Sari la conținut

fizica


elev

Postări Recomandate

salut!

am o intrebare,anul acesta la fizica, in simularea de bac, s-a pus o intrebare care suna asa: in functie de unitatile de masura fundamentale din SI, unitatea de masura pentru rezistenta electrica se poate exprima in forma:

Kg * m2 * s-3 * A-2

 

as dorii o explicatie mai aprofundata(stiu ca sunt Kg ori m2 supra s3 ori A2 dar de ce?),multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

R = rezistivitate x lungime / sectiune, in unitati de masura inseamna: R = (Ohm * m * m) / m2

 

Pe de alta parte:

 

Ohm = volt / amper = (m2 * Kg) /(s3 * A2 )

 

Daca inlocuiesti in prima relatie:

 

R = (m2 * Kg) /(s3 * A2 ) * (m * m) / m2 = (m2 * Kg) /(s3 * A2 ) = m2 * Kg * s-3 * A-2

 

Simplu, nu! :smile:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

salut!

sa nu m-ai deschid un alt topic,pun intrebarea aici, curentii care intra intr-un nod ,,se iau'' pozitivi s-au negativi,asta odata,iar acum, intr-un circuit format din 2-3 surse si 2-3 rezistori sensul curentilor cum se iau (nu am inteles legea lui Kirchhoff mai deloc si tare as vrea) ???

multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 - Mult mai simplu si intuitiv: R=P/I2 = L/tI2 = Fd/tI2 = madt-1I-2 = mdt-2dt-1I-2 = md2t-3I-2 ? <R> = <m>*<d>2*<t>-3*<I>-2 = kg*m2*s-3*A-2 - unde: R, esre rezistenta electrica, P - puterea, I - curentul electric, L - lucru mecanic, d - deplasarea, a - acceleratia, t - timpul;

2 - Semnul atribuit curentilor care intra sau ies dintr-un nod de circuit, este o simpla conventie (adica s-a adoptat prin acord, sau prin vot,..., etc) si poate fi arbitrar, cu singura observatie, ca daca curentului care intra intr-un nod i se atribuie un semn, cel care iese din nod va avea in mod obligatoriu semn contrar;

3 - Intuitiv, legile lui Kirchhoff se pot intelege mai bine, daca consideram ca printr-o conexiune nu circula curent ci apa. In aceste conditii conductorul va fi o conducta, nodul - un punct de confluienta, realizat din armaturi in T, sau in "cruce", sau cu un alt numar de cai de acces. Rezistentele pot fi inchipuite ca fiind niste robineti de traseu (de trecere) mai mult sau mai putin deschisi. Capacitoarele (condensatoarele) pot fi inchipuite ca niste recipienti de volum mai mic, sau mai mare. Bobinele pot fi imaginate ca niste conducte in serpentina. Sursele de curent se pot imagina ca fiind niste pompe, iar cele de tensiune se pot compara cu hidrofoarele cu aier sub presiune, la care printr-un procedeu imaginar aierul este mentinut la presiune constanta, iar apa din recipient, la volum constant. Etc. Pentru simularea curentului alternativ, pompele centrifuge se vor inlocui cu pompe cu piston cu simplu, sau dublu efect. In locul tensiunii electrice, se poate spre exemplu utiliza presiunea, iar in locul curentului, debitul de lichid. Rezistenta, capacitatea si inductanta se pot redefini, in functie de aceste doua marimi. Legile de variatie ale diferitilor parametri ai unui circuit hidraulic, vor fi similare cu cele ale unui circuit electric echivalent.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cum se calculeaza o retea de rezistoare care are si surse de tensiune? Pentru toate ochiurile retelei se adopta un sens conventional de parcurgere, de exemplu sensul acelor de ceasornic. Se iau in considerare toate ochiurile posibile. Se considera ca fiecare ochi este parcurs de un curent fictiv (i1, i2, i3, etc.) in sensul adoptat. Pentru fiecare ochi se scrie cate o ecuatie de gradul I ce insumeaza caderile de tensiune pe rezistoare (Ri) si tensiunile surselor (pozitive daca sunt in sensul de parcurgere, negative in caz contrar). Conform legii a doua aceasta suma e nula. Se rezolva sistemul si se afla toti curentii fictivi. Daca rezulta negativi sensul este contar celui de parcurgere a ochiului. Pentru laturile parcurse de un singur curent fictiv, acesta este si cel real. Pentru laturile parcurse de doi curenti se ia sunma algebrica a lor. Asa se afla si valoarea si sensul curentului in fiecare latura a retelei. Simplu, nu?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock