Sari la conținut

Sfaturi incepator !

Virus21

Postări Recomandate

* Salutare! Sunt nou in aceasta comunitate si vreau sa invat sa imi construiesc proprile mele boxe. Am postat un topic recent unde aveam pretentii cam mari pentru inceput (am inteles asta acum).

* Sunt incepator si vreau sa aflu cateva raspunsuri de la dvs in legatura cu incintele, apoi sa imi fac macar o incinta mica si decenta + filtru si un amplificator mic. Asta ca sa inteleg si eu cu ce se mananca pt ca pe aici prin zona nu are cine sa imi explice, de aceea apelez la ajutorul dvs.

* Imi pare rau daca deranjez pe cineva cu intrebarile mele dar ce am cautat pe net (pe langa faptul ca m-a luat de cap) nu a punctat si anumite lucruri de baza.

Cum ar fi:

1) Daca am un difuzor de 100w (de ex), ce filtru i se potriveste si de ce nu mai mare sau mai mic ?

2) Care este cel mai mic woofer pe care pot sa il fac, pentru a-mi incepe un proiect cum spuneam mai sus ?

3) Imi puteti da o idee de sistem ? De ex de 100w ? Sau de exemplu sa fie indeajuns de puternic, ca atunci cand il scot afara sa se auda pe o distanta medie si clar ?

4) Care ar fi cea mai buna impedanta la care poate fi acest mic sistem pentru rezultate bune ?

5) Daca sistemul e mic, mai are nevoie de woofer ?

6) Daca da, il pot face pe bass-reflex ?

--------------------------------------

* Inca odata imi cer scuze daca deranjez pe cineva cu aceste intrebari si pentru ca e al doilea topic pe care il deshid intr-un timp scurt.

* Daca ma puteti ajuta, va sunt recunoscator! Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1) Daca am un difuzor de 100w (de ex), ce filtru i se potriveste si de ce nu mai mare sau mai mic ?

2) Care este cel mai mic woofer pe care pot sa il fac, pentru a-mi incepe un proiect cum spuneam mai sus ?

3) Imi puteti da o idee de sistem ? De ex de 100w ? Sau de exemplu sa fie indeajuns de puternic, ca atunci cand il scot afara sa se auda pe o distanta medie si clar ?

4) Care ar fi cea mai buna impedanta la care poate fi acest mic sistem pentru rezultate bune ?

5) Daca sistemul e mic, mai are nevoie de woofer ?

6) Daca da, il pot face pe bass-reflex ?

1. Ca sa stii ce filtru i se potriveste trebuie sa faci rost de foaia de catalog a difuzorului. In foaia de catalog trebuie sa te uiti dupa graficul amplitudine-frecventa. In graficul asta gasesti niste capete inferioare si superioare unde amplificarea scade cu 3...10dB. In punctele astea citesti pe ordonata frecventele. Spre exemplu, la un dif de joase se poate sa gasesti 30Hz si 850 Hz. La fel faci si la difuzorul de medii, astfel incat la final sa ai capete (puncte) comune sau portiuni de grafic care se suprapun. In portiunile astea, unde se intersecteaza caracteristicile difului de joase cu cel de medii, iti alegi o frecventa spunem, noi electronistii de taiere. Citeste ceva teorie despre filtre, ca de ex.:

http://en.wikipedia....Audio_crossover

http://sound.westhos.../lr-passive.htm

http://www.diyaudioa...rial/Crossover/

http://www.rane.com/note147.html

uite, asta e un site misto pentru calcul filtre boxe:

http://www.apicsllc....sc/filter2.html

2. Incepe si cauta un woofer de 16cm. Sunt mai ieftine si merge sa inveti sa faci boxe cu un dif de bass de asta.

3. Un difuzor ca sa se auda tare trebuie sa fie in primul rand eficient (adica sa aiba SPL mare - cele casnice au cam 86...92dB/W/m, cele profesionale au 96...105dB/W/m). Pe intelesul tau, daca atac un dif cu 100W cotat la 86dB/W/m acesta se va auzi la fel de tare ca si cum as ataca cu numai 8W un difuzor profesional cotat la 96dB/W/m. Deci, nu watti conteaza in audio. Conteaza sa ai watti cu cat mai putine distorsiuni, difuri de eficienta ridicata (depinde de tipul sonorizarii) si la urma ne uitam iar la watti (daca ne trebuie multi sau nu).

4. Depinde de amplificator pe care il ai, ce caracteristici are! bla bla bla. Spre ex., sunt amplifuri alimentate la tensiuni mari cu surse de alimentare modeste care merg mult mai bine pe impedante de 8 Ohmi.

5. Orice sistem audio are nevoie de un mic woofer (exceptand radiourile de cateva sute de miliwatti putere).

6. Poti sa faci si bass reflex sau cum vrei tu. Totul depinde de difuzoarele disponibile (adica de ce parametrii TS au difurile). Daca difurile au Qts sub 0,5, atunci faci bass reflex daca e mai mare, atunci faci incinta inchisa.

calcul boxa bass reflex:

http://www.lautsprec...ed_hoges_en.htm

Editat de leo_electro
  • Like 1
Link spre comentariu

In sfarsit incep si eu sa inteleg mai bine. Multumesc frumos de raspunsuri! :smile:

Inca ceva: De exemplu am o incinta cu un woofer de 300w un mediu de 150 si un tweeter de 50 (zic si eu asa). Totalul boxei e de 500w sau cum se aduna ? Si daca am de ex 2 boxe cum am zis mai sus, si are 500w una, imi trebuie statie de 1000w ca sa mearga la putere maxima? sau mai mare ? s-ar descurca si una mai mica, avand rezultate satisfacatoare ?

6. Poti sa faci si bass reflex sau cum vrei tu. Totul depinde de difuzoarele disponibile (adica de ce parametrii TS au difurile). Daca difurile au Qts sub 0,5, atunci faci bass reflex daca e mai mare, atunci faci incinta inchisa.

In legatura cu parametrii m-am informat. Am mai citit si eu ce am mai prins, nu astept tot mura in gura. :smile:

Vreau sa fac incinta de bass-reflex, deci o sa aleg woofer pentru bass reflex si o sa ii fac toate calculele daca e nevoie.

Doar intrebam daca mai are nevoie de bass-reflex cand e incinta mica.

PS: Multumesc Cristi pentru materiale!

Link spre comentariu

Puterea electrica a "boxei" este data in mare parte de puterea difuzorului de bass pe cand puterea acustica este suma puterile acustice a difuzoarelor care echipeaza incinta acustica.

Numai bine

• Like 1
Link spre comentariu

Aha, multumesc! :)

Si daca am de ex 2 boxe cum am zis mai sus, si are 500w una, imi trebuie statie de 1000w ca sa mearga la putere maxima? sau mai mare ? s-ar descurca si una mai mica, avand rezultate satisfacatoare ?

Inca ramane valabila aceasta intrebare

Link spre comentariu

Am inteles!

Ati putea sa imi spuneti cam ce aparatura ar trebui sa am sa fac treaba ca la carte, sa zic asa ? :scratchchin:

De ex, un voltmetru ca sa masor tensiunile de pe filtru, sau un generator de semnal sinusoidal pt teste, etc. Ma refer nu numai la echipamente cu care poti masura parametrii T/S, dar si la aparatura care este standard / utila in electronica.

Link spre comentariu

Pentru Donpetru ,scuzama pentru deranj,detin un amplificator denon pma-700v si am o problema ,in sensul ca se aude gajait pe partea dreapta,am discutat problema aici pe forum,rugamintea mea este daca ma poti ajuta ,am inteles ca esti tot din galati.Multumesc

Link spre comentariu

Am observat ca ati deschis un topic pe tema asta. Urmati indicatiile de acolo sau daca nu, cautati un service in Galati pe parte audio, in Tiglina, langa magazinele Electronica si Dioda. Din pacate, in acest moment nu va pot ajuta.

Numai bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock