Jump to content
Sign in to follow this  
Genovix

Exercitiu teoretic: dimensionarea unui pod

Recommended Posts

Nu ma pricep in acest domeniu al constructiiilor dar avand o cunostiinta care urmeaza o facultate in domeniu, a primit o tema pe care as vrea sa ma ajutati sa o fac. Reprezinta un exercitiu teoretic chiar si pentru mine. Tema arata asa:

post-6306-0-41907600-1365707204_thumb.jpg

si trebuie dimensionat podul.

Ma ajuta cineva?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O tema destul de complexa care te face sa-ti aduci putin aminte de seminarile de rezistenta materialelor din anul I sau II.

Exercitiu e destul de complex. Trebuia sa stabiliti geometria podului (unde se aplica acea presiune) si apoi - era undeva prin niste documentatii de constructii - sa alegeti parametrii structurii din care confectionati podul etc. etc. O problema destul de grea, numai buna pentru un inginer constructor.

 

P.S. Daca as fi avut o asemenea profesie cu cea mai mare placere v-as fi ajutat.

 

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este un proiect didactic, din pacate cu date incomplete. Aspectul general este al unui pod suspendat pe doua cabluri. Platforma podului se considera uniform incarcata pe lungime si pe latime si atarnata cu un numar cat mai mare de tiranti (numarul se alege) de doua cabluri rezistente. Tirantii se considera echidistanti si incarcati cu forte egale, astfel incat platforma sa ramana dreapta si sa nu fie solicitata la incovoiere longitudinala sau la torsiune. Platforma se dimensioneaza separat la incovoiere transversala. Tirantii se dimensioneaza la intindere cu o forta egala cu greutatea platformei incarcate impartita la numarul lor. Partea cea mai dificila este dimensionarea celor doua cabluri. Se presupune ca fiecare cablu este fixat la capete si aluneca pe varful pilonilor, fiind solicitat numai la intindere. Forta de intindere se calculeaza din ecuatia lantului cu greutatea (forta in tiranti) distribuita uniform pe lungime. Un parametru foarte important este sageata sectiunii centrale care nu se specifica si trebuie aleasa destul de mare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie stabilita clasa drumului din care rezulta incarcarile dinamice - convoiul - SR EN 1991-2-2004 si SR EN 1991-2-2004_NB-2006. Se calculeaza greutatile aferente constructiei rezultand sarcinile totale. Cablurile trebuie sa sustina toate acestea. In cabluri apar doar eforturi de intindere - simplu - in functie de lungimi si unghiuri - orientativ SR EN 1993-1-11-2007 si SR EN 1993-2-2007. Tirantii transmit incarcarile cablurilor principale si preiau doar "partea" care le revine. Eforturile din tiranti se descompun pe orizontal si vertical dupa unghiul pe care-l fce cablul principal cu fiecare tirnat, rezultand eforturile din cablul principal si la capetele acestuia. Cele mai mari probleme sunt dimensionarea fundatiilor pentru cele doua pile si a ancorajelor cablurilor la capete. este mult de lucru pentru dimensionarea efectiva. Spor la treaba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.