Sari la conținut

Postări Recomandate

Buna seara, am si eu o rugaminte: puteti sa imi spuneti cum pot face o bobina de 3u pentru un amplificator. am cautat peste tot pe unde am stiut sa cumpar dar nu am putut gasii nicaieri. daca puteti sa explicati cat mai simplu ca sa pot intelege ar fii perfect pentru ca sunt incepator :angel: . o seara placuta!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4962-bobina-3u/
Distribuie pe alte site-uri

In principiu o bobina se realizeaza infasurand (bobinand) un numar de spire pe un suport, ele pot avea miez magnetic (ferita, un material feromagnetic) sau pot fi bobinate in aer. In functie de frecventa curentului parcurs se calculeaza numarul de spire, iar in functie de intensitatea curentului parcurs se calculeaza grosimea bobinajului si marimea miezului.

Sa masori bobine cu precizie e destul de greu daca nu ai aparatura scumpa, dar la nivel de hobby e suficient de bun si un LC-metru cu microcontroller, sunt o gramada de scheme, sau poti sa cumperi unul gata facut la pret de aprox 30$.

Mai poti cauta calculatore online, care-ti dau in mare numarul de spire necesar si marimea miezului, dar sunt destul de aproximative si de multe ori nu gasesti miezul recomandat de ei, dar e un punct de plecare.

Eu imi fac bobinele de RF avand o cutie cu miezuri cumparate de la farnell (toroidale) si pun cateva spire dupa care masor cu LC-metru, dupa prima masuratoare cam stiu cate spire mai trebuie sa pun sau sa scot.

O alta modalitate e sa comanzi direct la farnell sau altii (nu stiu ce furnizori aveti acolo) Daca vrei sa te ajute cineva e indicat sa spui si ce vrei sa faci cu bobina asta, sau sa indici frecventa si intensitatea curentului care parcurge bobina.

Succes

RR

PS - majoritatea fabricantilor de miezuri toroidale dau o valoare a inductantei pentru o spira (e o valoare aproximativa, la o frecventa data) dar poti sa-ti dai seama daca poti realiza bobina ta cu miezul respectiv.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4962-bobina-3u/#findComment-45259
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock