Sari la conținut

Putere amplificator

marius1289

Postări Recomandate

Salut!Am facut un amplificator(doua etaje),schema este cea de mai jos.Alimentat la +50v,cam ce putere credeti ca ar debita maxim pe 4ohmi sau pe 8ohmi,momentan am boxe de 8ohmi,dar in schema scrie ca suporta si de la 4ohmi.Vreau sa spun ca sunt foarte multumit din toate amplificatoarele care le-am facut cu 2n3055 pana acum asta m-a satisfacut per-ansamblu,nu zgomote de fond,reglarea curentului de mers in gol foarte simpla si eficienta zic eu.Dupa cum am scris si mai sus l-am alimentat la 50v,si m-ar interesa sa stiu cu aproximatie cam cati wati reali fara distorsiuni ar scoate atat pe 8ohmi cat si pe 4ohmi.Va multumesc.

post-24530-0-00337000-1367650035_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alimentat la 30 V cca. 22 W pe 4 ohmi si 11 W pe 8 ohmi. Alimentat la 60 W de patru ori mai mult. Daca tensiunea de alimentare nu scade la putere maxima.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Am inteles,insa revin cu o mica problema ca sa-i zic asa,am facut doua etaje finale asemeni celui din schema postata,dupa cum am specificat le-am alimentat la 50v(traf comun),am ecranat tot,fire..,am reglat curentul de mers in gol,am reglat simetria tensiunii inaintea condensatorului de cuplaj etc etc.Nu am brum,fasait pe fond,insa din cand in cand pe unul din canale,se aude un zgomot ciudat,ca si cum as zgaria cu un varf de surubelnita o parte metalica ce apartine etajului final respecitv de unde vine acel zgomot.Acel zgomot este aproape insesizabil la volum putin mai mare,dar cand dau incet si sunt mai aproape de boxa canalului respectiv(dreapta in cazul meu,pentru ca amplificatorul e aproape gata,pus in carcasa..)se aude.Indiferent de pozitia potentiometrului,fie ca e pe minim,fie ca e pe maxim acest zgomot tot apare din cand in cand.I-am schimbat tranzistorii finali,prefinali+defazorul,chiar si BC-urile,si problema nu a disparut.Carcasa este metalica,dar am legat-o la masa si oricum nu cred sa fie asta cauza pentru ca si inainte sa bag montajul in carcasa la fel facea.Nu pot sa-mi dau seama ce are,i-am cuplat diodele din puntea redresoare cu condensatori de 47n,filtraj am schimbat 4700uF cu 10.000uF si nimic.In afara de acest zgomot pe acel canal,sunt multumit de acest amplificator,nu-mi ramane decat sa-l finalizez(cooler,regulator/stabilizator pentru preamplificator) si e gata,insa nu vreau sa trec peste acest zgomot care zic eu ca e deranjant,mai ales cand e liniste in camera,mentionez ca uneori nu se aude deloc pe durata utilizarii amplificatorului 1-2ore sa zic,alteori se aude des si e deranjant la volum mai mic.In speranta ca a mai intalnit cineva aceasta problema sau imi poate da o idee ceva,va multumesc.

L.E.:Am uitat sa specific acest zgomot apare chiar si fara preamplificator conectat,chiar si fara sursa de semnal audio pe intrare,deci hiba este undeva pe etajul final.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

O data cu semiconductorii,am schimbat si condensatorii,cu exceptia condensatorului de cuplaj,oare sa fie exact acesta?Este identic cu celalalt din celalalt montaj si i-am pus noi,capacitate de 2200uF,am zis ca e suficient pentru cuplaj,de fapt pe alte amplificatoare era suficient si 1000uF pentru cuplaj.Pe primarul transformatorului am filtru pe tor de ferita.Din cauza trafului nu as crede sa fie cauza,si zic asta pentru ca si inainte sa-l bag in carcasa(cu cablajele pe masa)la fel facea.Preventiv i-am refacut si lipiturile,dar degeaba.Nu am incercat varianta cu conectarea miezului trafului la masa prin condensator,pentru a face acest lucru in momentul de fata o sa trebuiasca sa separ traful de carcasa,pentru ca aceasta din urma este conectata la masa.Oricum va multumesc pentru raspuns.

Link spre comentariu

Am schimbat condensatorul,i-am pus de 4700uF,nicio diferenta.As incerca mai spre seara,ca am timp,varianta cu condensatorul de 0,47uF intre miez trafo si masa,daca as sti ca da rezultat,o sa fie ceva mai dificil ca deja am apucat sa leg cablaraia,sa montez Vu-Metru,amplificatorul pentru Vu-Metru,montajul cu redresarea/filtrarea etc etc si trebuie scoase astea mai intai pentru a putea izola traful de carcasa,oricum carcasa ramane conectata la masa pentru ca e din metal,si conectata la masa o sa foloseasca drept ecranaj.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Am schimbat condensatorul,i-am pus de 4700uF,nicio diferenta

Incercati si inlocuiti condensatorul de 100uF/35V , acesta post-9-0-55485900-1368448657_thumb.jpg eventual la 63V tensiunea de lucru.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Am inteles,insa revin cu o mica problema ca sa-i zic asa,am facut doua etaje finale asemeni celui din schema postata,dupa cum am specificat le-am alimentat la 50v(traf comun),am ecranat tot,fire..,am reglat curentul de mers in gol,am reglat simetria tensiunii inaintea condensatorului de cuplaj etc etc.Nu am brum,fasait pe fond,insa din cand in cand pe unul din canale,se aude un zgomot ciudat,ca si cum as zgaria cu un varf de surubelnita o parte metalica ce apartine etajului final respecitv de unde vine acel zgomot.Acel zgomot este aproape insesizabil la volum putin mai mare,dar cand dau incet si sunt mai aproape de boxa canalului respectiv(dreapta in cazul meu,pentru ca amplificatorul e aproape gata,pus in carcasa..)se aude.Indiferent de pozitia potentiometrului,fie ca e pe minim,fie ca e pe maxim acest zgomot tot apare din cand in cand.I-am schimbat tranzistorii finali,prefinali+defazorul,chiar si BC-urile,si problema nu a disparut.Carcasa este metalica,dar am legat-o la masa si oricum nu cred sa fie asta cauza pentru ca si inainte sa bag montajul in carcasa la fel facea.Nu pot sa-mi dau seama ce are,i-am cuplat diodele din puntea redresoare cu condensatori de 47n,filtraj am schimbat 4700uF cu 10.000uF si nimic.In afara de acest zgomot pe acel canal,sunt multumit de acest amplificator,nu-mi ramane decat sa-l finalizez(cooler,regulator/stabilizator pentru preamplificator) si e gata,insa nu vreau sa trec peste acest zgomot care zic eu ca e deranjant,mai ales cand e liniste in camera,mentionez ca uneori nu se aude deloc pe durata utilizarii amplificatorului 1-2ore sa zic,alteori se aude des si e deranjant la volum mai mic.In speranta ca a mai intalnit cineva aceasta problema sau imi poate da o idee ceva,va multumesc.

L.E.:Am uitat sa specific acest zgomot apare chiar si fara preamplificator conectat,chiar si fara sursa de semnal audio pe intrare,deci hiba este undeva pe etajul final.

Cum ai facut cablajul ? O poza, ceva.

Ar trebui un condensator de 100nF pe alimentare, cat mai posibil aproape de colectorul lui 2N3055.

Si la urma nu uita sa montezi un filtru B inainte de condensatorul de iesire.

E suficient atat, dupa parerea mea.

Link spre comentariu

Treceti in revista si reviziile unui proiect personal pe care le-am prezentat aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/4977-dp0108-simple-hi-fi-audio-amplifier/

Numai bine

P.S. Referitor la proiectele personale din URL-ul de mai sus, sa vad cum imi fac ceva timp liber sa reproduc in format electronic un proiect mai vechi tot pe parte audio. De fapt, cred ca anul acesta si cred ca si anul viitor, la rubrica unde am facut trimitere mai sus, voi prezenta partea audio. Am multe proiecte de reprodus, unele prototipuri foarte reusite, unele chiar testate, pe care as dori sa le aduc in atentia utilizatorilor acestui site. Va fi, pentru utilizatorii pasionati de audio, ceva care cred ca nu ar trebui sa fie ratat. Deci, nu uitati sa vizitati periodic acest website.

Link spre comentariu

Pastrati modificarea trafo ca ultima solutie , observ ca la amplif. nu exista circuitul Boucherot ( sper ca am scris corect ) , adica o rez. de 15 ohmi in serie cu un cond. de 0.15 micro conectat ori inainte ori dupa cond. de cuplaj ( am vazut ambele variante ) si la masa. Rez. sa fie de 3-5W si cond. la 100V...Incercati intai asa si apoi va ganditi la trafo.

Inca nu am am verificat cu varianta condensator intre masa si miez traf.Intr-adevar in schema nu este acel tip de circuit rezistenta in serie cu condensator dupa/inainte de condensatorul de cuplaj,asa cum am vazut in majoritatea schemelor de acest gen,o sa incerc si varianta aceasta,dar sa pun inaintea condensatorului de cuplaj sau dupa?In schemele care le-am mai facut/vazut pana acum acest tip de circuit era inaintea condensatorului de cuplaj si masa.

punei-i intrarea la masa, daca totusi mai face probabil ca autooscileaza.

RR

La fel face si cu intrarea la masa,in autooscilatie credca nu intra,zic eu,pentru ca am testat cu ampermetrul sa vad daca apar ceva schimbari in momentul producerii sunetului,adica daca trage curent mai mult si nu, nu se intampla nimic,deci imi arata doar curentul de mers in gol care l-am reglat la 30mA,bineinteles fara sursa de semnal pe intrare,cu intrarea legata la masa.Daca autooscila,trebuia sa traga in gol(deci cu intrarea la masa) un amperaj mare,in acest caz neputand sa reglez curentul de mers in gol sau gresesc?Dupa cum am scris si mai sus curentul de mers in gol la ambele montaje l-am reglat la 30mA se mai duce din cand in cand la 31-32-33mA,dar acolo ramane.

Incercati si inlocuiti condensatorul de 100uF/35V , acesta post-9-0-55485900-1368448657_thumb.jpg eventual la 63V tensiunea de lucru.

L-am inlocuit,de fapt i-am inlocuit pe amandoi si pe cel de sus de botstrap,dupa cum scrisesem si intr-un post anterior o data cu tranzistorii am inlocuit si condensatorii,pentru prima data pusesem la 50v,apoi am pus de 100v,dar nicio schimbare.

Cum ai facut cablajul ? O poza, ceva.

Ar trebui un condensator de 100nF pe alimentare, cat mai posibil aproape de colectorul lui 2N3055.

Si la urma nu uita sa montezi un filtru B inainte de condensatorul de iesire.

E suficient atat, dupa parerea mea.

Momentan nu pot pune poze ,dar cablajele sunt identice la ambele montaje,daca era de la cablaj ma gandesc,ar trebui sa apara problema la ambele montaje,dar dupa cum am spus hiba este doar la unul dintre ele.Un condensator nepolarizat pe alimentare am pus deja de 220nF,imi mai ramane sa incerc varianta cu circuitul Boucherot si cea cu condensator intre masa si miezului trafului.

Link spre comentariu

O inregistrare audio cu zgomotul, puteti atasa?

Am inregistrat cu telefonul exact langa boxa,nu stiu daca o sa intelegeti mare lucru,insa ce se aude este exact din boxa,e acel zgomot ca si cum as zgaria o parte metalica a unei piese din montaj,o sa observati ca se aude nesemnificativ si putin brum care nu ma deranjeaza si care oricum daca scad curentul de mers in gol pana la 25-20mA dispare de tot,dar am zis sa las la 30mA.O sa trebuiasca sa dati sunetul putin mai tare pentru a aude/intelege ceva.

Mai faceti doua incercari : cresteti curentul de mers in gol la 80-100 mA si vedeti cum se comporta si montati in paralel pe grupul de de diode inseriate din etajul pilot un voltmetru (electronic , nu analogic ) si monitorizati caderea de tensiune pe acest grup,intr-o perioada de timp- cu intrarea legata la masa aceasta tensiune ar trebui sa fie stabila in timp.

@flomar dupa ce o sa fac masuratoarea o sa revin cu rezultatul.Va multumesc la toti pentru raspunsuri.

L.E.:Am masurat caderea de tensiune pe grupul de diode 1N...Am masurat pe ambele etaje:pe cel fara probleme imi da 1,19-1,20v ,pe cel cu problema in cauza imi da 1,18-1,19v.Momentan am masurat cu curentul de mers in gol reglat pe 30mA,dar o sa scot montajul sa masor si cu 80-100mA sa vad ce-mi da.

Tue-May-14-084930-GMT+0300-2013.mp3

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Scuze de dublu post,nu l-am mai putut modifica pe cel anterior,revin la amplificator,i-am montat si circuitul serie condensator+rezistenta inainte de condensatorul de cuplaj si masa,i-am pus condensator de 150nF la 100v + rezistenta de 15ohmi,dar fara rezultat.Nu stiu ce sa mai zic,daca stau bine si ma gandesc in afara de rezistente si diodele 1N4007 i-am inlocuit toate piesele,sa fie chiar de la diode nu cred,le-am verificat si sunt bune.Mai mentionez un lucru,dupa ce terminasem montajul cu pricina,nu puteam sa reglez curentul de mers in gol,deoarece imi intra in oscilatii,am rezolvat problema prin adaugarea unui condensator de 470pF intre colectorul si baza lui BD237,tranzistorul defazor.Apoi singura problema care a mai ramas a fost acest zgomot de fond care dupa cum am specificat si in posturile anterioare apare din cand in cand si e sesizabil cand volumul amplificatorului e dat la mai mic.

Link spre comentariu

Verificati intai daca nu aveti cumva lipituri reci, mai ales daca utilizati pistolul de lipit.

intra in oscilatii ... BD237

Ati incercat sa-l inlocuiti, este imperecheat ca beta cu cel din celalalt canal?

tranzistorul defazor

Nu este defazor.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Ma gandisem si la asta,dar dupa cum am specificat si intr-un post mai in urma i-am refacut toate lipiturile in ideea ca s-a format vreo lipitura rece in momentul lipirii componentelor.Credca nu imi mai ramane decat sa o iau de la 0 cu acest montaj.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock