Sari la conținut

LICURICI


aleandru14

Postări Recomandate

Deschid acest topic pentru ca nu am gasit ceva despre ce vreau sa intreb. Imi cer scuze daca prin asta supar pe cineva dar sunt foarte curios. Pai, sa va spun intai ce ma doare. Am participat la olimpiada si s-a terminat azi, am avut proba practica, am fost locul 2 9.20 iar locul 1 9.40 dupa cea teoretica. O diferenta mica pe care am crezut ca pot s-o recuperez azi, asta nu prea e la subiect. Am avut la proba practica un "licurici" (multivibrator astabil). Foarte simplu pana acu, l-am facut de multe ori pana acum si mi-a mers tot timpul si astazi de asemenea. Acum, ce mi s-a parut mai suspect din partea comisiei si nu numai. Era o intreba care spunea cam asa" Daca se mareste de doua ori capacitatea condensatorului si rezistenta rezistorului ce se intampla cu timpul de aprindere al LED- urilor?" Razpunsul meu a fost de 4 ori. Am considerat raspunsul asta pt ca sunt sigur, stiti bine de formula pentru calcularea constantei de timp ( t=RxC). Eu am considerat asta( 2Rx2C=2x2RC=4RC) fix asta am si scris. Va rog sa-mi spune-ti daca am gandit bine, pentru cultura mea generala, ca sa nu mai gresesc daca se va mai intampla pentru ca din greseli se invata. Va multumesc mult!

 

http://www.dieelektronikerseite.de/Lections/Astabiler%20Multivibrator%20-%20Eine%20unruhige%20Schaltung.htm

post-21080-0-78528500-1362070845_thumb.gif

Link spre comentariu

"timpul de aprindere a ledurile" e o notiune care se refera la: de cate ori se aprind si se sting ledurile intr-o secunda. Aceasta notiune este invers proportionala cu constanta RC, pentru ca constanta RC este o perioada, iar timpul de aprindere a ledurile se refera la frecventa de aprindere si stingere a lor. Aici a vrut comisia sa vada daca stii sa faci diferenta, intre frecventa si perioada. Adica, mai pe inteles-ul tau, daca constanta creste de patru ori mai mult (lucru calculat si de tine mai sus), spre exemplu de la 1s la 4s, frecventa sau timpul de aprindere si stingere a ledurilor scade tot de atatea ori mai mult. Adica la o secunda se aprindeau si stingeau mai repede iar la patru secunde se sting si se aprind mai greu, adica asazisa "notiune de aprindere a ledurilor" scade.

 

Numai bine

Link spre comentariu

  • Multumesc mult pentru raspuns, acum inteleg ca am gandit bine si am calculat la fel. Cei din comisie au spus ca e de 2 ori nu de 4 ori si nu m-au punctat deloc. M-au cam facut la subiectu asta :(. Offf......Mda, si mai am inca o nelamurire, e putin cam puerila, dar ei m-au taxat la asta. Mi-au cerut parametri tranzistorilor, iar eu am spus ca sunt tranz NPN de putere mica si joasa frecventa. Era un tranzistir uzual, asemenea lui bc 172, sau 107 sau 547, capsula TO 92, curent de colector 100 mA, era un 2nXXXX nu imi mai aduc bine aminte, dar era un cod in codul american sigur, asta stiu bine :) ( asta nu am scris pt ca am crezut ca e suficient ca am spus ca e NPN).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock