Sari la conținut

Senzor intuneric/lumina

lord1

Postări Recomandate

Buna seara

Apelez la cunostintele dvs pt un circuit de iluminat.SI anume un senzor care sa aprinda automat lumina seara si spre dimineata sa se stinga.

as dori sa-l alimentez direct la 220v si toata sarcina sa fie suportata de un releu.

Va multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

eu as dorii sa-l construiesc,imi place foarte mult electronica dar mai am multe de invatat.

in legatura cu schema aceasta nu imi dau seama unde as putea lega sarcina.

as putea inlocuii bc 327 cu bc 557 si bc337 cu bd238?

post-23599-0-37951900-1372016050_thumb.gif

Link spre comentariu

foarte interesant schema, nu mi-ar fi trecut prin cap, toata schema controleaza puntea de diode prin tiristor.

acum intrebare:dupa cum se pare continuitatea sk1 o asigura chiar becul incandescent ,se poate realiza si cu un neon?

este suficient o punte redresoare de 2a?

Link spre comentariu

Inca o intrebare si cu asta inchid

Daca cobor tensiunea la bornele sk1 pana la 12v si folosesc un releu + o dioda pentru a prelua sarcina tiristorului?

Link spre comentariu

becurile economice influenteaza circuitul?

Nu cred, montajele prezentate functioneaza cu unda plina si becurile in discutie, obtin tensiunea de aprindere post-9-0-53680200-1372070588_thumb.jpg dupa o redresare prealabila.

Link spre comentariu

Construieste-l pentru bec economic, va merge perfect.

Mai mult, eu iti sugerez sa procuri 2 becuri economice, unul bun si altul cu montajul defect. La cel cu montajul defect, dai jos toate piesele cu exceptia celor 4 diode ce formeaza puntea redresoare de intrare, in spatiul ramas adaptezi cablarea sa-ti intre montajul in discutie, cu exceptia puntii care exista deja. Desigur, masori in prealabil sa nu fie vreo dioda defecta, 1N4007 sunt potrivite in acest caz, nu e nevoie de punte mai mare.

Becul economic, pus in locul celui incandescent in schema propusa, va functiona bine mersi ca orice alt consumator de curent alternativ, sper ca ai inteles ce scrie mai sus dl Miron ref la partea de aprindere, supratensiunea folosita la aprindere nu se propaga in general pe linia de alimentare, iar daca uneori mai scapa ceva oscilatii parazite, se rezolva cu o inductanta inseriata pe intrare, pe care de regula montalele mai "spalate" o contin deja. Succes! Asteptam si o poza sa vedem ce ti-a iesit.

Link spre comentariu

• 1 month later...

scuze de intarziere, nu am mai avut timp liber o perioada , sa revin la subiect.

schema de mai sus nu am reusit sa o fac sa mearga ,dar am facut un circuit asemanator merge perfect in "gol " dar cand atasez un bec (economic) releul se comporta ca si cum ar fi alimentat cu AC (vibreaza) asta pana cand fotorezistenta primeste cantitatea necesara de lumina/intuneric.

nu inteleg fenomenul, am pus in paralel in condensator de 2200 uf , dupa aceea se comporta ca o semnalizare .

ce as putea face ca releul sa cupleze corect?

http://www.pcbheaven.com/circuitpages/Light_Dark_Activated_Relay/ circuitul 2

Link spre comentariu

solicit stergerea postului de mai sus fiind irelevant si cat se poate aiurea

bineinteles ca doar un amator ca mine ar fi putut sa spuna asa ceva :)) ideea este ca becul era prea aprope de senzor :D

totul functioneaza perfect acum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock