Sari la conținut

ma lamureste si pe mine cineva care este treaba cu boxele VTP

Postări Recomandate

As dori sa aud cateva pareri despre VTP-uri. Adica, de exemplu, daca ati fi in locul meu si trebuie sa va faceti niste boxe, eu ma gandeam la niste bassreflex-uri si va spune ca VTP-uri sunt si ele mai bune si suna mai finut, ce ati face ????

apropo, are cineva vreun proiect VTP ????

p.s. am vrut sa postez in topicul ala cu VTP si bassreflex dar am vazut ca aera inchis si de aceea l-am deschis pe asta.

mersi anticipat.

titi, e mult mai usor sa construiesti o incinta bass reflex. Pe mine nu prea m-au incantat VTP-urile, sunt mai mult de fidelitate si nu de putere, si cer difuri cam pretentioase, adica cam scumpe - asta ca sa-ti iasa ceva de calitate daca tot vrei sa incerci un VTP. Am vazut eu odata intr-un Tehnium, nu mai stiu ce numar, daca vrei neaparat ma interesez, o incinta VTP facuta cu un difuzor SAL, parmise SBX2030. Acum, nu stiu cat de bine suna, ca nu am realizat-o practic dar de SAL-uri m-am plictisit. Greu mai gasesti un difuzor ca lumea pe la unguri astia. Inainte parca le faceau mai bune acum... :b7:

Deci, recomandarea mea, pentru ca tot esti incepator, fati un bassreflex simplu, dupa aceea mai tarziu poti sa treci sa faci si VTP-uri..

Vizitator vtp2
mai astept si alte pareri, va rog................ :a8:

Lucrurile sunt f. simple. Poti sa abordezi orice doresti, si cu rezultate bune, DACA STII CE FACI!

1. - pentru ce vrei sa utilizezi incintele? sonorizare sau auditie de calitate a muzicii?

2. - ce cunostiinte ai ca sa abordezi chiar si o lada cu difuzoare?

3. - daca sunt pentru auditii de muzica, ce genuri de muzica asculti?

4. - ai difuzoare sau vrei sa cumperi?

Iata un minimum de informatii pe care ar trebui sa le furnizezi daca vrei un sfat cat de cat bine directionat! Ca dovada: raspunsul lui releu care arata ca nici nu stie despre ce se vorbeste (din vina ta- nu dai informatii clare si corecte!) odata ce te sfatuieste sa abordezi cel mai complicat tip de incinta: bass-reflex! band.gif

Acest tip de incinta pare usor de realizat , mai ales cu numeroasele programe de calculator care dau mura in gura, cum sa faci O LADA CU DIFUZOARE cu numele de incinta B.R.! In peste 40 de ani de cand ma ocup cu constructia de incinte acustice, nu am vazut mai mult de 2-3 perechi de incinte BR CORECT facute si ACORDATE! Desigur, decizia iti apartine!

Nu vreau sa abordezi neaparat incinta Voigt (VTP). Trebuie doar sa stii ca este cam singura incinta HI-FI care e usor de abordat de catre amatori. Proecte cu astfel de incinte am publicat in defuncta revista TEHNIUM in perioada 2002 - 2006! Date se mai gasesc pe celelalte forumuri, imagini sunt deasemenea, deci poti gasi sau cere date si sfaturi, depinde de domeniul de utilizare.

Afirmatia lui releu ca necesita difuzoare scumpe este FALSA: nu necesita difuzoare scumpe, doar bune! Mai scump te costa sa faci o lada cu difuzoare proasta si sa ii spui incinta acustica!

1. Vreau sa folosesc incintele pentru auditii de calitate.

2. Aproape zero.

3. Nu am un gen anume preferat, ascult in general tot ce suna bine.

4. Vreau sa cumpar.

Mie nu mi s-a parut asa complicat, teoretic vreau sa spun ca practic nu am facut nici una. Multi zic ca e mai bine ca incepator sa faci un bassreflex. Dar ce vreti sa spuneti prin: "perechi de incinte BR CORECT facute si ACORDATE". Adica cum sa le acordez ????

Pai eu stiam ca difuzoarele bune sunt si scumpe. :a6:

Deci, ma interesa un proiect de VTP testat, daca aveti!Please.

Apropo, de ce nu mai apare Tehnium ???

Vizitator vtp2

Incinta VTP (Voigt Tapered Pipe) a fost inventata de Paul Voigt in 1928 si este o incinta in sfert de lungime de unda ( linie de transmisie) combinata cu un horn cu crestere lineara! are avantajul ca este cea mai simpla incinta acustica de inalta fidelitate abordabila de catre amatori, putand fi pusa la punct relativ usor prin incercari! Documentare pe net: TQWT loudspeakers, Voigt loudspeakers, single driver loudspeakers, etc. prin Google.

Incinta a fost conceputa pentru difuzoare de banda larga, pentru ca la acea data caerentele tehnologice de inceput erau mari si se cauta obtinerea unei eficiente deosebite de la un difuzor el insusi firav si nedezvoltat. Incinta se preteaza atat la utilizarea cu difuzoare de banda larga cat si la 2 cai. Am publicat in Tehnium variante diferite cu difuzoare de 6 1/2", 8", 10" si 12" (poze se pot vedea la subiectele legate de VTP pe hi-fi.ro si e******.ro).

Dupa documentarea celor interesati pot sa raspund la intrebari.

Revista TEHNIUM "a murit" la finele lui 2006!

a.mateescu

Incinta cu labirint este o linie de transmisie.

Incintele uzuale (mai cunoscute) sunt:

- Open baffle (incinta deschisa)

- incinta inchisa;

- incinta bass-reflex;

- incinte cu linie de transmisie

- incinte horn

- alte tipuri sunt mai rare si fac compromisuri care le limiteaza utilizarea la aplicatii specifice.

Revista TEHNIUM "a murit" la finele lui 2006!

Pacat, ca intodeauna, cred ca din lipsa banilor.

Ma gandeam la un bassreflex pentru ca am vazut prin multe parti proiecte si ma gandeam ca oi gasi eu unul care sa fie cat de cat de bun ?. vtp2, ce parere aveti de HP-15W ? Este bine daca imi fac un bassreflex cu difuzorul asta, am vazut ca e la moda.

cat despre VTP-uri, ma gadeam ca la o alternativa, sa fac...sa nu fac. Suna o incinta VTP mai bine ca una bassreflex HP-15W ??? As dori sa-mi recomandati doua difuzoare bune (bassmeddii + tweeter) pentru o incinta VTP pe doua caii si un filtru.

Vizitator vtp2
Pacat, ca intodeauna, cred ca din lipsa banilor.

Ma gandeam la un bassreflex pentru ca am vazut prin multe parti proiecte si ma gandeam ca oi gasi eu unul care sa fie cat de cat de bun ?. vtp2, ce parere aveti de HP-15W ? Este bine daca imi fac un bassreflex cu difuzorul asta, am vazut ca e la moda.

cat despre VTP-uri, ma gadeam ca la o alternativa, sa fac...sa nu fac. Suna o incinta VTP mai bine ca una bassreflex HP-15W ??? As dori sa-mi recomandati doua difuzoare bune (bassmeddii + tweeter) pentru o incinta VTP pe doua caii si un filtru.

Pui problema socant!!! HP15W e "la moda"? O fi facut de Zina Dumitrescu, pentruca Armani nu-l are in nomenclator! In definitiv, in loc sa bati campii cu neclaritati, mai bine spune ce vrei sa faci? Incinte de sonorizare, de auditie, lada cu difuzoare, etc.?

Ce intelegi ca o incinta suna mai bine decat alta? Ce fel de difuzoare vrei sa-ti recomand? Pentru ce? Ca sa acopere un stadion sau sa asculti Wolfram Amadeus Volksvagin?

In general majoritatea forumurilor romanesti sunt "ocupate " cu tot felul de subiecte puse de-a dreptul prosteste, fara claritate in exprimare, cu omisiuni si ceata in termenii utilizati! Fac un apel la cei care posteaza, sa se gandeasca de doua ori la ceea ce vor sa exprime, pentruca forumul sa nu devina un mod de a conversa incoerent si idiot pe o tema cetoasa! Sper sa fiu BINE inteles!

tot felul de subiecte puse de-a dreptul prosteste, fara claritate in exprimare, cu omisiuni si ceata in termenii utilizati! Fac un apel la cei care posteaza, sa se gandeasca de doua ori la ceea ce vor sa exprime, pentruca forumul sa nu devina un mod de a conversa incoerent si idiot pe o tema cetoasa!

Nu cred ca in modul acesta il ajutati pe Dl.titi.

Fac un apel la cei care posteaza, sa se gandeasca de doua ori la ceea ce vor sa exprime, pentruca forumul sa nu devina un mod de a conversa incoerent si idiot pe o tema cetoasa!

OFFTOPIC: Dl. vtp, de aceasta data "2", nu inteleg de ce nu v-ati autentificat cu primul user si ati preferat sa va faceti alt cont ???

Referitor la afirmatia dvs. citata de mine mai sus, va mentionez ca circa 90% din cei care frecventeaza forumurile, fie ca este acesta, fie ca sunt altele, nu au cunostiintele necesare abordarii unui subiect corect si de multe ori, precum ati observat, titlul si mesajul topicului lasa loc de interpretari. In al doilea rand, sunt tineri mai cu putina experienta, care in marea majoritate a cazurilor vor un raspuns cat mai concret si nu neaparat presurat cu notiunii teoretice pe care oricum nu le inteleg. Cred ca Dl.titi a vrut prin mesajul postat sa exprime faptul ca nu are experienta realizari unor incinte acustice dar ca ar dori sa incerce un anumit tip constructiv (mai mult sau mai putin simplu); care sa conduca spre un succes. Acum cred ca va dati si dvs. seama cam la ce anume ar dori Dl.titi sa foloseasca boxele, lucru defapt precizat si de domnia sa, citez: "Vreau sa folosesc incintele pentru auditii de calitate". Ca pana la urma mesajele Dl.titi lasa loc de interpretari asta este altceva. Acest lucru se intampla deoarece nu este sigur ce tip de incinta acustica ar dori sa realizeze. Aici banuiesc ca a asteptat din partea dvs. sa-l convingeti ca pentru "auditii de calitate", implicit Hi-Fi, merita construite niste incinte VTP. Ar fi fost aici frumos daca i-ati fi prezentat si un proiect, chiar daca nu aveti obligatia sa o faceti. Este alegerea dvs.

Ca apoi Dl.titi, printre randuri, a incercat sa expuna o alta varianta constructiva de incinta acustica cu difuzorul PAudio, care in nici un caz nu are legatura "cu auditii de calitate" ci mai degraba cu "mult zgomot", si acest lucru este altceva, lucru pe care era frumos sa-l fi precizat.

Sorry de off topic.

Eu am mult respect ptr. user-ul VTP,inca de pe alte forumuri.

vtp2 imi pare cam nepoliticos,ca sa nu zic altfel.

E chiar adevarat ca VTP si vtp2 e una si aceasi persoana?Nu-mi vine sa cred.

ma scuzati, am vazut ca s-au mai agitat apele pe aici.

Ca ma intereseaza concret? Sa-mi cumpar fullrange-uri Peavey sau sa-mi fac o pereche de incinte acustice (VTP, bass reflex) pentru auditii HiFi de calitate ACASA si cateodata cand mai am un baiaram sa sune suficient de puternic ???

Deci asta ma intereseaza. Vroiam de la voi daca aveti un proiect de incinte aucstice testate, probabte, ca eu nu ma pricep la facut si nici nu stiu daca incerc ceva cat de bine o sa iasa ??? Asa ca va rog sa ma lamuriti odata.

repet, incintele Peavey de 400Wrms costa vreo 1000lei bucata ??? In nici un caz nu am bani astia si nici nu vreau incinte de 400W. Amplificatorul meu duce maxim 100W in 4 Ohmi. Deci vreau un proiect de incinta acustica care sa iasa bine din prima, nu conteaza ca este inchisa, bassreflex sau VTP, sa sune bine si sa aiba un SPL ridicat. Pretul difuzoarelor nu vreau sa depaseasca 100euro pe incinta.

am auzit de curand niste Melomanuri, astea parca erau inchise, nu ??? se merita ??? daca aveti proiectul incintei cu tot cu filtru si niste difuzoare posibile pentru inlocuirea celor originale, va rog !!!!

astept concluzia finala.

Sa-mi cumpar fullrange-uri Peavey sau sa-mi fac o pereche de incinte acustice (VTP, bass reflex) pentru auditii HiFi de calitate ACASA si cateodata cand mai am un baiaram sa sune suficient de puternic ???

Pagini web cu proiecte de incinte acustice VTP si nu numai:

http://www.quarter-wave.com/Project02/ML_TQWT.pdf

http://fredt300b.smugmug.com/gallery/147575#6139701

http://melhuish.org/audio/DIYTQ8.html

http://fullrangedriver.com/gallery/thumbnails.php?album=3

Notiuni teoretice utile despre incintele cu linie de transmisie sau cu labirint (VTP):

http://www.quarter-wave.com/Theory/TL_Theory.html

O mica istorie despre incinte acustice:

http://soundbasics.blogspot.com/2007/06/lo...-explained.html

Un alt site util:

http://www.knowallabout.com/l/lo/loudspeaker.html

O pagina web cu link-uri catre proiecte DIY de incinte acustice:

http://baseportal.de/cgi-bin/baseportal.pl...mp;range=120,20

For beginners - Why do your loudspeakers have holes in them?:

http://www.record-producer.com/learn.cfm?a=3534

http://en.wikibooks.org/wiki/Acoustics/Bas...nclosure_Design

Si bineinteles bibliografia ar continua... Pentru alte detalii iti recomand sa utilizezi "Google".

In concluzie, ar trebui retinut faptul ca o incinta bassreflex este mult mai greu de acordat ca o incinta cu labirint (VTP), multe din proiectele de incinte bassreflex de pe web nefiind optimizate. Avand in vedere ca esti incepator alegerea unui proiect care sa prezinta din prima sanse de reusita sunt minime. Dintre solutiile constructive pe care ti le-as recomanda, cea mai potrivita experientei tale ar fi o incinta inchisa pe trei caii. Daca tii neaparat sa construiesti o incinta bassreflex ai mari sanse sa obtii un produs neoptimizat care doar printr-un noroc chior sa iasa bine. "De sunat" mai toti tineri audiofilii, mai mult sau mai putin, cred ca orice cutie de difuzoare suna bine, unii din contra fiind foarte mandri cu produsul lor. Ai putea sa ajungi si tu in situatia asta daca produsul realizat iti place cum suna. Asadar, as dori sa-mi spui daca doresti sa mergi pe varianta "incinta inchisa" ???

O alta alternativa in cazul tau ar fi sa cumperi, ori o pereche de incinte "no name/no number" - am vazut suficienti clienti care sunt multumiti (pret per incinta corespunzatoare puterii amplificatorului tau - aprox.250lei) ori sa treci sa achizitionezi ceva mai serios, adica niste incinte Hi-Fi, perechea la circa 1200lei. Deja daca urcam prea mult "stacheta" ajungem la pretul incintelor Peavey pe care le-ai vazut si asa cum ai spus si tu sunt necorespunzatoare puterii de amplificare detinuta si scopului intitial propus.

Multumesc de informatii.

Cat despre constructia unei incinte inchise, nu stiu ce sa spun ca nu prea am auzit de astea. Discutand cu cativa colegi de facultate, concluzia lor este sa incerc: ori o incinta bass reflex pe doua caii ori o incinta acustica bassreflex pe trei caii. Nu stiu, ma cam sperie incinta inchisa!!!!!!!!!!!!!!!!! scratchchin.gif :o3: Mai ma gandeam la niste full range-uri pe doua caii in speranta ca mai tarziu poate imi fac un amp mai puternic. Deci, chiar nu stiu ce sa fac!!!!!!! :a6: nici nu vreau sa cumpar incinte de alea chinezesti vandute la 300lei bucata. O incinta VTP mi se pare... cam simpla si parca mai tarziu nu o sa fie pe placul meu, adica daca imi schimb amplificatorul mai mult ca sigur o sa trebuiasca sa schimb si incintele si sa o iau complet de la capat nu imi place.

as fi vrut sa vad niste schite cu incinte bass reflex, VTP si inchise, ca sa am de unde sa aleg... va rog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Editat de donpetru
Posturile OFFTOPIC au fost mutate aici: http://www.forumelectro.ro/index.php?showtopic=581

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock