Sari la conținut

Condensatoare

lord1

Postări Recomandate

Stiu ca pare o intrebare banala, dar am o nelamurire in legatura cu condesatoarele de CA , nu inteleg functionare lor.

De exemplu am gasit un cds pe sursa de calc. inscris in clar dupa cum urmeaza 250v 225k , in prima instanta am zis ca e un rezistor de putera dar m-am inselat.

Inca o chestie neclara pt mine , coborarea tensiuni alternative cu rezistori ,cum se calculeaza si care este treaba cu "impedanta" rezistorului la CA?

Va multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

250v 225k

Inseamna 2,2uF 250V. Pentru alte valori vedeti tabelul de mai jos:

X-Rated-Capacitors.png

Orice rezistor in c.a. are structural o componenta reactiva si una activa. Cea activa reprezinta pierderile de putere prin efect Joule ale rezistorului si este una si acelasi lucru cu puterea maxima disipata de rezistor in c.c. Partea sau componenta reactiva a rezistorului ia nastere (si are o preponderenta mai mare sau mai mica in raport cu cea activa) in functie de tipul constructiv a rezistorului si frecventa curentului care il strabate. De regula, daca ne rezumam la circuite electrice care functioneaza la 50Hz, componenta reactiva a oricarui rezistor se neglijeaza, deci se ia in calcul doar cea activa care, asa cum am spus initial, este idem cu puterea disipata de rezistor in curent continuu. In aceasta situatie (deci cand vorbim de aplicatii de c.a. la 50Hz si chiar in domeniu audio) micsorarea tensiuni alternative cu ajutorul rezistorilor se face la fel ca in curent continuu, utilizand clasicul divizor de tensiune cu rezistoare. Daca crestem si mai mult frecventa circuitului atunci datele problemei se schimba si vom fi nevoiti, pe masura ce crestem frecventa, sa acordam o atentie cuvenita si partii reactive a rezistorului, care are un impact semnificativ si care ne face, in functie de aplicatie, sa utilizam anumite tipuri constructive de rezistoare. Aceasta "componenta reactiva" se calculeaza pe baza schemei echivalente data de producatorul rezistorului care difera de la un tip constructiv de rezistor la altul.

Link spre comentariu

Va multumesc pt timpul acordat.

De ex.dupa legea lui ohm R=U/I , vreau sa cobor tensiunea de 220v c.a. cu rezistori la tensiunea de 12v cu un curent de 400mA va fi:

(220-12)/0.4= 520 ohmi?

Imi pare cam mic rezistorul, si inaninte sa pun in practica am nevoie de ceva ajutor.

Editat de lord1
Link spre comentariu

Da, dar rezistenta trebuie sa disipe cca.85W.Calculul Dvs. este valabil daca sarcina consuma constant cei 0,4A si tensiunea este fix 220V.Daca una dintre aceste valori variaza, fie consumul fie tensiunea de intrarea si caderea de tensiune pe rezistenta se modifica.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Deci condensatorul in AC se comporta ca un rezistor? Cam ce valori ar trebuii sa aibe condensatorul?

Cand ar trebuii sa redreses tensiunea dupa coborarea tensiunii sau sa redreses 220 in cc si dupa sa cobor tensiunea?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock