eu mai sus doar ca era doar etajul final si era desenat altfel si cu mici modificari.Clar e alimentare simpla.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Felicitari.Totusi daca vreti sa continuati cu amplificatorul,carcasa,corector,preamplificator,va recomand sa folositi cablu ecranat,pentru ca am observat ca pe intrare semnalului audio folositi doua fire simple.Uneori si cativa centimetri de fir neecranat baga zgomot de fond,dar asta difera de la schema la schema.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Multumesc pentru atentionari/recomandari.Chiar am nevoie de sfaturi.Dati-mi un link,un exemplu de cablu ecranat,nu prea scump,va rog.

Cat priveste restul construciei..o sa am in vedere toate sfaturile bune primite,voi lucra in carcasa,ecranare,cabluri mai bune,piese/componente noi-bine imperecheate,reglaj corespunzator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock