Sari la conținut

Piese amplificatoare si echivalente

marius1289

Postări Recomandate

Salut.Dupa cum scrie si in titlu,am deschis acest topic pentru intrebari,informatii,eventual datasheet-uri care nu se gasesc sau se gasesc mai greu pe net,pentru informatii despre piese echivalente ce pot fi inlocuite cu succes in amplificatoarele audio.Spre exemplu in cazul meu,am un pumn de tranzistori de genul C557,C547,deci nu BC557,BC547,doar cu "C" in fata.Am o multime de astfel de tranzistori C9..,C5.. etc etc.Se pot folosi acesti tranzistori si in audiofrecventa?

Si inca ceva poate posta cineva tabelul cu tensiunile Vceo suportate de 2N3055(toata seria adica 2N3055/1 , 2N3055/2.....) produse de IPRS?Pentru ca am observat ca spre exemplu in mod normal 2N3055/5 suporta pana la 30v,cei produsi de IPRS suporta doar pana la 20v,cel putin asa am gasit pe net,intr-ul loc se spune intr-un fel,in altul altfel.Si nu intamplator am mai intrebat,spre exemplu 2N3055/3 citisem pe net ca suporta pana la 100v,vreau sa va zic ca am testat cu 2N3055/3 romanesc si mi l-a strapuns la 50v.Lucreaza si asta romanesc pana la 100v(2n3055/3) si era al meu prea uzat deoarece a cedat?Sau pur si simplu nu e facut sa suporte 50v?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tranzistoarele C547, C557 sunt in capsula TO-92 ? Daca da, atunci mai mult ca sigur este vorba tot de BC547, BC557. Daca nu, atunci s-ar putea sa fie vorba de un tranzistor de putere de genul 2SC557X; dar inainte sa va spun cu certitudine daca este sau nu asa, spuneti-mi ce tip de capsula au acele tranzistoare si exact notatia de pe capsula lor.

Referitor la celebrul 2N3055 de productie IPRS, va recomand sa rasfoiti catalogul de tranzistoare IPRS atasat mai jos:

Tranz Siliciu IPRS 1989.pdf

Numai bine

Link spre comentariu

@donpetru multumesc pentru raspuns si catalog.In legatura cu tranzistorii cu "C"in fata de care ziceam ca am mai multi si nu-s lamurit de ei,de fapt au si un "B" la sfarsit,deci C547B,C557B,C549B....Pe net ii gasesc sub denumirea de BC-uri,deci BC547B,BC557B...sa fie aceeasi chestie cu BC-urile?E caspula de aia mica neagra semicerc ,to-92 parca.Mai am C9014,C327 o gramada si vreau sa stiu daca pot fi folositi si in domeniul audio.

L.E.:Totusi in catalogul IPRS,despre 2N3055/3 scrie ca suporta tensiune colector-emitator 100v,eu l-am testat pe un amplificator ce "ii dadea" pe colector 50v.In momentul in care s-a ars 2N3055/3,s-a ars si un prefinal BD,si de asta nu eram sigur care s-a ars primul,finalul sau prefinalul.E posibil sa se fi dus prefinalul mai intai,apoi sa bage pe tranzistorul final tensiunea emitator-baza mai mare decat cea suportata de acesta,de 2n3055,adica mai mult de 7v.Cam asa am dedus eu,dar initial ma gandisem ca 2N3055/3 nu suporta 50v.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Rascolind astazi prin niste piese recuperate din n aparate,am constatat ca am mai multi tranzistori MJW16212 si 2SC5129.Initial mi-am dat seama ca trebuie sa fie niste tranzistori de putere,ulterior cautand pe internet am realizat ca asa si este, insa tranzistorii respectivi erau specificati ca fiind pentru deflexie in TV si monitoare(mai mult ca sigur de acolo i-am si scos).Avand in vedere ca sunt tranzistori de putere am zis sa incerc sa vad daca functioneaza in amplificatoare audio si daca functioneaza sa vad cum se comporta.Zis si facut,m-am uitat intai pe datasheet-ul lor,apoi i-am montat pe o schema mai veche de test cu finali 2N3055,in loc de 2N3055,am pus mai intai o pereche de MJW16212,apoi o pereche de 2SC5129,apoi am facut si combinatia MJW16212+2SC5129 fara sa le verific factorul de amplificare(am specificat schema era una de test mai demult) si ce credeti?In toate 3 cazurile functioneaza impecabil cu diferenta ca 2SC5129 se incing mai tare decat MJW16212 asta pentru ca asta din urma e mai mare ca putere decat 2SC5129,si credca de asta.Pe langa acestea parca mi se pare ca exista totusi si o diferenta de sunet,mai ales pe MJW16212 mi se pare ca are un sunet mai cald(oare doar mi se pare?)

A mai incercat cineva sa foloseasca genul asta de tranzistorii in audio?Daca da ce rezultate ati obtinut?Mentionez ca nu am ascultat mult dar de test tot am lasat vreo 10minute si nu s-au ars(bineinteles le-am pus si un radiator in prealabil).Va intreb si nu intamplator am postat deoarece pe net nu am gasit nimic specificat in sensul asta adica utilizarea unor astfel de tranzistori in audio.Schema pe care am testat este cea de mai jos.

post-24530-0-45940500-1371662559_thumb.jpg

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Scuze de double post.Chiar nu a mai incercat nimeni?Va intreb pentru ca vreau sa bag mai multi astfel de tranzistori pe viitor in amplificatoare,deoarece am fost multumit de rezultat.Spre exemplu am lasat vreo 2 ore zilele trecute cu volumul aproape pe maxim amplificatorul de mai sus cu combinatia de finali MJW16212,alimentat la 55v,pe un radiator corespunzator,cu un cooleer,si finalii erau reci.Am incercat si cu alti tranzistori de acest gen pe alte scheme cu alimentare simetrica de exemplu si au functionat ireprosabil.Deci ce ziceti e vreo problema in a utiliza acesti tranzistori in amplificatoare?

Si inca ceva vroiam sa va mai intreb:ma poate ajuta cineva cu datasheet-ul tranzistorului Philips ON4046?Va multumesc.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock