Sari la conținut

filtru activ


 Adrian_BBS

Postări Recomandate

la schema de mai jos, cum se face reglarea frecventelor.......filtrul reda intre 20Hz si 120Hz.......cum il pot face reglabil intre 20-50Hz pentru filtrul subsonic si "low pass" intre 80 - 120Hz?.......

 

- cu verde este banda care ma intereseaza iar cu rosu sunt portiunile care as vrea sa fie reglabile

post-257-0-46141200-1370197824_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da, e calculat de mine dar m-ar interesa sa fie reglabil intre anumite valori......sa zicem ca filtru reda intre 20 -170Hz dar sa fie reglabil intre 50Hz - 170Hz (5aHz sa fie limita minima de taiere) de exemplu......cum se face?....se inseriaza rezistentele potentiometrelor cu o alta rezistenta fixa de o anumita valoare care atunci cand potentiometrul este la minim frecventa sa fie maxima?......desenai mai jos o schema de 12db/oct ca exemplu...este bine principiul?

post-257-0-74148200-1370268167_thumb.jpg

Editat de Adrian_BBS
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Principiul postat mai sus e bun dar trebuie avut grija la interfata cu celelalte etaje audio, care daca nu este "izolata" prin intermediul unor buffere cu A.O., exista sansa sa va modifice, intr-o masura mai mare sau mai mica, acea frecventa de taiere. In unele situatii acest fapt nu deranjeaza foarte mult, in altele: da.

Apoi, decat sa recalculez un filtru mai bine proiectez unul nou. Asta am si facut mai jos:

schema filtru activ pentru subwoofer.jpg

 

Numai bine si atentie la modul cum faceti conexiunile cu terminalele celor doua potentiometre "stereo". Apoi, daca folositi un filtru activ o sa aveti nevoie si de un preu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc pentru schema donpetru... apropo, am gasit schema asta pe google cu reglaj filtru subsonic, Q si frecventa reglabila, dar nu inteleg cum sunt calculate valorile pentru acele filtre....ai timp sa-mi explici si mie (mai jos este schema originala si alta cu alte frecvente, si nu-mi dau seama cum se calculeaza)

post-257-0-22948500-1370627467_thumb.jpg

post-257-0-97609900-1370627477_thumb.jpg

post-257-0-16925100-1370627487_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In cele ce urmeaza o sa ma refer strict la schema proiectata de mine mai sus.

 

In acea schema avem pe intrare (U1A) un filtru de ord.2, de tip Butterworth, de tip trece sus (high pass filter), cu castig (teoretic unitar - in practica ceva mai mic ca unu). Apoi urmeaza un buffer cu amplificator operational (U1B) si apoi un etaj cu U1C, un filtru de ord.2, tot Butterworth, trece jos (low pass filter) si la final un alt buffer (U1D).

 

Aceste tipuri de filtre (trece sus si trece jos) se pot proiecta, simplu, cu ajutorul urmatoarelor relatii:

a) se considera rezistoarele egale sau capacitoarele egale;

high pass filter.jpg low pass filter.jpg

b) apoi, daca alegem rezistoarele egale atunci consideram C1 = 2*C2 sau, daca consideram capacitoarele egale, consideram R1 ~= 2 * R2;

c) calculam frecventa de taiere cu relatia: f = sqrt(2) / 4*Pi*R2*C2 .

Altgoritmul de mai sus este unul simplu. Exista si o cale, asazis profesionala, implementata in cadrul unor soft-uri, unde se poate tine cont de panta de taiere a semnalului (daca e -3dB, -6dB sau mai mult), lucru ce schimba numarul de poli a filtrului (sau ordinul filtrului). Cand am proiectat circuitul de mai sus am tinut cont si de aceste ultime aspecte.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

eu sunt nedumerit la schema a 3-a pusa de mine (cel de ordin 4, cea cu auto-pornire)....din calcule imi rezulta ca daca C=22n, 2C=47n si R=122K => frecventa = 42Hz iar daca R=22k => frecventa = 233Hz......de ce pe schema e trecut 60 - 300Hz....unde gresesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte probabil in acea schema sa nu se faca referire la frecventa de taiere ci la asazisa frecventa "stop". Pentru lamuriri suplimentare priviti urmatorul grafic:

grafic filtru trece jos.jpg

Apoi, s-ar putea ca valorile de 60Hz si 300Hz sa fie rotunjite. Deci, sa nu fie vorba de cele reale.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

inca e nelamurire, la schema de mai jos (extrasa din schema de mai sus), potentiometrul de sus regleaza Q, care am auzit ca e factorul de calitate iar potentiometrul de jos ce regleaza?....frecventa filtrului subsonic pana la 15Hz sau 150Hz sau da un boost frecventei reglate intre 15Hz si 150Hz?

post-257-0-13241700-1371671569_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ala e sumatorul (al treilea AO de la stanga spre dreapta) si "ascunde" impedanta variabila a sumatorului in fata filtrului, filtrul va vedea o impedanta constanta de intrare.

altfel manevrand potentiometrul de volum filtrul isi va schimba caracteristica in functie de impendanta sumatorului.(care e variabila din cauza potentiometrului de volum)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock