Sari la conținut

O intrebare despre relee


Postări Recomandate

9 * 1,41 = 12,69A > 10A, deci nu merge releul ala.

Nu prea se poate formula asa, deodata, un raspuns, atat timp cat nu stim: tensiunea comutata. Una este la 24VAC si alta la 230VAC.

Apoi, o mare parte din releele de pe piata (spre exemplu, cele miniatura, tip PCB) daca sunt de 10A, atunci producatorul garanteaza intreruperea unui curent (valoare efectiva sau RMS) de 10A. Deci, intr-o asemenea situatie NU trebuie sa inmultim cu 1,41.

 

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4979-o-intrebare-despre-relee/#findComment-45355
Distribuie pe alte site-uri

Facand analogii, curentul poate fi analogul unui debit de lichid printr-o conducta, iar tensiunea analogul unei presiuni interne. De buna-seama ca cele doua marimi se vor influienta intre ele, insa in linii mari @politehnica a rationat corect. Este evident acest lucru, daca continuand analogiile ne vom intreba: este suficient un robinet de 1/2", pentru a comanda un debit maxim intr-o conducta de 3/4". Raspunsul, este evident nu.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4979-o-intrebare-despre-relee/#findComment-45358
Distribuie pe alte site-uri

Interesant subiect. Am luat aleator din catalogul firmei tme (nu fac reclama, e doar un exemplu) un releu:

http://www.tme.eu/ro/details/30.22.7.024.001/relee-electromagnetice-miniatura/finder/302270240010/#

 

Acolo scrie, citez:

 

Tip releu electromagnetic

Configura?ie pini DPDT

Tensiune nominal? bobin? 24V DC

Sarcin? admisibil? contacte AC

(la sarcina rezistiv?) 2 A / 125 VAC

Sarcin? admisibil? contacte DC

(la sarcina rezistiv?) 2 A / 30 VDC

Curent max.contacte 3A

 

Eu din ce inteleg, in AC se refera la curentul RMS, curent care produce aceeasi caldura intr-un rezistor ca si un curent continuu de aceeasi valoare. Corect ?

Deci, dupa parerea mea umila, userul politehnica nu trebuia sa inmulteasca cu 1,41.

Dar, daca gresesc, ma scuzati. :scratchchin:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4979-o-intrebare-despre-relee/#findComment-45359
Distribuie pe alte site-uri

Este corect. Eu am citit raspunsul lui @politehnica si am insistat foarte putin pe intrebarea initiala. Deci releul ar trebui sa poata fi utilizabil. Personal insa, am evitat intotdeauna sa utilizez un aparat electric la parametri apropiati de cei maximi. Pentru siguranta am luat intotdeauna un coeficient de supradimensionare de 1,2. In acest caz 9x1,2=10,8. Deci preferabil ar fi sa se adopte urmatoarea valoare standard de curent, superioara celei de 10 A. Probabil ca un releu de 16 A ar fi perfect.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4979-o-intrebare-despre-relee/#findComment-45361
Distribuie pe alte site-uri

In ultima saptamana m-am consultat cu diversi colegi si, nu stiu cum sa va spun, pe de o parte e adevarat si faptul ca releele sunt catalogate in curent alternativ la valoarea RMS, iar pe de alta parte, unele sunt subdimensionate. Din experienta mea si a celor cu care am vorbit, eu nu as incarca un releu la mai mult de 50..60% din curentul de catalog a contactelor.

Si inca ceva: am constatat ca in multe website-uri, anumiti useri de acolo folosesc releul la intreruperea curentilor de scurtcircuit (parca in domeniu audio am vazut asta). Sau de ce explodeaza un releul dupa ani de functionare. As vrea sa spun si eu, ca RELEUL nu este proiectat sa intrerupa curenti de scurtcircuit.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4979-o-intrebare-despre-relee/#findComment-45420
Distribuie pe alte site-uri

Pentru intreruperea curentilor de scc. exista contactoare , intreruptoare , sigurante MPR , blocul de protectie din BPM-uri , etc..

In primul rand contactoarele nu sunt proiectate sa intrerupa curenti de scurtcircuit.

 

Semnificatia TV-5 pe un releu inseamna (am citat dintr-un material OMRON):

TV Ratings were born in 1970 as a means to insure TV Circuitry could withstand the harsh inrush current encountered when turning on and off televisions. The idea was to prevent the circuitry from sparking. Previous to these ratings, televisions were susceptible to catching on fire. Typically, a relay being tested for UL TV Rating sees an Inrush Load 10 times that of steady state current at 120VAC. For example, a relay receiving TV-3 Rating sees approx. 30A Inrush for a very short duration @ 120VAC and settles to a steady state current of 3A, 120VAC before cycling off. Relays must operate successfully for 25,000 cycles of TV Load Testing to receive a UL TV Rating.

 

RU si S, daca nu ma insel, sunt niste certificari care denota ca produsul respectiv indeplineste niste conditi anume. Spre exemplu, in lume exista mai multe organizatii care elaboreaza norme privind conditiile pe care le trebuie sa le indeplineasca componentele electronice si electromecanice. Producatorii cu renume isi testeaza produsele respectand una sau mai multe indicatii din aceste standarde. Divizia grupului Intertek are un laborator de testare numit ETL SEMKO care are rolul de a elabora norme privind testarea produselor electromecanice si electronice, norme care sunt puse in aplicare de producatori gen OMRON. Daca nu ma insel producatorii respectivi pot obtine, contracost, si o certificare din partea acelei entitati prin care se certifica intr-un fel ca produsele scoase pe piata respecta normele emise de SEMKO. Una din incercarile la care supun produsele OMRON respecta conditiile din standardul EN60065:2002. Aceasta incercare elaborata de SEMKO prevede ca un releul sa fie conectat pe o sarcina capacitiva (e vorba de un circuit RC daca nu ma insel - trebuie studiat standardul aici ca sa fim siguri). Se masoara curentul de varf de incarcare a capacitati la tensiunea nominala a contactelor (ex.250V). Curentul de varf este inregistrat pe fractiuni de milisecunda si poate atinge 100A fara sa deterioreze vizibil contactele.

Editat de iulian_zamfir
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4979-o-intrebare-despre-relee/#findComment-45423
Distribuie pe alte site-uri

In functinarea unui releu electromagnetic momentul critic este intrerupera curentului ce formeaza un arc electric. In c.a. stingerea arcului este mai rapida si uzura este simetrica pe ambele contacte. In c.c. arcul e mai daunator si uzura e mai mare. Valoarea curentului inscriptionata pe carcasa este orientativa. Pentru un numar mic de actionari valoarea poate fi depasita, pentru siguranta in functionare si actionare frecventa curentul ar trebui sa fie limitat la jumatate sau chiar la mai putin.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4979-o-intrebare-despre-relee/#findComment-45489
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock