Sari la conținut

Probleme corector de ton cu LM741

marius1289

Postări Recomandate

Salut!Am facut si eu prima schema postata pe topic (AICI), cu lm741,dar nu stiu cum sa scap de zgomotul de fond,de vreo cateva zile tot ma chinui,prima data m-am gandit ca e de la sursa de alimentare,i-am facut sursa stabilizata,dar nimic,apoi am incercat cu o baterie,la fel zgomot de fond,i-am tras fire de la masa potentiometrelor la masa cablajului,s-a mai redus din zgomot,dar tot se aude,si e deranjant,acest corector il voi monta unei statii a carei etaje finale sunt gata.Va inchipuiti cand dau potentiometrele de volum peste 50% ce zgomot enervant imi baga pe fond.Firele potentiometrelor au intre 5-10cm pentru a putea monta potentiometrele pe carcasa si sunt ecranate.Mentionez ca zgomotul nu e din etajul final pentru ca fara corector conectat pe etajul final nu am niciun zgomot de fond chiar cu potentiometrul pe maxim.Corectorul l-am verificat si cu o pereche de casti si la fel se aude zgomotul si in casti.In legatura cu reglajul de bass si treble sunt foarte multumit si de asta parca n-as vrea sa ma apuc sa o iau iarasi de la capat cu alt corector,plus ca din punct de vedere al dimensiunii cablajului acesta mi s-a potrivit exact in carcasa.Orice idee,sfat este binevenit.Va multumesc!

Editat de donpetru
completare link web catre topicul cu scheme de corectoare de ton si egalizatoare
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Toate cablurile sunt ecranate atat cele dintre corector si etaj final,cat si cele de la intrarea in corector,insa mentionez ca masa nu este conectata la ecranaj.E posibil sa fie asta?Momentan nu pot pune poze,insa in legatura cu masa,i-am tras un fir de la masa corectorului,la punctul comun al maselor de pe carcasa si degeaba.Ma gandesc,daca as putea modifica putin schema,la unele corectoare reuseam sa scap de acest zgomot punand in paralel pe intrare un condensator nepolarizat,sau o rezistenta.Sau sa-i scad cumva factorul de amplificare si sa-i pun dupa aia un repetor.Dvs aveti experienta in domeniu si puteti veni cu sugestii,ca ma tine in loc acest corector,nu a durat la etajele finale,cat a durat la acest corector,si tot nu i-am dat de capat.

Link spre comentariu

1. Postati o imagine cu cablajul imprimat pe care l-ati realizat la corectorul cu LM741 (cablaj top si bottom).

2. Apoi, in general, corectoarele de ton cu AO, de tip Baxandall, sunt destul de pretentioase, nu numai din punctul de vedere a cablajului sau a componentelor pasive utilizate ci si a calitatii amplificatorului operational, operational care se sorteaza dintr-un anumit lot de amplificatoare operationale.

3. In schema respectiva nu a fost reprezentat un condensator de poliester, de 0,1uF, conectat in imediata vecinatate a alimentarii 741 (adica, intre + si masa). Ati conectat acest condensator ? Unele scheme electronice nu il au figurat dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa-l montam.

Link spre comentariu

[...].Orice idee,sfat este binevenit.Va multumesc!

Ar fi bine s? te asiguri c? n-ai legat la mas? la ambele capete, ecranele cablurilor de la poten?iometre.

Pentru a evita bucla de mas?, ecranul se leag? la mas? la un singur cap?t.

Corector de ton

Editat de klaxxon
Link spre comentariu

In primul rand va multumesc pentru raspunsurile date.Am conectat ecranul firelor de la potentiometre la masa,am redus sesizabil din zgomot,dar tot se mai auzea ceva ceva,apoi mi-a trecut prin cap un gen de ecranaj ce am vazut prin majoritatea monitoarelor,adica foita aia de ecranaj imprimata pe o bucata subtire de carton,asezata sub cablaj,adica pe partea cu lipiturile,am zis sa incerc,am confectionat o astfel de "foita" din ecranaj de la cabluri,le-am lipit cu banda izolier,si de la aceasta am tras un fir la masa,zgomotul a disparut aproape complet.Se mai auzea doar brumul de la retea din cauza condensatorului prea mic de filtraj din sursa(1000uf),i-am pus de 4700uF,adio brum,acum a mai ramas un sunet foarte foarte incet,aproape insesizabil,cu volumul la maxim si bineinteles fara sa-i dau semnal audio. @donpetru in legatura cu condensatorul nepolarizat de 0,1uF pe alimentare nu am pus pentru ca nu este in schema.L-am pus pe ala polarizat de 100uF specificat in schema.O sa incerc sa pun si cum ati spus dvs de 0,1uF,dar sa il las si pe ala de 100uF?Oricum momentan pot spune ca sunt multumit de rezultat.

Link spre comentariu

• 4 months later...

Salut!Sa nu mai deschid alt topic,am zis sa postez tot aici sa ma lamuresc in legatura cu schema unui corector.In seara aceasta am prins ceva timp liber si vreau sa fac unul dintre cele doua corectoare de ton de mai jos.Care dintre ele imi recomandati sa il fac?Am piesele pentru amandoua si poate cineva dintre dvs. a mai testat schemele de mai jos si imi poate da o sugestie care si cum se merita sa-l fac.Eu parca sunt axat mai mult pe schema cu NE5532 chiar daca este cu alimentare simpla.Corectorul il voi folosi la o statie ce momentan este in constructie.Va multumesc!

L.E.:Acum am observat ca si schema cu NE5532 este tot cu alimentare simetrica,deci care ma sfatuiti sa o fac?

post-24530-0-39181200-1378826130_thumb.gif

post-24530-0-83844300-1378826130_thumb.gif

Editat de marius1289
Link spre comentariu

schema etajului final este cea Electromures 2x75w,dar cu modificari aduse de dl @flomar pe topicul RECOMANDARE AMPLIFICATOR PUTERE.Sa-mi spuneti daca mai e nevoie sa o mai postez o data.Schema nu e cine stie ce pretentioasa dar am mai facut-o si in alte exemplare si isi face treaba de minune.

Link spre comentariu

Am gasit si potentiometre stereo de 100k pentru bass si treble,dar pe intrare avand in vedere ca este pe intrare pot folosi in loc de 2k2 , 10k?Ca operationale voi folosi TL082CP.Ma apuc de treaba,cu un ochi la montaj si cu unul la meci.Va multumesc pentru raspuns si o seara buna.

Editat de marius1289
Link spre comentariu

@donpetru o sa testez sa vad ce rezultate obtin cu schema cu tl072 pentru ca am deja tot pregatit si daca nu iese ce vreau eu o sa fac si schema aia cu intrare microfon,peste care deja aruncasem o privire inainte dar pentru care nu aveam toate componentele la indemana.Va multumesc.

Link spre comentariu

Pentru +-12v stabilizat voi folosi L7812 & L7912,schema astazi o termin cu toate modificarile aduse de dvs,potentiometrele de 100k nu cred sa aiba diferente intre sectiuni ca sunt noi,semireglabilul de 22-25k sa-l pun in loc de rezistenta de 22k?Iar pe intrare corector 1uF electrolitic este suficient?Credca o sa testez cu mai multe valori(1uF-10uF) in functie de cum o sa se auda mai bine.Pentru balans as putea sa-i leg un potentiometru gen celui care este legat in schema cu NE5532?

Link spre comentariu

Acum o sa ziceti ca vreau cam mult,dar ma gandeam daca se poate adauga un efect de reverb,adica o astfel de schema adaugata pe intrare corector,care sa fie activata/dezactivata de un intrerupator.Ii voi face si o intrare pentru microfon si ar fi interesant un astfel de efect.Sau trebuie un procesor de sunet dedicat pentru asa ceva?

Editat de marius1289
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock