Sari la conținut

zgomot de fond la amplificator


Cobra

Postări Recomandate

am construit un amplificator 2*250W cu modulul acesta un corector de ton de la a********** acesta si un preamplificator acesta am montat kiturile intr-o carcasa si are un zgomot de fond destul de mare si am legat masa la carcasa amplificatorul, daca nu leg masa la carcasa am zgomot si mai mare si brum. toate acestea se intampla fara semnal. o poza cu amplificatoru post-36-1198745532_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 62
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Foarte dezordonat ai realizat montajul !!!!!!!!

 

Pentru inceput as dori sa-mi spui cum ai alimentat "ventilatoarele" ??? Masa ventilatoarelor in ce punct de masa este sau nu unita de masa de putere sau semnal a amplificatorului ? Din imagine, nu prea se poate discerne ceva.

 

In al doilea rand, cablurile de legatura cu pinii finalilor si placa de amplificare sunt cam mari. Nu ai facut bine. Sa stii ca daca vrei sa faci un amplificator "ca lumea" trebuie sa respecti regulile practice. De exemplu, daca trebuie un anumit tip de radiator, folosesti de ala si evita pe cat posibil sa faci o adaptare pe un alt tip constructiv, care chiar daca din punctul tau de vedere, rezolva o problema, poate creea altele. De asta nu ai tinut cont ! Pozitionarea transformatorului in carcasa nu este tocmai potrivita. Spre exemplu, puteai sa-l montezi in partea stanga fata a carcasei.

 

Kitul de amplificare trebuia plasat si izolat de un radiator ca acesta (Dimes. min. 150X300mm):

radiator.jpg

 

Ca sa scapi de brum va trebui sa faci niste modificari in privinta plasarii componentelor in carcasa amplificatorului (kit de amplificare, transformator), precum si, daca este cazul, va trebui sa regandeste necesitatea conectarii ventilatoarelor cat si a modului de alimentare a acestora. Deci, va trebui sa o iei putin de la capat, asta din cauza ca nu ai vrut sa dai bani pe un radiator "potrivit" sau inainte sa te apuci sa le pozitionezi in carcasa ai ezitat sa intrebi pe aici cum e mai bine.

 

Probabil ca multi din cei care se apuca de construit amplificatoare, fac la inceput cu ce au, pierd si o groaza de timp, pentru ca orice munca luata de la capat inseamna alt timp pierdut si constata la urma ca timpul "pierdut" putea fi usor fructificat, spre exemplu, "facand un alt amplificator cuiva". Cu bani de pe celalalt amplificator isi cumpara si radiatorul potrivit pentru amplificatorul sau si avea si bani "sa-l ude cu prieteni". Din pacate, multi dintre noi, nu prea tinem cont de aceste detalii si ne grabim pentru a termina un lucru care poate rezulta ca cel prezentat de Cobra mai sus. Si apoi ne mai intrebam de ce e "asa de mare zgomotul de fond".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ventilatoarele nu sunt alimentate nici unde pentru ele am sa fac o sursa separat, cat despre kit de amplificare si transformator nici vorba deoarece cand nu erau in carcasa avea acelasi zgomot de fond si transformatorul era la 50-60cm departat de kitul de amplificare :e4: , zgomotul de fond se aude mai tare cand "dau bass-ul mai tare"de la potentiometru de pe corector. cat despre radiator trebuie mai mare de cat ati precizat dumneavoastra deoarece se incalzesc foarte repede :i6:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

zgomotul de fond se aude mai tare cand "dau bass-ul mai tare"de la potentiometru de pe corector. cat despre radiator trebuie mai mare de cat ati precizat dumneavoastra deoarece se incalzesc foarte repede

Carcasa potentiometrelor ati conectat-o la masa montajului sau la carcasa amplificatorului care va fi conectata ulterior la masa ?

cat despre radiator trebuie mai mare de cat ati precizat dumneavoastra deoarece se incalzesc foarte repede

Dimensiunile radiatorului precizat de mine sunt pentru un singur canal de amplificare. Deci, va trebui sa cumperi ori unul mai mare sau doua bucati. Totusi, kitul asta - parmise comercializat de PSC - nu este tocmai bine realizat.

 

P.S. As dori sa-mi precizati pe imagine unde ati ales dvs. punctul de masa ???

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Carcasa potentiometrelor ati conectat-o la masa montajului sau la carcasa amplificatorului care va fi conectata ulterior la masa ?

 

o poza de mai aproape post-36-1198751233_thumb.jpg

 

punctul de masa va fi langa mufa de IN a semnalului

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

punctul de masa va fi langa mufa de IN a semnalului

Punctul de masa va trebui sa fie mediana infasurarilor secundare ale transformatorului (infas. pt. alim. amplificatorului), acolo unde veti conecta prin intermediul unor cabluri cat mai scurte cu putinta si sectiune minim 2,5mmp:

- masa sau minusul "difuzoarelor";

- masa semnalului de intrare a "amplificatorului";

- masa alimentarii kitului de amplificare si a corectorului;

Ecranul potentiometrelor se prinde de carcasa amplificatorului care trebuie sa se afle in contact cu punctul de masa.

Zgomotul de fond mai apare si datorita unui castig mare a etajului de preamplificare (existent sau nu in corectorul de ton), utilizarea unor cabluri ecranate de proasta calitate etc. De regula, daca intre sursa de semnal si amplificator lungimea cablului de semnal ecranat este mai mare de 2-3metri, va trebui sa folositi intrare balansata, tocmai pentru a elimina prezenta unui zgomot de fond pronuntat. Asta inseamna ca sursa de semnal sa fie capabila sa furnizeze semnal balansat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cobra, omule, nu prea le ai deloc cu construitul amplificatoarelor!!!! Ma refer la partea de estetica. In rest, despre zgomotul de fond, am vazut ca donpetru ti-a spus cateva chestii mai sus, eu nu prea am ce sa adaog decat sa lucrezi mult mai ingrijit montajul. Ai grija si cu lipiturile. Multi utilizeaza la inceput fludor de doi lei, orice rezistenta de contact mare pe traseul de semnal creeaza probleme, asa ca, ai grija. Transformatorul este montat cam neglijent. Apropo, cam de ce putere este ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

+/-33Vca ??????? poate ai vrut sa scrii un +/-33Vdc sau infasurarile transformatorului au 2x33V~ ? Daca infasurarile secundare ale transformatorului au 2x33Vca, atunci obti redresat un 2x45 sau 2x48Vdc. E bine si asa, dar cu tensiunea asta de alimentare obti un 150W in 4 Oameni.

 

pana la urma Cobra pune mana si reia totul de la capat, verifica din nou montajul, anumite componente si incearca sa interconectezi modulele respectand regula expusa de miron1947 aici:

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?showtopic=458

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da transformatorul are 2x33V~, zgomotul de fond sa micsorat foarte mult dupa ce am legat mufe si la IN si la Out, acuma cat se aude acuma si la volum maxim cred ca este normal la orice amplificator home made si la cele de firma cred ca este la fel :a9:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am masurat curentul pe iesire si la max variaza intre 36-40V~ pe un canal si din cate stiu eu puterea amplificatoarelor in W ii cam asa 36x36/4 (4 reprezinta independenta pe care functioneaza amplificatorul)=> ca scoate 324W sa zicem ca cu 10%THD dar 220W tot se aude clar :109: :134:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ai masurat cu osciloscopul? Cu multimetrele astea de doi lei daca THD-ul creste mult incepe sa-ti indice niste aberatii, adica nu masuratori concludente.

Vezi ca confuzii curentul cu tensiunea ??? E vorba de 36...40V~ tensiune, nu curent.

Una e sa masori in regim sinusoidal, alta cu un program muzical simplu ???. Spre exemplu, la un amplificator puterea masurata la un THD de 10% fata de cea masurata la 0,1% poate fi si de 3 ori mai mica. Adica daca tu sa presupunem ca ai avut un 324W la 10%, pot sa obti intr-un regim muzical HiFi vreo 100 -150W.

Repet, nu te lua dupa multimetru si nu folosit formula Upatrat/Z, deoarece formula asta e buna daca sursa de alimentare a amplificatorului este teoretic de putere infinita. Mai bine masoara curentul si monitorizeaza valoarea tensiunii de alimentare, sa vezi daca si cu cat scade. Si nu uita, trebuie sa ai un osciloscop si un distosiometru. Si apoi poti sa aplici formula P=U*I.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock