Sari la conținut

Sursa reglabile LM350 si LM338

Postări Recomandate

Buna ziua. Am realizat si eu o sursa de tensiune reglabila cu integratul LM350. Asta voltage-regulator.png

Eu zic ca merge, regleaza, dar cand pun o rezistenta de 2,2 ohmi, si o reglez pe 4,2 v, imi cade curentul imediat la sub 2 volti.

Intrebarea este urmatoarea: LM 350 doar regleaza sau si stabilizeaza?Iar daca nu, banuiesc ca imi trebuie si un stabilizator, apreciez daca cineva ar pune o aschema mai usor de realizat.

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezistenta de 2,2 ohmi o atasati ca sarcina?

Redresorul Dvs. poate debita 2A la cca. 7V?

LM350 este stabilizator reglabil, deci nu este nevoie de un alt stabilizator.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

Da, cei 2,2 ohmi sunt atasati ca sarcina. Alimentatorul este constituit dintr-un trafo scos dintr-un televizor sport alb negru romanesc, cel de culoare neagra, este destul de greu, scoate 15 v alternativ, plus o punte redresoare de 4 a, urmate de un condensator de filtraj de 4700 luat din alelasi tv.

Link spre comentariu

Da, redresorul din Sport poate asigura 2A.Masurati tensiunea la intrarea LM350 cand conectati sarcina si verificati daca nu ati conectat gresit terminalele LM-ului, este o eroare frecventa inversarea iesire si adjust.

Link spre comentariu

Am verificat, pare bine. Conectez sarcina de 2,2 ohmi, reglata sursa pe 4,4 volti, cade imediat la 4 volti, se tine acolo 2 secunde, apoi cade la 2 volti, unde oscileaza plus minus 0,2 volti, apoi il opresc ca se incinge foarte tare lm-ul si ma tem ca se arde. Nu stiu de ce nu merge. In trecut foloseam o sursa cu lm 317, un 2n2055 parca, un bc etc, dar aceia mergea, cand conectam sarcina de 2,2 avea o cadere de 0,4 volti, dar ramea acolo.

Cum as putea sa fac o sursa reglabila mai puternica, sa duca 3 amperi?

Din schema pusa de mine mai sus cu lm 350, potentiometru se leaga doar doua terminale ale lui, banuiesc, iar al treilea se lasa liber?

Multumesc din nou.

Link spre comentariu

.

sa duca 3 amperi?

Conform catalogului LM350

Features

n Adjustable output down to 1.2V

n Guaranteed 3A output current

n Guaranteed thermal regulation

n Output is short circuit protected

n Current limit constant with temperature

n P+ Product Enhancement tested

n 86 dB ripple rejection

n Guaranteed 1% output voltage tolerance (LM350A)

n Guaranteed max. 0.01%/V line regulation (LM350A)

n Guaranteed max. 0.3% load regulation (LM350A)

al treilea se lasa liber?

Nu ramane neconectat nici un pin, se vede si in schema atasata de Dvs.

Link spre comentariu

Cred ca nu citesc eu bine schema privitor la potentiometru.

El are trei picioruse. Al meu e luat dintr-un radio. Eu, desi cred ca gresesc, nu sunt expert, dar in schema vad legate doua picioruse, Unul pe adjust su unul la masa.

Imi puteti spune va rog cum se leaga exact potentiometru? Ca poate aici gresesc.

Link spre comentariu

Multumesc.

Aceasi poveste, pun sarcina 2,2 ohmi, sursa reglata pe 4,4 volti, sta cateva secunde 1-2 dupa care pica la 2 si se incinge integratul.

O rugaminte: vreau sa-mi repar vechea sursa, ea contine: LM317, 2N3055, un BD, un BC, ceva rezistente, condensatori, si nu mai am schema, a fost construita acum cativa ani.

Caut de 2 zile schema pe net si nu o gasesc.

Ma poate ajuta cineva cu schema?

Editat de vlahul
Link spre comentariu

secunde 1-2 dupa care pica la 2 si se incinge integratul.

Dar radiatorul este suficient de mare si contactul cu el este bun? Trebuie sa aveti in vedere ca in situtia prezentata de Dvs. sarcina 2,2 ohmi si diferenta de tensiune intre intrare iesire de cca. 16V, puterea disipata pe LM350 este de cca 33W.

Din ce scrieti pare ca intra in protectie, ar fi o explicatie.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Multumesc inca odata pentru raspuns. Radiatorul este unul dintr-un tv alb negru romanesc, cam de 10 cm x 9 cm taiat de mine sa incapa.

Si eu m-am gandit la fel, ca datorita sarcinii mici, 2,2 ohmi, intra in protectie.

M-am gandit sa adaug pe iesire o rezistenta, care sa fie in serie cu sarcina, pentru a evita intrarea in protectie. Da nu stiu ce valoare sa aiba.

Alta varianta ar fi sa fac schema urmatoare:

LM317_07.jpg

Iar in loc de T2 sa pun un BD140, iar in loc de LM317 sa pun LM350, poate merge.

Editat de vlahul
Link spre comentariu

Daca utilizati tranzistor de putere comandat de LM 317 este sificient, nu aveti nevoie de LM350.

2N2905 poate fi inlocuit cu BD140 doar daca gasiti unul cu hfe 100.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock