Sari la conținut

DP0108 - Amplificator Audio Simplu Hi-Fi


donpetru

Postări Recomandate

Deschid aceasta sectiune cu un prim proiect, transpus in format electronic de curand. Este vorba de proiectul DP0108, un amplificator audio simplu, eficient, care poate inlocui cu succes orice montaj cu circuite integrate, de genul TDA2030 sau TDA2050. Deci, daca aveti niste boxe de magnetofon prin casa si va ganditi la un amplificator anume, care sa imbine fiabilitatea cu calitatea, atunci va recomand sa treceti in revista proiectul DP0108.

 

DP0108 - Simple Hi-Fi Audio Amplifier.pdf

 

DP0108 rev.1- Simple Hi-Fi Audio Amplifier.pdf

 

DP0108 rev.2 - Simple Hi-Fi Audio Amplifier.pdf - aceasta este versiunea finala a amplificatorului (vedeti postul nr.15 pentru comentarii suplimentare).

 

Observatie: Intotdeauna recomand: ultima revizie.

  • Like 3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trebuie sa recunosc ca-mi place schema de mai sus, nu necesita nicio o piesa iesita din comun, si cred ca e suficient de simpla (sau complicata) pentru un constructor amator. (Eu personal nu vad prea multa valoare la circuitul de soft start, si daca as construi amplificatorul asta probail ca nu as lipii piesele pentru softstart, e doar o opinie personala)

ma gandeam sa fac niste PCB-uri, donpetru daca esti interesat da-mi un email.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu ce intarziere ofera circuitul de pornire lenta, dar daca nu este suficienta pentru a permite incarcarea condensatorului de iesire prin grupul R36, R32, atunci pocnitura de cuplare a difuzorului va apare la conectarea releului.Poate ar fi util ca releul sa fie cu contact comutator intre difuzor si o rezistenta de 4 ohmi conectata la cel normal inchis.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

miron, un rezistor de 4 Ohm conectat la terminalul normal inchis al releului ar disipa, inainte de anclasarea releului, daca semnalul e la maxim pe intrarea amplifului, aproape cat debita ampliful la Pmax. Ar rezulta un rezistor de o putere imensa. La ce folos ?

Eu de alta chestie ma tem in proiectul dp0108, de faptul ca ledul de semnal (SIG LED) o sa stea aprins si atunci cand nu este semnal audio pe intrarea amplificatorului!!!!!!!!!!!!! :yes:

Editat de leo_electro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In cazul amplificatoarelor cu cuplaj prin condensator a difuzorului, unde nu apare riscul prezentei unei tensiuni CC pe difuzor, cred ca cea mai eficienta metoda de eliminare a pocnetului produs de pornirea alimentarii, este cresterea progresiva a tensiunii CC.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. In primul rand as dori sa va anunt ca am postat prima revizie la acest proiect (vedeti primul mesaj de mai sus).

 

2. Ma bucur ca discutia a evoluat intr-un sens constructiv. Reamintesc ceea ce am spus si in regulile acestei sectiuni. Aceste proiecte sunt proiecte functionabile, unele foarte reusite, altele pot avea diverse inconveniente, cum a fost semnalat aici acel zgomot la conectarea incintei acustice. O sa incerc sa elimin pe cat posibil aceste inconveniente dar trebuie sa fiti constienti de un aspect si anume: eliminarea acestora se face de regula dupa ce se executa montajul prezentat. Atat cat imi sta in puteri si imi permite timpul, o sa incerc sa fac asta, dar va rog sa nu asteptati acest lucru numai de la mine. Este un forum, vorba cuiva, suntem o echipa si ca drept urmare, pentru ca suntem intr-un website educational, fiecare trebuie sa puna mana de la mana, sa experimenteze, sa se documenteze, sa expuna aici problemele prin care trece, urmand ca cu toti, prin comunicare sau schimb de experienta, in final, sa aducem proiectele prezentate "pe alte culmi".

 

Si daca tot este primul proiect pe care l-am prezentat, o sa incerc sa-l testez eu zilele ce urmeaza (sper ca pana in sarbatori sa reusesc). Intre timp mai sunt si alte lucruri de facut, inclusiv de finalizat revizia 2 la GX400/800, care de anul trecut si pana in prezent a suferit cateva modificari majore. Totusi, am tot amanat prezentarea acestei ultime revizii a amplificatorului GX400/800 tocmai pentru a aduce pe masa acestui site web un produs care sa faca cinste site-ului mult timp de acum in colo. Va fi ceva, special. Veti vedea la momentul potrivit.

 

Intre timp, daca mai aveti opinii referitor la revizia 1 a acestui proiect DP0108, va rog sa le spuneti.

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am postat mai sus revizia nr.2 a acestui proiect.

 

Asadar, mi-am facut ceva timp liber zilele aceste pentru a testa proiectul DP0108. Acum vreo zece ani in urma am realizat o versiune cu tranzistoare finale 2N3055 care functioneaza, din ce am auzit de la proprietar, destul de bine si acum. Bineinteles, ca nici varianta cu 2SC5200 si MJE340/350 nu este mai prejos. Este un amplificator audio, simplu, Hi-Fi, care poate inlocui cu succes amplificarea unui magnetofon mai vechi. Si suna foarte bine.

 

Dar, cum timpul era destul de restrans, am realizat la repezeala un montaj DP0108 si, de ce nu, am facut si cateva teste folosind osciloscopul. Din pacate, nu am avut disponibil o sarcina de 4 Ohm, ci una de aproape 7 Ohmi. Oricum, luna asta imi propun sa testez montajul si pe 4 Ohmi. Ca generator de semnal am avut un kit destul de OK care poate genera forme de unde: sin, trig si rectangular de pana la 5MHZ. Totusi, fiind oarecum in contratimp cu testarea acestui kit, am facut cateva teste la semnal sinus si rectangular, la cateva frecvente uzuale. Daca credeti ca ar merita completat acest test si cu alte frecvente, va rog sa-mi spuneti iar data viitoare cand testez amplificatorul pe 4 Ohmi, o sa fac si acele teste.

 

Montajul l-am alimentat la +48Vcc (in gol putin peste 49Vcc). In acest caz, pentru a evita o supravoltare a bobinei releului, rezistorul R29 (vezi schema reviziei nr.2) a avut o valoare de 180 Ohmi. Desi era o diferenta de tensiune mica - intre cea a bobinei releului si cea de alimentare - utilizarea acelui rezistor nu era obligatorie.

 

Am aerisit putin cablajul imprimat la revizia nr.2 si am marit putin wataj-ul unor rezistoare. Nu este o masura obligatorie dar necesara. Necesar a fost si dispunerea tranzistoarelor prefinale pe radiatorul tranzistoarelor finale. Aceasta masura este cu atat mai necesara cu cat alimentam montajul la +48V sau +65V. Din acest motiv am considerat necesar ca tranzistorul din etajul VAS a amplificatorului cat si tranzistoarele prefinale sa poata sa fie atasate de un radiator. Ledul SIG l-am conectat pe iesirea releului din cauza ca la punerea sub tensiune a montajului se aprindea un moment. Nu era un lucru deranjant.

 

Iata cateva imagini:

FOTO1_test proiect DP0109.JPG FOTO2_test proiect DP0109.JPG FOTO3_test proiect DP0109.JPG

 

Si cateva capturi efectuate cu osciloscopul (CH1- intrare, CH2 - iesire):

 

1. DP0108 - 48VDC, 100Hz inainte de PEAK (sau, altfel spus, puterea nominala la test sinus de 100Hz):

DP0108_48VDC_100Hz inainte de PEAK.jpg

 

2. DP0108 - 48VDC, 1kHz inainte de PEAK (sau, altfel spus, puterea nominala la test sinus de 1kHz):

DP0108_48VDC_1kHz inainte de PEAK.jpg

 

3. DP0108 - 48VDC, 15kHz sinus inainte de PEAK (sau, altfel spus, puterea nominala la test sinus de 15kHz):

DP0108_48VDC_15kHz sinus inainte de PEAK.jpg

 

4. DP0108 - 48VDC, 1kHz sinus la PEAK (deci, atunci cand amplificatorul a intrat in limitare);

DP0108_48VDC_1kHz sinus la PEAK.jpg

 

5. DP0108 - 48VDC, 1KHz dreptunghiular (in graficul de mai jos veti vedea cum raspunde amplificatorul la semnal dreptunghiular):

DP0108_48VDC_1KHz_dreptunghiular.jpg

 

Precum o sa observati, in revizia nr.2 am inclus posibilitatea reglari pragului de limitare. Cum led-ul de PEAK nu va raspunde la fel in cazul utilizarii unor incinte acustice de 4 Ohmi si 8 Ohmi, am considerat necesar, si chiar va recomand asta, sa reglati limitarea undeva pe la 5...6 Ohmi. Se poate regla si la 4 Ohmi dar cand veti folosi amplificatorul in 8 Ohmi, amplificatorul va ajunge in saturatie iar led-ul de PEAK s-ar putea sa nu se aprinda. Deci, pentru a evita o asemenea situatie puteti incerca sa ajustati limitarea pe impedante putin mai mari de 4 Ohmi. Dar, repet, aceasta masura este strict optionala, depinde in primul rand de impedanta incintelor folosite.

 

Asadar, odata cu revizia nr.2, acest proiect a ajuns la maturitate - ma refer la varianta cu 2SC5200 si MJE340/350.

 

Mai jos postez lista cu HFe-ul tranzistoarelor folosite in test (numerotarea este facuta dupa schema reviziei nr.1):

Q1 = 2N5401 ----> hFe = 237

Q2 = 2N5401 ----> hFe = 240

Q3 = MJE340 ----> hFe = 85

Q4 = MJE340 ----> hFe = 72

Q5 = 2N5551 ----> hFe = 236

Q6 = 2SC5200 ----> hFe = 108

Q7 = 2N5401 ----> hFe = 237

Q8 = 2N5401 ----> hFe = 236

Q9 = MJE350 ----> hFe = 71

Q10 = MJE350 ----> hFe = 72

Q11 = 2N5401 ----> hFe = 235

Q12 = MJE340 ----> hFe = 86

Q14 = 2N5551 ----> hFe = 240

Q15 = BC560B ----> hFe = 374

Q16 = 2SC5200 ----> hFe = 110

 

Numai bine si un PASTE FERICIT tuturor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu-i rau deloc. Raspunde foarte bine la semnal dreptunghiular. Ar fi util sa vedem si un test in dreptunghiular, la 15kHz, aproape de saturatie.

Totusi, mi se pare mie, dar pe intrarea amplificatorului parca baga ceva zgomot generatorul de semnal ? Sau nu vad eu bine!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ti-a atras cumva atentia modul cum arata sinusoida pe intrarea amplificatorului ? Daca da, atunci e posibil sa arate asa si din cauza ca, in timpul testului efectuat, nu am folosit cablu ecranat intre generatorul de semnal si amplificator (nu uita, a fost un montaj facut si testat oarecum la repezeala). In plus, sonda osciloscopului te asigur ca a fost calibrata corect inainte de test.

Apoi, generatorul de semnal am observat ca merge mult mai bine cu cat tensiunea generata are o valoare efectiva situata undeva intre jumatate din Vmax si Vmax. Avand in vedere ca pe intrarea amplificatorului am jonglat cu amplitudini de cel mult ordinul sutelor de milivolti e posibil ca forma de unda sa nu fie cine stie ce de curata (la armonici ma refer). Dar, dupa cum a decurs testul, s-ar putea sa fie doar o simpla perceptie si sa te inseli. Uite, cand o sa fac testul pe 4 ohmi, o sa intercalez suplimentar un potentiometru intre generator si amplificator. Iar cablu ecranat, nu iti promit ca o sa folosesc.

 

Numai bine si multumesc pentru opinie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock