Sari la conținut

Incinta acustica 2 cai cu difuzoare Visaton

ioan26

Postări Recomandate

Apelez la ajutorul d-voastra d-l "donpetru" sau la orice cititor al acestui topic care ma poate ajuta cu sfaturi sau idei, pt. a-mi putea confectiona doua boxe. Ieri mi-au venit difuzoarele: WS 20 E/8ohm si tweetwre-le DTW 72/8 ohm. Pe saitul producatorului, am gasit urmatorii parametrii: 1) WS 20 E/8 ohm: Qts=1,23, Vas=44 l, care intra in formula calculului volumului. Restul parametrilor, sint aici: http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/tiefton/ws20e_8.html Calculind dupa formula pe care a-ti dat-o intr-un alt topic d-lui "orlandobarbulescu" : Vinc=1,1 x 1,5 x Qts2,87 x Vas [litri], obtin volumul de 131,51 l, care mi se pare mult prea mare. Calculind dupa alta formula luata din: pdf.gif Proiectarea-Incintelor-Bas-Reflex-02.pdf

la care facea referire si d-l "orlandobarbulescu" , obtin o enormitate si mai mare: Vb=1195,56 l !!!

Curios ca autorul acestei lucrari obtinea cu formula pe care a expus-o (pt. parametrii difuzorului pe care il folosea) un volum al incintei, mai mult decit credibil! (am verificat calculele) Deci in cazul wooferu-lui lui, formula functiona! De ce in cazul meu, nu functioneaza nici formula lui, nici formula d-voastra? Ce o mai fi insemnind si teoria asta? Va trebui pina la urma sa-mi construiesc boxele dupa "ureche", mai precis dupa intuitie sau mai bine zis dupa niste dimensiuni luate din burta? Trebuia poate de la inceput sa specific ca nu am pregatire in domeniul electro, insa avind datele necesare, pot construi anumite montaje electronice mai simple! De aceea v-as ruga daca va permite timpul si...rabdarea, sa-mi calculati si o schema de filtru pe care sa-l execut. Sau credeti ca as putea cumpara filtre gata facute? Observ pe diverse sait-uri, filtre de vinzare atit pt. boxe cu doua cai cit si pt. trei cai, insa nu stiu daca se potrivesc pt. parametrii difuzoarelor mele. Datele tehnice pt. tweeter: http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/ht_kalotten/dtw72_8.html Va multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Formula respectiva, prin care se calculeaza volumul incintei acustice, are niste coeficienti: k=1,1 si z=1,5.

• Coeficientul k=1,1 este un coeficient de supradimensionare care tine cont de tolerantele difuzoarelor de joase. Este un coeficient optional dar e bine sa fie luat in calcul mai ales cand vorbim sau avem de-a face cu difuzoare realizate de diversi producatori unde tolerantele Vas pot fi in diverse limite.
  • Coeficientul z=1,5 NU este o constanta, ci este un coeficient care are valori diferite in functie de Vas, diametrul difuzorului si frecventa de rezonanta a difuzorului. Din acest motiv in PDF-ul de mai sus are o alta valoare. Din pacate, acum nu mai gasesc acel tabel cu acel coeficient (nota: notatia z este una personala). Pe cand eram student am reusit sa gasesc un asemenea tabel pe internet, am transcris coeficienti care ma interesau atunci (i-am transcris pentru ca nu aveam calculator acasa si eram intr-un internet cafe - erau la moda la vremea aceea) si care s-au potrivit cu valoarea Vas a difuzorului utilizatorului @orlandobarbulescu. Asa s-a nascut formula prezentata de mine in acel topic.

Referitor la datele prezentate de dvs., mai exista si posibilitatea ca rezultatele sa fie eronate din cauza ca parametri T/S sa nu fie cei reali (spre exemplu, Qts = 1,23 ????).

Numai bine

Link spre comentariu

Vin si eu aici cu o intrebare (oarecum pe langa subiect) dar care intra in acest domeniu.Spuneti-mi si mie care sunt diferentele unui subwoofer in raport cu frecventa la care lucreaza.EX:Am un subwoofer care pe specificatii are 40 - 3000 Hz,iar altul 30 - 300 Hz.Care este mai bun?Si inca o nelamurire...un soft care filtreaza bassul directionat spre subwoofer (softul unei placi de sunet 5.1 sa zicem) trimitand spre subwoofer numai bass (teoretic) este la fel de bun ca un filtru de bass activ sau nu?Multumesc frumos.

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu

Nu e suficient sa va raportati la domeniu de frecventa daca doriti sa faceti o apreciere calitativa a doua difuzoare de joase (destinate constructiei subwoofer-elor). Va spun asta din cauza ca - sa iau exemplul pe care l-ati dat mai sus - ambele domenii de frecventa pe care le-ati exemplificat pot apartine aceluias difuzor. Mai exact, acelas difuzor poate avea 40 - 3000 Hz la 0dB sau 30 - 300 Hz la 89 dB, chiar daca este un subwoofer. Deci, in problema asta e important de specificat amplificarea la care s-a masurat domeniu de frecventa. Apoi, un alt aspect, e important de comparat graficul amplitudine - frecventa (si/sau impedanta), pentru ca fiecare difuzor de joase are un comportament diferit si daca, spre exemplu, se acorda intr-o incinta acustica sa amplifice un punct de pe caracteristica cu inca 3 dB pe langa maximul deja inregistrat, acest lucru poate si sigur are repercursiuni asupra duratei de viata a difuzorului. Din acest motiv, inainte de a proiecta o incinta acustica se tine cont de mai multe aspecte, inclusiv de acea caracteristica de care va vorbeam. Asadar, nu e suficient sa ne limitam doar la cateva valori date de parametrii T/S, pentru ca nu e suficient, mai ales daca dorim sa construim o incinta acustica "ca la carte".

Link spre comentariu

Nu am dat corect detaliile...imi cer scuze,intrebarea era pusa pt subwoofere (in incinta deja, bass reflexx) din comert cu specificatiile date mai sus.si v-as ruga sa imi raspunde-ti si la aspectul legat de filtraea bassului expus in postul anterior.Multumesc frumos.

Link spre comentariu

In comert exista nenumarate exemplare de subwoofere ale caror specificatii tehnice au prea putina legatura cu realitatea. In asemenea cazuri, specificatiile tehnice sunt completate de reguli stiute doar de producator - mai ales exemplarele venite din zona China. Singura sansa ca sa vedeti adevarul e sa aveti acces la modelul difuzorului subwoofer-ului (lucru cam greu, daca nu imposibil, daca ne raportam la modelele no-name). Deci, nu e bine sa aveti incredere in acele domenii de frecventa pentru ca va pot duce in eroare si sa faceti o alegere gresita.

Link spre comentariu

D-l "donpetru", am gasit un subiect interesant e drept din anul 2008, insa cazul se aseamana f. mult cu al meu si de aceea, as vrea neaparat sa-l contactez pe d-l "ionioni2000". I-am scris si pe forum, insa nu stiu daca primeste notificare cind apare o noua postare sau nu. Nu ma puteti ajuta d-voastra si sa-mi dati adresa de e-mail al acestui domn? Cu respect, va multumesc anticipat.

PS* Era vorba despre: http://www.tehnium-azi.ro/topic/807-sfat-privind-incinta-inchisa/

Link spre comentariu

Daca i-ati trimis un mesaj privat atunci fiti sigur ca a fost informat de trimiterea mesajului la adresa de email. Daca adresa de email a utilizatorului respectiv nu mai este valida, atunci, din pacate, doar o minune va mai poate ajuta. Intr-o asemenea situatie trebuie doar sa sperati ca utilizatorul respectiv va accesa forumul si va vedea mesajul dvs.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Buna ziua! D-l "Donpetru", nu m-am hotarit nicidecum sa abandonez constructia la care visez, cu toate ca au incercat multi sa ma convinga sa renunt, ba sa scap in vreun fel de difuzoare din cauza ca sint slabe calitativ! Au reusit multi sa-si faca boxe "decente" folosind difuzoare chinezesti (chiar Dibeisi sau SAL, care dupa cite am aflat tot in China se fabrica). Am zis ca ale mele prin insasi faptul ca sint fabricate in Germania trebuie sa fie cel putin cu o treapta mai sus (chiar daca sint printre cele mai ieftine fabricate de Visaton). Asa ca mi-am mai cumparat doua difuzoare M 10 tot de 8 ohm si vreau sa demarez executia a doua boxe pe trei cai. Ati vazut ca d-l "ionioni2000', care m-a contactat pina la urma si care a postat pe forumul al carui administrator sinteti, este f. multumit de rezultate, cu toate ca a realizat incintele pe doua cai, cu frecv. de taiere destul de sus (4800 HZ). La final voi veni si eu cu poze din timpul executiei, dar numai in cazul in care voi fi multumit de ceea ce voi obtine. Acum insa am nevoie de ajutorul d-voastra. Am apreciat mult lucrarea Proiectarea-Incintelor-Bas-Reflex-02.pdf la care am mai facut referire prin primele postari (insa am vazut ca s-au referit la ea si alti membri ai forumului) La capitolul filtre, autorul a tras niste concluzii pe care le consider demne de luat in considerare: "Problema principal? e c? filtrele de separare se pot folosi rezonabil numai pentru separat mediile de ?nalte. ?ntre medii ?i bas nu e recomandabil s? pui un filtru dec?t dac? nu ai alt? posibilitate ?i atunci e recomandat s? aibe numai o singur? bobin? de inductan?? mare ?i cu s?rm? groas? Dup? multe luni de teste, calcule, simul?ri pe computer, audi?ii, c?ut?ri pe Internet ?i discu?ii cu al?i constructori, am ajuns la o solu?ie de compromis... filtre a-simetrice. Adic? ordinul 2 pentru tweeter ?i ordinul 1 pentru difuzorul de medii"

Ei bine, as vrea sa incerc asa ceva in cazul meu, insa asa cum v-am mai spus nu am pregatire in acest domeniu si nu pot proiecta schema respectiva. Am vazut schema generala pt. filtre de ordinul 1, 2 si 3 atit pt. 2 cai cit si pt. 3 cai, insa schema filtrului pe care o flosesete autorul, nu o pot incadra in nici una si atunci am ramas in impas! Puteti d-voastra sa ma ajutati cu schema adaptata la conditiile mele? V-as ramine profund indatorat pt efort! Particularitati: Difuzoarele au toate 8 ohm, puterea maxima pt. care ar trebui dimensionate componentele, ar fi pina la 100W (dif. pt. bas: 80W) Dupa recomandarile fabricantului referitor la fiecare difuzor in parte, cred ca frecventele de taiere cele mai potrivite ar fi: 2000 HZ si 5000 Hz. Ar mai fi o varianta:1500 HZ si 4500 HZ. Pentru una din aceste variante m-as bucura daca as primi schema de executie conform concluziilor autorului la care am facut referire (nu i-am gasit nume nici date de contact) Va multumesc si pt. rabdarea de a citi multitudinea problemelor expuse.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock