Sari la conținut

Inca un Crown MACROTECH 5000VZ reparat

DjLeco

Postări Recomandate

by the way, am vazut si eu un macrotech la viata mea si am o mica nelamurire. M-am uitat in schema de service de la 5000VZ si am vazut doua iesiri: COM BUS BAR si OUT BUS BAR.

COM BUS BAR are vreo legatura cu masa amplificatorului ? Adica, daca conectez buzzer-ul multimetrului intre COM BUS BAR si GND-ul de la intrare, tiuie ? :ball:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Logic, este masa comuna generala; insa amplificatorul este in tehnologia Ground Bridge, adica are un inversor de putere ce face o masa FLOTANTA, comuna celor 2 canale fata de alimentare, alimentarea neavind punct de masa, fiind full floating, practic jumatate de etaj final face acest lucru, iar pentru a putea fi conectat in bridge, trebuiesc alimentari floating, si separate intre ele pentru ca functia VZ face ca in functie de nivelul de putere si impedanta folosita, alimentarea sa creasca (inseriata, high voltage) sau sa fie pusa in paralel (low voltage, high current)(VZ=variable impedance)

Ca sa intelegi cum functioneaza, poti descarca manual service-ul in 3 parti, de aici:

http://www.crownaudio.com/legacamp.htm

Editat de DjLeco
Link spre comentariu

aha.. am citit manualul de service inainte sa te intreb.

Deci, pana la urma intre COM BUS BAR si masa montajului nu este nicio legatura ?? :scratchchin: am inteles bine.

mersi de raspuns.

Link spre comentariu

Am explicat ca, comm buss bar este masa comuna a amplificatorului, insa ea este realizata de etajul inversor de putere al fiecarui canal.

Sint 3 trafuri in amplificator, unul pentru 2x15Vcc si cite unul pentru fiecare canal.

Masa trafului de +/- 15Vcc este comuna cu comm buss bar

Link spre comentariu

bine,bine, dar asta inseamna ca ambele canale au un brat de tranzistoare care creeaza fiecare cate un com bus bar iar cele doua com bus baruri de la cele doua canale se unesc si fac legatura si cu GND-ul de la plus-minus 15V?? :uhuh: nu prea imi vine sa cred. Asa sunt eu, toma necredinciosul. :ermm: sa nu te superi pe mine! Noroc! :morning:

Editat de ionut90
Link spre comentariu

• Da, chiar asa este.
  • Etajele finale sint alimentate TOTAL SEPARAT, fiecare din un set de tensiuni de 2x90Vcc fara masa, tensiuni care in functie de impedanta, nivel de iesire si temperatura finalilor, sint tinute ori in paralel ori sint inseriate progresiv, de catre etajul VZ ajungindu-se astfel ca un etaj final in ground bridge, sa fie alimentat progresiv intre 90Vcc si 180Vcc.

Fiind alimentate separat, fiecare au bratul de tranzistori din inversorul de putere comun prin COMM BUSS BAR, ce formeaza MASA de forta a etajelor finale, care este comuna cu GND al etajelor de semnal mic, si masa de +/- 15Vcc a tensiunii de alimentare a etajelor de semnal mic.

Pozele de mai jos te vor face sa intelegi mai bine:

Gindeste-te doar ca, toata nebunia asta a fost conceputa de inginerii CROWN, acum peste 20 ani...

Editat de DjLeco
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock