Sari la conținut

DP0109 - Amplificator Audio cu TDA7264 si control de ton


donpetru

Postări Recomandate

Un alt proiect compact, cu un circuit integrat ceva mai vechi dar care inca se mai gaseste pe rafturile magazinelor din Romania la pretul de cca. 10 lei. Este vorba de un montaj complet cu TDA7264 si cu corector de ton baxandall. Proiectul l-am realizat in doua variante: pentru TDA7264 si pentru TDA7264A. Pentru alimentarea acestui kit e suficient un transformator de 100VA / 2x12VCA.

In PDF-ul de mai jos veti gasi principalele informatii pentru realizarea acestui kit. Oricum, o sa incerc sa deschid in aceasta sectiune un topic unde voi enumera pe rand, pe intelesul tuturor, pasii care va trebui sa fie urmati pentru reproducerea in regim de amator a proiectelor prezentate.

 

Asadar, stimati utilizatori, proiectul DP0109:

DP0109 - Audio Amp with TDA7264 and tone control.pdf

 

Numai bine

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Donpetru,

 

probabil ca am mai spus, dar cred ca merita s-o repet: foloseste o singura limba (nu conteaza care) pe scheme sau documentatie, altfel arata prost. Daca scrii in engleza titlul nu scrii potentiometrii mai jos.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Facand o paranteza, am observat ca indieni au tendinta de a folosi engleza si indiana amestecat si nimeni nu-i intreaba de ce ? Dar, in fine, daca te deranjeaza aspectul asta o sa incerc sa folosesc numai limba romana in descrierea acestor proiecte iar daca va fi cazul, voi prezenta si varianta in limba engleza.

Oricum, mersi de observatie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Am realizat aceasta schema cu rezultate foarte bune chiar suna bine singurul lucru ce ma deranjat si nu am reusit sa elimin un sunet de fond fara semnal la intrare chiar si cu volumul la minim, am incercat diferite surse de alimentare dar fara rezultate poate daca as monta pot de volum intre corector si amplificator as rezolva problema in rest este ok.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In ultimul an de facultate, prin 2014, am avut un coleg care a experimentat proiectul asta si tin minte ca inlocuise C17 si C22 de la 100pF la 1nF. Obtinuse un zgomot de fond acceptabil. Incearca si tu asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu potentiometrii P1A si P1B la minimum, condensatorii C17 si C22 nu au cum sa micsoreze zgomotul. Cel mult reusesc sa modifice caracteristica lineara de frecventa a amplificatorului. De exemplu, daca sursa de semnal are impedanta de 50 KOhmi, frecventa la -3dB coboara la circa 7KHz iar daca are 10 KOhmi, ea este de circa 16 KHz. Este adevarat ca si zgomotul de inalta frecventa scade, dar ...?.

 

Condensatorii C17 si C22 au rolul de a micsora semnalele de inalta frecventa din sursele de semnal, telefoane mobile, statii de radioemisie, precum si cele culese de cablurile de interconectare, chiar daca sunt ecranate, sa nu intre la amplificator. Acestea se demoduleaza in CI si astfel creeaza zgomote perturbatoare, vorba, muzica, interferente audio, etc. Se realizeaza astfel o buna compatibilitate electromagnetica.

 

Uneori zgomotul alb ( se manifesta ca un fisiit) este datorat autooscilatiilor pe inalta frecventa a unui etaj amplificator. Cautati aceste autooscilatii cu un osciloscop de inalta frecventa, 10 MHz la 100MHz sau mai mult.

 

Problema zgomotului de fond, nu brum sau autooscilatii audio este relativa, deoarece de cele mai multe ori, sursa de semnal are un raport semnal/zgomot de cel mult 60dB, deci in "pauza" se aude un fisiit apreciabil, mai ales la puteri mari. Acesta poate fi redus prin diverse metode active, de exemplu metoda Dolby.

 

@Robert22, a-ti intuit o pozitie mai buna a potentiometrului de volum, Zgomotul cu potentiometrul de volum spre minimum va scadea substantial. Dar nu se rezolva astfel toate problemele unei redari audio de calitate. De exemplu daca nivelul de intrare, este mare, preamplificatorul poate limita semnalul la iesirea sa si astfel se introduc distorsiuni. Rezolvarea: fiecare sursa de semnal sa poata livra nivel reglabil si sa contina reglaj si corectii de ton adecvate.

 

Tips & Trics

 Altii au zgomote mult mai mici, dar urechea lor nu este adaptata la zgomot. Rezolvare: asculta muzica nu zgomot.

 

Succes !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock