Sari la conținut

Kenwood KA-9X,2 zone putin innegrite,care ar fi cauza?

Postări Recomandate

Salutare.

Am achizitionat de curand un Kenwood KA-9X..insa observ 2 zone putin afumate,de fapt inegrite putin,care sa fie cauza?nu se vad semne de umblatura,par a fi originale piesele..Acele 2 zone lucreaza f fierbinte si fara sarcina..in timp ce finalii sunt reci!!Am incercuit cu rosu partile inegrite E ceva normal?

Cateva piese care sunt fierbinti:

A1124

C2632

A1111

C2591

Atasez poze reale cat si schema:

http://postimg.org/gallery/b921owpi/bc8cad4e/

Aici aveti zonele fierbinti:

http://postimg.org/image/ig7b1lkl1/

Aici aveti manualul cu schema:

http://www69.zippyshare.com/v/80748935/file.html

Cu ce sa incep?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5064-kenwood-ka-9x2-zone-putin-innegritecare-ar-fi-cauza/
Distribuie pe alte site-uri

de obicei zona inegrita apare atunci cand temperatura in zona respectiva este mare. faptul ca tranzistorii din zona respectiva se incalzesc nu reprezinta o problema insa temperatura lor nu trebuie sa depasasca anumiti parametrii. daca amplificatorul tau functioneaza si laputeri de iesire relativ mici adica 10-12 w/canal iar zona marcata de ine se incalzeste tare atunci este cev anormal si exista un defect pe undeva. imi este greu sa anticipez defectul fara a masura ceva paramerii dar din experienta pot formula cateva indicatii: 1. verifica daca sarcina adica difuzoarele sunt i parametrii cu amplificatorul si anume verifica manualul daca iesirea ampificatorului suporta2 sau 4sau 6 sau 8 sau 16 ohmi si conecteaza difuzoare adecvate. 2. o temperatura anormala in acea zona poate sa apara si din cauza semnalului de atac al amplificatorului care poate depasi parametrii. 3. o defetiune des intalnita in acea zona poae aparea si din cauza tranzistorilor finali care n sut imperecheati sau unul din ei este defect.

din explicatiile tale date in postul de mai sus formulez urmatoarea concluzie si anue ca tranzistoarele finale pot fi defecte sau ai conectatlaamplificator difuzoare cu impedanta mai mica decat supora amplificatorul. ATENTIE aceasta este o concluzie data pe descrierea ta nu pot aranta cele spuse decat daca ai revii cu mai multe informatii legate de difuzoare si sursa de semnal si mai ales dupa o verificare atenta a parametrilor.

Multumesc frumos pt interesul de a m-a ajuta.

Deci,temperatura foarte ridicata,aproximez peste 45-55 de grade,ma frige putin da deget,este fara a avea semnal si nici boxe cuplate la iesire.

Pe cablaj piesele fierbinti sunt numerotate astfel:

Q15,Q16,Q17,Q18,Q19,Q20,Q25,Q26,Q27,Q28,R27,R28,R51,R52,C21,C22

Am incercuit zonele fierbinti:

http://postimg.org/image/6t7e9s0px/

Editat de alinasd

Tranzistoarele Q15,Q16,Q17,Q18, Q19, Q20 se incalzesc din cauza unui curent de polarizare mare (cca. 7... 8mA). Nu prea e bine sa micsorati acest curent deoarece vor creste distorsiunile THD in acel etaj. Cand am spus ca vor creste sa nu va imaginati ca o sa le auziti ci doar... tehnic vorbind. Bineinteles ca se poate experimenta micsorarea acelui curent (prin marirea rezistoarelor R49, R50 la cca.330 sau 390 Ohmi) dar acest lucru implica niste cunostinte din partea dvs., adica daca aveti cunostinte de reglare sau depanare amplificatoare audio. Va intreb acest lucru din cauza ca, prin marirea acelor rezistoare se modifica si curentul de mers in gol a amplificatorului care trebuie adus (cu ajutorul semireglabilelor: VR4 de langa Q62, respectiv VR3 de langa Q61) la valoarea initiala. Bineinteles, e de la sine inteles ca valoarea initiala a curentului de mers in gol se afla inainte ca sa schimbati acele rezistoare. Dupa modificarea acelor rezistoare ar fi bine sa inlocuiti tranzistoarele Q19 si Q20 cu niste tranzistoare in capsula TO-126, gen MJE340/350 (le-am exemplificat pe acestea pentru ca se gasesc mai usor in comert).

Tranzistoarele Q25,Q26,Q27,Q28 se pot inlocui cu niste tranzistoare in capsula TO-126 / TO-220 (dupa caz), la care obligatoriu le veti atasa un mic radiator.

Rezistoarele R27, R28 se pot inlocui cu rezistente de aceeasi valoare dar putere mai mare (ex. 12K/5W). Acelasi lucru e valabil si pentru rezistoarele R51, R52 care se pot alege de 5W.

Inlocuiti C21 si C22 respectand valorile redate in manualul de service a produsului, respectiv 33pF - 500V.

Tranzistoarele Q15,Q16,Q17,Q18, Q19, Q20 se incalzesc din cauza unui curent de polarizare mare (cca. 7... 8mA). Nu prea e bine sa micsorati acest curent deoarece vor creste distorsiunile THD in acel etaj. Cand am spus ca vor creste sa nu va imaginati ca o sa le auziti ci doar... tehnic vorbind. Bineinteles ca se poate experimenta micsorarea acelui curent (prin marirea rezistoarelor R49, R50 la cca.330 sau 390 Ohmi) dar acest lucru implica niste cunostinte din partea dvs., adica daca aveti cunostinte de reglare sau depanare amplificatoare audio. Va intreb acest lucru din cauza ca, prin marirea acelor rezistoare se modifica si curentul de mers in gol a amplificatorului care trebuie adus (cu ajutorul semireglabilelor: VR4 de langa Q62, respectiv VR3 de langa Q61) la valoarea initiala. Bineinteles, e de la sine inteles ca valoarea initiala a curentului de mers in gol se afla inainte ca sa schimbati acele rezistoare. Dupa modificarea acelor rezistoare ar fi bine sa inlocuiti tranzistoarele Q19 si Q20 cu niste tranzistoare in capsula TO-126, gen MJE340/350 (le-am exemplificat pe acestea pentru ca se gasesc mai usor in comert).

Tranzistoarele Q25,Q26,Q27,Q28 se pot inlocui cu niste tranzistoare in capsula TO-126 / TO-220 (dupa caz), la care obligatoriu le veti atasa un mic radiator.

Rezistoarele R27, R28 se pot inlocui cu rezistente de aceeasi valoare dar putere mai mare (ex. 12K/5W). Acelasi lucru e valabil si pentru rezistoarele R51, R52 care se pot alege de 5W.

Inlocuiti C21 si C22 respectand valorile redate in manualul de service a produsului, respectiv 33pF - 500V.

Cu adevarat un om deosebit de prietenos si saritor,cu mult timp din viata d-lui ce si-l aloca altora..cum as fi eu..

Mai incape intrebarea mea putin obraznica, de ,a va trimite ampul in mainile dvs sa-l puneti la punct?As fi extrem de bucuros daca a-ti putea face aceasta..Mi-am luat acest amplif cu 100 de euro ,cu greu stransi de mine,stand in chirie si cu un copil mic si sotie fara servici,..si dupa multe sapaturi..Insa am neplacerea aceasta acum.. nu imi place cum functioneaza asa fierbinte pe acele 2 portiuni,in rest nu are nici o pb dpdv.Imi place f mult cum suna si cum este facut,etc,chestie pur personala.

Vreau sa fie ampul care sa ma pot folosi de acum incolo,sa-mi fac treaba cu el,insa se pare ca trebuieste putin pus la punct si inlocuite ceva piese cu ceva mai calitativ si in parametri corespunzatori.

A-ti putea sa ma ajutati ,stimate Donpetru?Lasati si un pret estimativ sau ceva date de contact pe PM daca doriti.

Iertati-mi inca o data abordarea.

Transportul acelui amplificator la Galati si retur nu este ieftin deloc (poate sa coste cat o depanare). Deci, inainte de a va gandi la ceea ce ati spus mai sus, va recomand sa cautati in orasul in care locuiti un centru de depanare produse electronice iar daca nu gasiti, de abia la urma putem lua in calcul - ramane de vazut cum - solutia expusa de dvs. mai sus.

Apoi, retineti ca acest website este construit ca sa vina in sprijinul celor care au ceva notiuni elementare de electronica astfel incat acestia sa-si poata repara prin propriile puteri produse electronice sau sa construiasca altele noi. De abia dupa aceea, daca situatia prezentata de un utilizator depaseste experienta acestuia, acesta este invitat sa caute, intai in orasul in care locuieste un centru de depanare electronice si de abia dupa aceea sa se se gandeasca la o solutie de trimitire prin curierat a acelui produs (asta ar fi o ultima optiune).

Numai bine

V-a multumesc .

Pai tocmai din aceasta cauza,nu am depanatori in amplife in oras,cunostintele mele fiind cel mult de incepator sau de cunostinta generala,nici asta stapanita prea bine.Bucurat as fi daca as gasi suportul necesar aici pe forum sa fiu ajutat/indrumat/sustinut in a-mi repara singur aparatul.

Spre exemplu incercand singur sa reglez dupa sfaturile unora,curentul de mers in gol,am reusit sa fac si un poc(scurt).Masa/scurtul, sa produs intre trz gri de langa semireglabiliul din stanga cum vezi poza..deci am stricat si ce a fost bun!!..si cu siguranta am reusit sa prajesc cateva piese ,finalii..etc.

Daca este cineva cunoscator,care stie sa lucreze dupa schema si doreste sa ma ajute,rog sa o faca.Am pistol de lipit,multimetru chinezesc DT880B,fludor,sacaz si dorinta.

Cu respect pt voi toti.

Din pacate nu este posibil sa faci depanare prin corespondenta , mai ales daca cel care transpune in practica indicatiile celor care se pricep, are cunostinte de electronica aproape inexistente...Sunt dispus sa va ajut , cu conditia sa platiti transportul dus-intors si pretul pieselor, manopera va fi gratis . Intrati pe profilul meu , asa veti afla domiciliul meu , faceti calculele economice si, daca rezultatul este pozitiv , contactati-ma pe adresa de mail pentru amanunte...

Prin bunavointa d-lui flomar,voi putea salva aparatul,urmand sa-i faca d-lui o servisare gratuita..App..greu de crezut ca mai sunt oameni atat de binevoitori,stiam ca in Romanica noastra au disparut actele de caritate de multisor.. :smile:

Ar fi fost placut sa reusesc sa-l repar singur,insa ,neatentia mea,putina cunoastere si "lucrul la distanta",cum bine zicea flomar..am reusit sa stric si ce era bun,facand un scurt..

Altadata voi avea in vedere aspectul acesta si voi exersa pe componente nefunctionale,de test..

Va multumesc.

• 1 month later...

Buna ziua.

Revin dupa o pauza,timp in care ampliful luase drumul spre Dl"doctor",Dl flomar.

As vrea sa scriu un roman despre dumnealui,insa nu fac obiectul acestui forum..,Insa,cateva cuvinte o sa m-i le permit la adresa dumnealui..

Asadar,acest tip/om/caracter,este rar intalnit in ziua de azi,sincer nici macar Mos Craciun dpdv.nu ar fi putut sa-mi faca un "cadou"si gest totodata,mai mare ca acesta..Nu doar ca mi-a reparat ampul,ci si cosmetizat,modernizat si adaugat racire activa cu senzor de temperatura.

Si ca si cum aceasta nu ar fi fost indeajuns,mi-a mai trimis si ceva piese si un aparat foarte frumos estetic cat si practic,un alimentator de tensiune reglabil,autoprotejat..cum,dupa spusele d-lui,"nu concepe ca un viitor electronist sa poata incepe fara si acest aparat!!...Hmm..

Multumesc si sa ne traiti stimabile coleg!Toate cele bune,bucurii alaturi de cei dragi si un car de impliniri!!

Cu stima pt voi toti,Alin.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock