Sari la conținut

amplificator stereo - un traf pt ambele canale cate unul separat?

bosshaky

Postări Recomandate

Salut! Am si eu o intrebare. La un amplificator stereo e mai bine sa folosesc doua trafuri separate pt separatia canalelor? Aduce avantaje acest lucru? Am citit in nr. mai vechi din tehnium acest lucru cum ca e mai bine ca e mai stabil amplificatorul. Si tot acolo am mai citit ca e mai bine la filtrare decat sa folosesti spre exemplu 4 condensatori de 10000uF mai bine 8 de 4700uF, 12 de 3300uF sau chiar 40 de 1000uF; explicatia fiind timpul de incarcare/descarcare mai rapid si ceva despre curentul de descarcare mai mare.

Lamuriti-ma si pe mine cum e dar explicatii detaliate va rog cu explicatia fenomenelor. Multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt pareri si pro si contra vis-a-vis de utilizarea a doua trafo pentru doua canale de amplificare. Am testat ambele solutii si vreau sa va spun ca e si multa filozofie la mijloc. Auditiv nu s-a simtit nicio diferenta. Dar, daca vrem sa analizam aspectul din punct de vedere tehnic atunci vom ajunge la concluzia ca e mai bine surse de alimentare separate pentru fiecare canal pentru a evita problemele tehnice pe care le-ati mentionat mai sus. Asadar, decideti.

Link spre comentariu

Sunt pareri si pro si contra vis-a-vis de utilizarea a doua trafo pentru doua canale de amplificare. Am testat ambele solutii si vreau sa va spun ca e si multa filozofie la mijloc. Auditiv nu s-a simtit nicio diferenta. Dar, daca vrem sa analizam aspectul din punct de vedere tehnic atunci vom ajunge la concluzia ca e mai bine surse de alimentare separate pentru fiecare canal pentru a evita problemele tehnice pe care le-ati mentionat mai sus. Asadar, decideti.

Pffff!! Deci pana la urma are vreun avantaj sau e asa doar de amorul artei?

Link spre comentariu

.....are vreun avantaj sau e asa doar de amorul artei?

Nu neaparat de amorul artei,e o solutie de alternativa buna atunci cand nu poti sa pui intr-o carcasa mica un ditamai transformatorul,asa ca alegi doua transformatoare care sa se incadreze in dimensiuni si bineinteles faci in prealabil niste calcule daca vor face fata si din punct de vedere electric la ceea ce vrei sa faci.

Un exemplu pe care l-am aplicat la doua din proiectele mele; nu am avut la indemana un miez cu suprafata mare pentru un amplificator de 100W si am facut acest artificiu,am bobinat cate un singur secundar pe fiecare din cele doua transformatoare mai mici cu cca 5 cm patrati in sectiune,in loc de doua infasurari,dar cu sarma mai groasa .Ca dimensiune,au intrat perfect in carcasa si chiar la limita,as zice.Tensiunile astfel obtinute le-am redresat si filtrat cu un grup de condensatori de 4700uF/63 V si astfel am obtinut o sursa de +/- 42 V pentru etajele finale care au mers ani de zile fara probleme.Schema pe care am folosit-o la amandoua a fost cea a lui Sorin Sava ,publicata in cartea Amplificatoare audio si sisteme muzicale,la care am facut cateva mici modificari de valori.In sarcina,tensiunea ajungea undeva la 39-40 V.Cu racire adecvata a radiatoarelor tranzistoarelor finale si cu instrumentele pe care le aveam prin anii 90 la indemana a fost o adevarata opera de arta ceea ce a iesit din ele pentru acele vremuri,iar ca fiabilitate ,nu pot sa spun decat ca a fost o solutie foarte buna..Din pacate ,nu cred ca mai am pe undeva vreo poza ,dar am sa caut sa vezi concret cam cum sta treaba.

Link spre comentariu

Trebuie stiut ca transformatorul este totusi o sursa de zgomot, in special pentru etajele de preamplificare. Drept urmare dublarea transformatoarelor duce si la dublarea zgomotelor nedorite intr-un amplificator, asta bineinteles daca nu ai posibilitatea ecranarii tuturor montajelor, etc.

Link spre comentariu

Corect,nu am precizat ca pentru a elimina posibilitatea aparitiei de zgomote nedorite am bobinat o infasurare ecran conectata la punctul de masa si am distantat la maxim pozitia transformatoarelor in caracasa,evident atat cat mi-au permis dimensiunile.Ideea cu ecranul la transformator am aplicat-o ulterior cu rezultate bune si la alte aplicatii audio,mai ales la mixer, unde chiar si-a demonstrat utilitatea.Totusi,in amplificator nu am avut brum de retea,mai ales ca am respectat la sange cablarea etajelor fara bucle de masa.

Link spre comentariu

Trebuie stiut ca transformatorul este totusi o sursa de zgomot, in special pentru etajele de preamplificare. Drept urmare dublarea transformatoarelor duce si la dublarea zgomotelor nedorite intr-un amplificator, asta bineinteles daca nu ai posibilitatea ecranarii tuturor montajelor, etc.

Dar daca bag transformatorul intro carcasa metalica mai baga zgomot in amplificator? Plus ca ecranez toate montajele audio. Am vazut solutia cu doua transformatoare la amplificatoarele PSS Audio. Ma gandesc ca au avut ei un rationament de au ales solutia asta.

Link spre comentariu

Cauzele aparitiei zgomotelor intr-un amplificator pot fi multe,incepand de la un cablaj gresit proiectat,,calitatea tot mai proasta a componentelor folosite,bucle de masa in legaturile dintre etaje,filtraj insuficient,etc.Daca carcasa amplificatorului este conectata la masa,ceea ce e recomandat,iar restul conexiunilor sunt realizate corect,nu ar trebui sa ai zgomote.Ecranarea nu e necesara la etajul final propriu-zis,mai degraba la etajele de preamplificare de nivel mic,dar daca chiar trebuie ecranate,conecteaza ecranul metalic tot la masa .Foloseste condensatori de calitate pe partea de alimentare,decuplari la fiecare brat al puntii redresoare,pe traseele de alimentare si cel putin din acest punct de vedere constructiv elimini una din posibilele cauze ale zgomotelor ce pot apare.

Link spre comentariu

Pana la ecranarea transformatorului trebuie sa invatam sa lipim ca lumea. Am vazut o sumedenie de montaje facute de elevi care se ocupau de aspecte de gen ecranare cand nu stiau cum sa lipeasca cum trebuie o piesa electronica. Zgomotul de fond in audio poate fi influentat de una sau mai multe lipituri proaste. Luati aminte.

Editat de politehnica
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock