Sari la conținut

Solutie alternativa balast electronic

trinitty

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am gasit o solutie de balast electronic, fara tranzistori, care, cel putin conform spuselor autorului, e capabil sa reutilizeze CFL-urile considerate arse. Personal nu ma intereseaza reutilizarea CFL-urilor, ci o solutie de balast de calitate, care sa se integreze in corpuri de iluminat cu tub fluorescent de dimensiuni reduse (ex. tub de 18w cu carcasa subtire ). Motivul este ca balastul chinezesc tine putin (dar se integreaza in corpurile cu dimensiuni reduse), iar cele de calitate sunt f.bune, dar au dimensiuni mari si nu le pot folosi.

Asa ca daca aceasta schema se dovedeste in primul rand sigura pt. utilizare, sper sa fi rezolvat problema. Ce parere aveti despre solutia propusa ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am parcurs schemele mentionate cu ceva vreme in urma, desi pe mine ca INCEPATOR in aceasta lume, nu m-a dus capul sa inteleg ca schemele sunt similare cu ce am gasit pe youtube. Probabil asta-i si motivul de am postat in sectiunea incepatorilor. Si apoi poti citi o gramada de teorie, daca nu primesti si o mana de ajutor de la ai mai invatati.

Oricum, multumesc de raspuns, scuze de deranj si multumesc din nou pt. avertismentul cadou la intampinarea unui boboc pe acest forum.

Link spre comentariu

Si eu am experimentat schemele prezentate pe http://www.emil.matei.ro/lf2.php.Ce am observat eu ?Dupa un timp tuburile fluorescente se inegreau la un capat si nu se mai aprindeau.Am folosit tuburi atit de 20W cit si de 40W.Eu am folosit condensatoare romanesti de 0,47uF/630V si de 0,1uF/1000V cu corpul din Al si diode 1N4007.Deasemenea am folosit si balastul corespunzator tuburilor folosite. Schema prezentata in filmulet este mai elaborata,dar nu stiu cum s-ar comporta in cazul alimentarii unui tub fluorescent.Nu inteleg ce se intimpla cu tuburile fluorescente care au balast electronic.Am in baie si in camara tuburi de 18W dar dupa un timp relativ scurt, un capat al tubului se inegreste si ....gata, nu mai functioneaza.Verificind tubul am constatat ca filamentul este ars.Lampile pe care le-am in baie si camara nu sint chinezisme,pentru ca am dat destul de mult pe ele,tocmai a nu avea surprize.Ce-i drept montajul nu mi-a facut probleme,este executat ingrijit,aerisit,cu tranzistori 13005 ,in schimb tuburile se defecteaza intr-o veselie.Totusi cum tuburile cu starter si balast electromagnetic tineau foarte mult .

Link spre comentariu

Am renuntat si eu la tuburile de 18W alimentate prin intermediul unui asazis "balast electronic" tocmai din cauza unei fiabilitati destul de reduse in primul rand a tuburilor si in al doilea rand a balastului.

Solutia clasica cu starter si bobina o gasesc mult mai fiabila. Exista o sumedenie de cazuri unde functioneaza de ani buni.

Link spre comentariu

La mine se inegresc capetele tubului, doar la cel din baie, de 18 W (cel in discutie pt. care ma intereseaza sa gasesc o solutie optima). In bucatarie am unul de 36 W la care folosesc un balast Philips metalic, incapsulat si destul de corpolent. Tandemul functioneaza f. bine de fo' 5 ani aproape fara inegrirea tubului la capete sau orice alte neplaceri. Mai am un corp de iluminat cu tub de 13W pe hol (chinezarie), de mai mult de 7 ani, la care tubul initial (cel cu care l-am cumparat) a tinut f. mult (2011). Dupa ce l-am inlocuit, noul tub vad ca se grabeste sa se inegreasca. Probabil componentele balastului incep sa oboseasca.

Concluzia. Balasturile de firma sunt de f.buna calitate, dar daca ai un corp de iluminat de dimensiuni mici, nu se vor integra. Sper sa reusesc sa gasesc o schema de balast cu randament bun si fiabil, pt.realizarea unui montaj la dimensiunile dorite.

Link spre comentariu

Tuburile fluorescsnte obisnuite sunt pentru curent alternativ. Electrozii sunt pe rand catod si anod. Cand electrodul e anod se incalzeste si emite usor electroni atunci cand devine catod, In schema din filmulet tubul este alimentat in impulsuri de curent continuu. Catodul este rece si se aprinde la o supratensiune, iar anodul este bombardat in permanenta si se uzeaza repede. Nu e o solutie recomandabila.

Link spre comentariu

Tuburile fluorescsnte obisnuite sunt pentru curent alternativ. Electrozii sunt pe rand catod si anod. Cand electrodul e anod se incalzeste si emite usor electroni atunci cand devine catod, In schema din filmulet tubul este alimentat in impulsuri de curent continuu. Catodul este rece si se aprinde la o supratensiune, iar anodul este bombardat in permanenta si se uzeaza repede. Nu e o solutie recomandabila.

Sint tuburi fluorescente special construite pentru alimentare in CC? Daca da,cum pot fi recunoscute?

Link spre comentariu

Sunt foarte rare, de putere mica si pentru utilizari speciale. Sunt asimetrice. Cele cu catod cald au filament numai la unul din capete. Cele cu catod rece au electrozii cu aspect foarte diferit.

Link spre comentariu

Scuze, am dat un raspuns detaliat, l-am vazut postat, dar a disparut (cenzurat). Mi s-a mai intamplat. Cineva. acolo sus, nu ne iubeste. Nu mai insist.

Link spre comentariu

• 1 month later...

Salut ! Ma intereseaza schema electronica a ignitorului SN 58 S (Lampi cu SODIU 250W Philips),sau eventual daca stie cineva ce piesa cedeaza foarte repede

Merci anticipat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock