Sari la conținut

Asigurare de viata, se merita ?

Postări Recomandate

Am fost contactat de mai multe ori in ultima vreme de o lady de la o firma de asigurari, in vederea unei intalniri, de a-mi prezenta cateva tipuri de asigurari. Am fost de acord in principiu cu intalnirea, pana la urma nu e un lucru rau sa ma informez despre asa ceva. Fusei azi pe la ea si mi-a prezentat doua tipuri de asigurari ce am spus eu ca m-ar interesa: de viata si de pensie. Cea de pensie pana la urma chiar daca imi ofera un raport aproximativ de 3 la 1 beneficiu lunar la pensie vs. contributie lunara nu cred ca ma bag in hora. Posibil sa apuc un 66 de ani si deci am contribuit 22 de ani si beneficiez doar 1 an :scratchchin: . Mi-a spus dna parca ca beneficiaza urmasii, un 5 sau 10 ani, dar mai bine pun eu deoparte cate o suma oricat de mica timp de 22 de ani si la batranete m-or ajuta ei nitel. (E chestie insa de vointa, sa nu-mi cheltui tot salariul, sa pun vre-o 2 lei deoparte, pentru batranete).

In schimb asigurarea de viata mi se pare interesanta. Nu c-as vrea sa mor Doamne fereste, insa daca fiul meu are acum 13 ani si eu cotizez cu o asigurare de viata trimestriala de, sa zicem, 181 RON pe o perioada de 11 ani daca se intampla ceva cu mine in perioada aceasta familia primeste 95.000 RON. Pe luna inseamna ca as avea de platit cam 60 RON, lucru ce l-as putea face motivat de protectia ce as putea-o oferi familiei (ca un fel de factura de utilitati in plus). Nu stiu insa cat de ?sincere? sunt aceste contracte de asigurari de viata din partea asiguratorului, sa nu fie clauze peste clauze in contract, diferite elemente circumstantiale greu de interpretat de catre un cetatean simplu si care sa arate practic intotdeauna sau aproape intotdeauna ca asiguratul nu a respectat clauzele contractuale si in consecinta familia nu poate beneficia de polita de asigurare.

Practic am niste intrebari:

- sunt aceste asigurari de viata cu castig real din partea familiei in caz de deces, sa zicem ca urmare a unei imbolnaviri sau accident? De ex., daca am probleme cu bila (colecist) si ma duc in RAI fiindca am primit un accident vascular sau alte probleme de sanatate nu se va lega in permanenta asiguratorul de colecistul meu chiar daca el nu are legatura cu boala cauzatoare de deces, doar ca sa nu plateasca polita?

- Daca trecem la EURO intr-un an, doi se reface contractul cu noua valuta si merge mai departe asigurarea in aceleasi conditii ?

- In caz ca supravietuiesc 11 ani :hi:, asigurarea de care va povesteam nu este cu recuperarea contributiei la sfarsitul perioadei agreate, in contract. Sunt si asigurari de viata cu recuperare a contributiei la sfarsitul mandatului, in caz ca asiguratul supravietuieste? Sunt mai scumpe acestea decat cele fara recuperare ?

- V-ati facut asemenea asigurare? Firma respectiva la care am fost este parte a Vienna Insurance Group. Este cineva care si-a facut asigurare la acest grup? Cata incredere inspira ?

Mersi,

SIG

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/
Distribuie pe alte site-uri

Daca ai bani sa dai in fiecare luna firmei de asigurari, eu zic ca se merita dar (intotodeauna exista un dar): daca da firma de asigurari faliment (in Canada am auzit cateva cazuri)?! Daca pui bani in fiecare zi la banca, nici asa nu este bine.

Eu am calculat la o asigurare, de genul, dai nu stiu cat la banca in fiecare luna ca atunci cand implineste copilul 18 ani sa ia 5000 sau 10000 Euro. Era pentru o cunostinta calculul. Tu ai calculat vreodata asta? Cotizam x si firma de asigurari ii dadea copilului jumatatate sau 75% din suma cotizata. Da, dar cu bani depusi, ei fac alti bani. Adica se folosesc de bani nostri ca sa produca alti bani. Te face sa crezi ca iesi castigator dar.. (intotdeauna exista un dar).. nu e asa! :cool: Oare?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45497

In primul rand cred ca ar trebui sa analizezi bine ce credibilitate are firma de asigurari. Adica, nu cred ca este bine sa alegi o firma care astazi e, maine nu e.

Apoi, un alt aspect pe care il consider important, vis-a-vis de calculul pomenit mai sus, la toate firmele de asigurari suma cotizata e mai mare decat cea disponibila in caz de deces. Aici trebuie intrebat care este diferenta intre ceea ce cotizam si ceea ce ni se ofera. Asta ar fi un prim aspect. De fapt, raspunsul la aceasta problema si la cea de mai sus ne face sa alegem o anumita firma de asigurari.

Trei, raspunsuri "favorabile" la urmatoarele intrebari:

a) daca firma de asigurari dintr-un anume motiv neanticipat intra in insolventa, sa presupunem, ce se intampla cu suma cotizata ? Cat la suta din aceasta suma este garantata de firma de asigurari ? La aceste intrebari cu siguranta o sa auzi niste raspunsuri nu tocmai placute dar destul de piperate cu tehnici de marketing.

b) care este durata minima care ar trebui cotizata ca sa beneficiem de remuneratia politiei de asigurari ? Spre exemplu, daca asigurarea de viata se intinde pe 20 ani cu posibilitate de prelungire, daca, din motive imprevizibile, contributia inceteaza dupa trei luni, firma de asigurari cat la suta din suma garantata poate oferi membriilor familiei ? O alta intrebare cu un raspuns foarte important.

c) daca dupa o anumita perioada de timp vreau sa renunt la polita de asigurare, care sunt repercursiunile financiare ? Adica, pierd suma cotizata pana in acel moment ?

d) cat reprezinta valoric, in lei sau euro, cotizatia lunara pentru mentinerea politei de asigurare comparativ cu suma disponibila in caz de deces, daca ne referim la o asigurare de viata? Aici ar trebui sa cantaresti bine, cat dai si cat iei.

e) cat timp dureaza pana cand membrii familiei vor intra in posesia sumei garantate de polita de asigurare (asta daca se intampla "ceva")?

Deci, in functie de raspunsurile la intrebarile enumerate mai sus, si bineinteles, daca financiar ne permitem lunar sa contribuim cu o anumita suma, de abia dupa aceea putem lua o decizie in acest sens. Dar ideea in sine nu e rea.

Numai bine si un PASTE FERICIT tuturor.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45505

stimabile am lucra in asigurari 3 ani...... iti spun clar ca u se merita mai bine pui tu bani deoparte....... nu te uita in spusele nimanui. daca vrei mai multe detalii cere-mi si iti pun la dispozitie tot ... u pot ocupa toata pag cu descrieri..... ce treb sa stii si e f imp TOT CE ASIGURA FIRMELE DE ASIGURARI SUNT RISCURI CARE AU O RATA DE INTAMPLARE EXTREM DE REDUSA SAU CHIAR DELOC....... RESTUL AI MARE MARE GRIJA LA CONDITIILE DE ASIGURARE SI LA SCRISUL MARUNT SAU LA CE NU ITI SPUNE ACEA LADY..... RESTUL SUNT POVESTI DE ADORMIT COPIII

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45518

In primul rand cred ca ar trebui sa analizezi bine ce credibilitate are firma de asigurari. Adica, nu cred ca este bine sa alegi o firma care astazi e, maine nu e.

In acest sens, "astazi e, maine nu e", cred ca trebuie sa dam totusi credibilitate absorbtiilor/fuziunilor de acest gen http://www.omniasig.ro/fuziune_vig.php , nu ? Daca nici in Omniasig sau BCR asigurari nu putem avea incredere atunci chiar ca asigurarile n-au niciun viitor in RO. Interesant in articolul respectiv este ca BCR absoarbe pe Omniasig dar firma astfel rezultata se numeste tot Omniasig :blink: , sau n-am inteles eu bine ?

Apoi, un alt aspect pe care il consider important, vis-a-vis de calculul pomenit mai sus, la toate firmele de asigurari suma cotizata e mai mare decat cea disponibila in caz de deces.

Daca iei in calcul cotizatiile tuturor asiguratilor atunci sunt de acord cu acest lucru. Pentru cine insa se intampla sa ajunga in RAI in perioada asigurata teoretic iese in castig (familia lui). Am spus ca la o rata lunara de 60 RON si perioada asigurata de 11 ani revine o despagubire din partea asiguratorului de 95.000 RON. Deci daca cineva semneaza contractul respectiv azi si maine da o fuga-n RAI a platit 60 RON dar familia lui primeste 95.000 RON. Daca nu se duce-n RAI in acesti 11 ani face chef si nu se supara ca a dat asiguratorului 11x12x60 = 7.920 RON, pe care nu-i mai recupereaza.

Editat de SIG
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45519

Ce-ar fi daca as cere asiguratorului un exemplar din contractul ce urmeaza sa il semnez si sa ma duc cu el la un avocat ca sa mi-l "traduca" ? Adica avocatul sa-mi deschida ochii, ceea ce asiguratorii fac tocmai pe dos, mi-i adoarme ?

SIG

Editat de SIG
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45522

• 2 weeks later...

Mare grija cu banii aruncati pe geam (asigurari,pensii private,etc) pt ca la momentul actual Romania=Columbia=India sau si mai adevarat este faptul ca suntem la nivelul anilor xx din America cand se formau bandele de gangsteri(vezi parlamentarii nostri).La momentul actual statul roman este cel mai mare dusman al cetateanului cinstit.Depuneti bani si vine statu' cu o ordonanta de urgenta,sau ceva gen FNI si .....PA si PUSI.Eu unul NU mai am INCREDERE in ASTIA.

Voi faceti ce vreti.

Sa fiti destepti.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45756

Asigurarea de sanatate s-ar putea sa merite insa la cea de pensie ai facut un calcul? Spre exemplu, facand o simulare http://www.conso.ro/calculator-pensie-privata, daca mai ai 25 de ani pana la pensie de ex. si doresti sa beneficiezi apoi, la pensie, de un 700 RON/lunar atunci trebuie sa cotizezi lunar in acesti 25 de ani suma de 152 RON. Daca in schimb pui deoparte lunar acesti 152 RON, fara sa te angajezi in vre-o pensie privata, la pensionare acumulezi suma de 45.600 RON la care nu am adunat niciun pic de dobanda (in 25 de ani mai apare totusi si o suma din dobanda dar hai sa zicem ca nu o luam in calcul). Din acesti 45.600 RON traiesti timp de aproape 6 ani cheltuind lunar 700 RON. Deci tu, eu, oricine incepem sa avem castig de pe asigurator de abia incepand cu al 71-lea an de viata. Sa dea Domnul sa traim mult mai mult de atat insa sansele in RO sunt...

Singura chestie este daca suntem suficient de ambitiosi sa punem deoparte cate un 150 RON pe luna cu consecventa absoluta timp de zeci de ani. In caz ca nu suntem atunci apelam la pensie privata. :smile:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45769

@SIG, 700 lei/lunar cat timp ? Din ce am auzit si citit, pensia privata se distribuie, in functie de cum vrei, toata sau esalonat pe un anumit numar de ani. Adica, nu este ca la stat, iesi la pensie pentru tot restul vietii, ci din contra, firma de asigurari la care ai facut pensie privata, dupa indeplinirea varstei de pensionare, iti poate da toti bani in mana sau esalonat, spre exemplu, pe zece ani. Intr-un asemenea caz (sa presupunem ca iesi la pensie la 65 de ani) alegem sa distribuim pensia pe 10 ani dar traiam mai mult de 75 de ani, atunci apare o problema. Un asemenea caz, mi-a povestit cineva, s-a intamplat in Canada (si nu cred ca este singurul caz) cand un batranel, atingand varsta de aproape 80 de ani a fost pus in ipostaza sa munceasca cate 4 ore la o biblioteca pentru a-si completa veniturile pensiei de la stat si sa poata sa supravetuiasca. Daca nu ma insel - desi multi pensionari fac valuri pe la noi - asigurarea de sanatate acolo se plateste de aceasta categorie sociala (o anumita cota parte, restul fiind subventionat de stat, dar se plateste).

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45775

Pai simulatorul pe care l-am atasat in postul anterior nu specifica pe ce perioada primesti cei 700 RON/lunar. Deci, s-ar deduce ca pentru tot restul vietii. Oricum, calculele aiguratorilor sunt facute pe baza statistica, adica din, sa zicem, 10 pensionari ce beneficiaza de o pensie privata doar vre-o 4 sau 5 de apuca sa traiasca dincolo de 71 de ani, varsta de la care am spus ca firma de asigurari ar incepe sa aiba o cheltuiala. Cu restul de 6 sau 5 decedati inainte de varsta de 71 de ani firma respectiva iese in castig suficient ca sa acopere cheltuiala ce cei 4 sau 5 supravietuitori varstei de 71 de ani.

Detalii despre conditiile de rambursare din partea firmei la momentul pensionarii ne poate da eventual DJLeco, sa ne spuna daca rambursarea i se va face doar pe o anumita perioada a penionarii sau pentru tot restul vietii.

Oricum, eu as opta pentru economisire in contul meu propriu. Increderea in pensiile private si in asigurari este destul de subtire la noi, din cauza tepelor traite in anii '90.

Editat de SIG
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4992-asigurare-de-viata-se-merita/#findComment-45778

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock