Sari la conținut

Recomandare amplificator de putere

Postări Recomandate

L-am verificat piesa cu piesa si am ramas suprins sa vad ce greseala prosteasca am facut,nu pot sa-mi dau seama la ce ma gandeam,dar montasem dioda 8v2 Zener invers,in rest am verificat inca o data piesa cu piesa si e totul ok,insa asta a fost singura greseala,care credca m-a costat si alte piese pe langa,pentru ca acum am pus-o corect,dar nu merge.Credca s-a mai dus ceva.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46083
Distribuie pe alte site-uri

L-am "readus la viata".Vadca "tipa" de-l ia dracii si la +_12v,imi inchipui cum o sa se auda la +_45v.In legatura cu tensiunea pe acea rezistenta din emitorul lui BD237 ce tensiune ar trebui sa pice pe ea.O sa masor si o sa revin sa va spun cat este in cazul meu.

L.E.:Am masurat si fara semnal audio,caderea de tensiune pe acea rezistenta este 0v,cand ii dau semnal si emitorul emite se duce intre 0,2-0,3,e ok?

In legatura cu curentul de mers in gol,nu merge reglat(ramane pe 0,00),e posibil sa fie din cauza tensiunii de alimentare prea mici?Inca nu am testat pe +_45v.Semireglabilul l-am pus de 500ohmi,dupa cum mi s-a recomandat.Apropo de sunet,are un sunet foarte curat si fara zgomot de fond,chiar si fara potentiometru pe intrare,bineinteles cu sursa audio conectata pe intrare.Insa nu sunt lamurit cu curentul de mers in gol de ce ramane pe 0,o sa testez si pe +_45 sa vad cum sta treaba.

Editat de marius1289
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46086

Am alimentat la +_45v,de fapt,am masurat si am +_47v in gol si +_45 in sarcina.Vreau sa zic ca bubuie nu gluma si credca o sa fie nevoie sa-i fac si un preamplificator,pentru ca spre exemplu cu volumul la maxim din sursa de semnal audio(telefon de exemplu) se aude clar si fara distorsiuni,deci ar mai merge bagat sunet pe intrare.

Acum pot regla curentul de mers in gol dar cu cursorul semireglabilului undeva la peste 70%din traseul sau il pot duce pana la 200mA maxim,bineinteles nu o sa am nevoie de atat pentru ca o sa-l las undeva la 30mA.Nu ar fi mai bine sa-i pun semireglabil de 250ohmi?

In legatura cu tensiunea de polarizare a prefinalului BD237 dupa cum se subintelege,aceasta scade cand dau semireglabilul spre minim si creste cand il dau spre maxim.Am masurat si pe minim am 0,1v,iar pe maxim 1,15v,deci dupa schema ar trebui sa las semireglabilul exact in punctul in care o sa am 1,1v intre baza prefinalului BD237 si masa.Dar inca o data intreb pentru un reglaj mai lejer nu ar fi mai bine sa-i pun semireglabil de 250ohmi?

In legatura cu finalii,momentan l-am testat doar pe o pereche de tranzistori,si credca asa o sa si ramana,insa o sa-i pun ceva radiatoare mai mari pentru ca in 4ohmi se incing nu gluma.

Editat de marius1289
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46092

Dece sa-l schimbati daca isi face treaba?

Nu stiu,v-am intrebat ca poate ar fi mai bine un reglaj mai lejer,deoarece cu un reglaj foarte foarte fin am reusit sa-l duc undeva la 35mA.

Buna seara! Vad ca ai reusit, felicitari! Cand am sugerat posibilitatea dublarii finalilor m-am gandit exact la situatia pe care ai amintit-o mai sus, anume ca se incing rau pe 4 ohmi. La tensiunea de + - 45V si pe 4 ohmi ampliful scoate lejer 150W ceea ce pt. o pereche de 2N3055 e putin cam mult; in exploatare poate sa apara si supra modulatie si pt. scurt timp puterea livrata sarcinii poate depasi 200W!! Daca nu vrei sa-i dublezi atunci foloseste trz. mai puternici ca finali sau utilizeaza numai boxe de 8 ohmi... Din teste efectuate pe amplifuri construite cu finali 2N3055 am constatat ca cea mai potrivita valoare pt curentul de repaus se gaseste in limitele 60-80 mA.

Tranzistorii pe care i-am folosit sunt KD607s,am vreo 10 bucati si credca o sa-i dublez,rezistentele dintre finali am folosit de 0,47ohmi/3w.In 8ohmi intr-adevar lucreaza lejer,am testat,dar voi dubla finalii fiindca voi folosi boxe de 4ohmi.Sa duc curentul de repaus la 60mA?

Mai jos este montajul,o sa-i fac si dublura ca sa am stereo,de asta am lasat placa ceva mai mare.

Inca o data va multumesc pentru raspunsuri.

post-24530-0-14451200-1370280777_thumb.jpg

post-24530-0-55148100-1370280793_thumb.jpg

Editat de marius1289
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46098

I-am inlocuit semireglabilul de 500ohmi cu 1k,deoarece cu ala de 500ohmi imi facea figuri,cand sa il reglez la mai mult de 50mA,am explicat problema mai in urma,prima data m-am gandit ca o sa trebuiasca mai mic,dar din contra a trebuit putin mai mare deci am trecut la 1k si cu asta merge perfect sa reglez curentul de mers in gol.Acum l-am lasat undeva la 80mA,i-am pus provizoriu un preamplificator cu TDA2320a,i-am dublat finalii,si se cunoaste diferenta de temperatura,acum lucreaza mai lejer,adica nu se incing ca inainte,oricum nici radiatoarele nu-s asa stralucite,o sa trebuiasca sa-i pun radiatoare mai mari,astea de acum sunt de test,provizorii,si nu mi-e de mirare,ca "urla" de-l ia dracii,cu preamplificator nu pot da la maxim ca incep boxele sa miroase a incins,am niste boxe de 40w.Cat de curand o sa ma indrept si spre o noua pereche de boxe ceva mai puternice.

In legatura cu protectia pe difuzoare ce imi recomandati?Ar fi suficient doar sigurante fuzibile pe iesire?Dar stiu ca trebuie foarte bine dimensionate.Sau sa-i pun ceva cu releu?Intreb pentru ca din cate stiu spre exemplu se poate intampla sa pice minusul din alimentare si in acest caz imi baga curent continuu pe iesire difuzor si amin cu el.Ca tot am luat vorba de protectii,pe alimentare in afara de siguranta din primar,in secundar sa-i pun fuzibila si pe + si pe _?Trafurile,initial facusem 2xtraf tole,unul era gata facut,altul l-am bobinat pana la 32vac,dar printre timp am schimbat varianta,aveam doua trafuri toroidale de 21vac bobinate ambele cu sarma groasa si le-am bobinat pe astea in continuare pana la 32-33vac,deci din astea am obtinut in definitiv +_47v,si le-am ales ca mi s-a parut mie ca au sectiunea miezului mai mare deci mai eficienta decat la cele tole care le aveam.

Editat de marius1289
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46104

Am intrebat daca si pe - deoarece spre exemplu daca,sa presupunem,sare siguranta de pe - o sa imi bage curent continuu pe difuzor si risc chiar sa mi-l distruga,nu?De asta vreau sa fac un circuit de protectie la curent continuu la iesire difuzor.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46124

Dar spre exemplu daca boxele puse la amplificator sunt de o putere mai mare sa suporte pana la 100wrms sa zicem,exista riscul sa se arda la aparitia curentului continuu la iesirea pe difuzor?Imi iau masuri de precautie,pentru ca nu as vrea sa dau bani aiurea pe boxe si sa le distrug in modul asta.Momentan,nu, nu apare niciun curent continuu pe amplificator,dar am observat ca spre exemplu daca ii iau minusul din alimentare la amplificatoare cu alimentare simetrica apare curent continuu.Sper sa nu va necajesc cu atatea intrebari insa vreau sa ma asigur inainte de a face ceva.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46127

Deci sa inteleg ca in cazul in care ceva s-ar defecta la amplificator si mi-ar scoate curent continuu pe iesire difuzor,daca pe firul de masa al difuzorului voi avea o siguranta fuzibila,s-ar arde aceasta?Dar daca pun pe ambele brate adica si pe iesirea difuzorului si pe masa difuzorului nu ar fi mai bine?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5018-recomandare-amplificator-de-putere/page/5/#findComment-46138

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock